logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PLAY - Dużo internetu zżera z limitowanego internetu.

patmar950 02 Sie 2015 10:42 4050 15
REKLAMA
  • #1 14892628
    patmar950
    Poziom 8  
    Witajcie posiadam internet w PLAY z limitem 50GB i ruter. Ostatnio zauważyłem ze przez ostatnie 10dni zjadło mi 30gb. Na routerze posiadam licznik który pokazuje mi ile wykorzystałem i zauważyłem że brata telefon bardzo dużo zabiera mi internetu. Po tym jak on się łączy u mnie w domu to później mam bardzo wolny internet i szybko transfer się wyczerpuje. Czytałem w jakimś temacie na tym forum żeby prześladować komputer programem Spyware Doctor. Zrobiłem to i był spokój na jakiś czas ale teraz znowu. Skanowalem też programem AdwCleaner i tez nic nie pomogło proszę o pomoc bo zostało mi tylko 20gb z 50gb a jeszcze 3tygodnie do nowego transferu. Powiem jeszcze że z tego internetu korzysta inny laptop w domu. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 14892691
    patmar950
    Poziom 8  
    Ale przez to że on się połączył to teraz internet jest wolny i sam z siebie dużo zabiera.
  • #5 14892733
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Jak masz za mały limit to pozostaje kupić nielimitowany za 20zł. Jaką masz teraz ofertę i ile płacisz? Jaki sprzęt i technologia, z której korzystasz?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 14892841
    matek451
    Poziom 43  
    Miałeś odpowiedzieć na zadane pytania? masz pewnie podwojony transfer za 10 zł( 2x25GB). A w Play jest zapis o 100GB , po których internet może zwolnić do 2Mb/s ale w praktyce operator pozwala wykorzystać 200-300GB z pełną prędkością. Lejek można dostać gdy nadmiernie obciąża się sieć w godzinach szczytu( szczególnie P2P) ale trzeba przesadzić. Sam miałem transfery po 500GB , na kilku kartach RBM na kartę gdzie nielimitowany LTE jest za darmo. Korzystam od 21 m-cy i to na kilku kartach , lejek ze 3 razy pod koniec okresu rozliczeniowego. Twoja wiara jest bez znaczenia, moje doświadczenia i nie tylko moje w temacie dowodzą, że nie ma lepszej oferty niż Darmowy Internet LTE bez limitu w RBM. teraz jest sposób aby mieć nielimitowany LTE w RBM za 35 zł na rok. Na dodatek to 35 zł pozostaje na koncie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 14893023
    patmar950
    Poziom 8  
    Nie chce nic zmieniać jakieś 3miesiace temu wziąłem ten internet. Mam 50gb ponieważ była jakaś promocja ale na początku miałem wziąć 25gb. Internet jest lte z routerem Huawei. Ktoś napisał ze reklamy mogą ściągać internet, posiadam AdBlock. Napiszcie może podeślę wam to co jest napisane w wierszu poleceń po wpisaniu netstat, bo wiem ze w jakimś temacie ktoś na tym forum kazał komuś to zrobić a potem powiedzieli mu co mu ciągnie internet.
  • #9 14893066
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    Z tego co zauważyłem, Play ostatnio obciął wszystko o połowę. Internet bez limitu, czyli 100GB, to teraz 50GB, Internet z limitem, czyli 30GB, to teraz 15GB, a osiem miesięcy gratis przy podpisaniu umowy skrócili do 4 m-cy. :(
  • #10 14893083
    matek451
    Poziom 43  
    Wziąłeś 3 m-ce temu i nie żadna promocja tylko normalna oferta z podwojonym transferem, za który dopłacisz po 6 m-cach 10 zł do oferty. Póki co powinieneś mieć 6 m-cy bez limitu danych, taka jest promocja we wszystkich ofertach internetowych Play. Jaki to router Huawei, ile płacisz teraz a ile masz płacić po 6 m-cach? Odpowiadaj na pytania , widać, ze nie znasz regulaminu oferty , która podpisałeś. Czytałeś go chociaż? póki co nie masz co się martwić o transfer bo 6 m-cy masz no limit. Później będzie 50GB. Za ten router w Play zapłacisz jak za zboże 2-3 razy drożej niż na wolnym rynku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 14893130
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    patmar950 napisał:
    co jest napisane w wierszu poleceń po wpisaniu netstat
    Owszem wirusy mogą być problemem, ale zwykle to wina piratów i filmów.

Film w "HD 1800p" na youtube to zwykle ok. 2 GB na godzinę. Ponadto na wielu stronach www filmy uruchamiają się automatycznie, zwykle bez możliwości przerwania (nawet jak zrobisz stop to i tak cały się zbuforuje).
  • #12 14893149
    matek451
    Poziom 43  
    Ale on póki co jeszcze trzy m-ce ma nielimitowany internet w Play więc po co się martwi? Gdyby zapoznał się z regulaminem oferty zanim ja podpisał to by już te trzy minione miesiące nie oszczędzał. Pora zapoznać się z regulaminem no i korzystać do końca 6 m-ca a potem są inne alternatywy na no limit w Play. Nawet za darmo na kartach RBM. Ale aby z nich skorzystać trzeba chociaż odpowiadać na moje konkretne pytania. Ci co posłuchali na pewno nie żałują. a tych na Forum i nie tylko nie brakuje. @PeteSh nie rozróżniasz ofert internetowych Play od głosowych czy Formuły Rodzina i Komfort.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 14893666
    patmar950
    Poziom 8  
    Źle napisałem miałem już nie limitowany internet przez 6miesiecy a od 3miesiecy mam ten limit 50gb o to mi chodziło

Dodano po 11 [sekundy]:

Ale przez to że on się połączył to teraz internet jest wolny i sam z siebie dużo zabiera.
  • #14 14893714
    matek451
    Poziom 43  
    Miałeś już no limit to wystarczy kontynuować kolejne m-ce, kosztuje to 20 zł. Niech się brat dołoży. To normalne, że jak się korzystało z no limit to potem 50GB nie wystarcza. Trzeba było brać od razu no limit na 24 m-ce. Teraz pozostaje koło ratunkowe czyli RBM na kartę z nielimitowanym LTE za darmo. Po limicie 50GB w Play przełożyć kartę na RBM i dalej jechać z no limit na RBM. Porządnie działający LTE w Play i RBM spokojnie można dzielić na kilka komputerów. Prędkości na RBM u mnie teraz takie http://www.speedtest.net/my-result/4551533806
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 14894740
    patmar950
    Poziom 8  
    Zrozumcie ze ja nie chce nic dokładać. Chce się dowiedzieć czemu zwolnił i dużo pobiera internetu mimo tego że brat nie jest połączony internet sam z siebie dużo pobiera. Mam jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość samemu zmienić z lte na ten wolniejszy co jest przed lte chyba 3g
  • #16 14894765
    matek451
    Poziom 43  
    Co rozumiesz pod pojęciem internet zwolnił? Jakie masz teraz prędkości na LTE? I co wg ciebie znaczy internet sam z siebie pobiera? Oczywiście można korzystać z 3G zamiast LTE . technologię ustawia się na routerze, jaki to router? Jak masz mało limitu to korzystaj tylko sam. Tak jak kolega pisał dziś nawet strony www obciążają łącze, trudno kontrolować zużycie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet w PLAY z limitem 50GB i zauważa, że jego transfer danych szybko się wyczerpuje, głównie przez korzystanie z internetu przez brata. Połączenie z routerem Huawei powoduje spowolnienie prędkości oraz nadmierne zużycie danych, co może być spowodowane automatycznym odtwarzaniem filmów w HD oraz niepotrzebnymi reklamami. Użytkownik próbował skanować urządzenia programami Spyware Doctor i AdwCleaner, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby użytkownik rozważył przejście na nielimitowany internet lub korzystanie z technologii 3G, aby ograniczyć zużycie danych. Wskazują również na możliwość zmiany ustawień routera, aby lepiej kontrolować transfer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA