logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra H 1.7 CDTI 2004 - ubytek płynu chłodniczego, brak widocznych wycieków

marootbg 03 Sie 2015 10:05 25641 11
REKLAMA
  • #1 14894873
    marootbg
    Poziom 9  
    Ocena: 27
    Witam, od pół roku ubywa mi płynu chłodniczego z asterki. Mniej więcej co miesiąc dolewam jakies 3-3,5cm płynu. Po moich oględzinach nigdzie nie zauważam ubytku płynu - węże suche, nigdzie nie jest mokro. Uprzedzając diagnoze uszkodzonej uszczelki pod glowica dodam, ze auto nie dymi, oleju nie przybywa, ani w zbiorniczku wyrównawczym nie ma śladów oleju.. Gdzie on sie podziewa w takim razie?

Mój samochód: Astra H 2004r. 1.7 CDTI 80KM.
  • REKLAMA
  • #2 14894944
    sherman34
    Poziom 18  
    Ocena: 129
    Nadal nie wykluczał bym uszkodzenia uszczelki w obrębie któregoś kanaliku na płyn chłodniczy.
    Dużo jeździsz? Może chłodnica jest nieszczelna powyżej poziomu płynu i podczas długiej jazdy tamtędy ubywa. Bo jak w grę wchodzi tylko jazda kawałek do pracy czy do sklepu to przyczyny nadal szukałbym przy wężykach. Czasami na zimnym silniku nic nie zaobserwujesz, nalej wody do poziomu max i daj mu 30 min pochodzić i wtedy zobacz, może coś przyuważysz.
  • REKLAMA
  • #3 14894960
    marootbg
    Poziom 9  
    Jezdze ok. 60km dziennie (do pracy 25km i spowrotem i czasem do sklepu itp sie zdarzy 3km). Dodam jeszcze ze zauwazylem na chlodnicy na dole zardzewiale miejsce i taki bialy osad lekki byl. Ale miejsce suche i zero wody. Moze szybko wysycha?
  • #4 14894982
    sherman34
    Poziom 18  
    Ocena: 129
    marootbg napisał:
    Moze szybko wysycha?

To bym zrobił jak mówiłem, obserwuj to miejsce na ciepłym silniku, bo rzeczywiście może szybko wysychać (a nawet na pewno wysycha).
  • REKLAMA
  • #5 14895070
    marootbg
    Poziom 9  
    przejade sie dluzsza trasa i odrazu wjade na kanal i zobacze co sie dzieje w tym miejscu.
  • #6 14897374
    marootbg
    Poziom 9  
    no i nic, zadnych sladow cieczy w tych okolicach. Odrazu po trasie wjechalem na kanal i spogladal, reka przecieram i susza, az tak moze schnac.. Moze i tak. Na dniach bede zmienial pompe wody bo rok temu mechanik zaobserwowal jakis niewielki wyciek oleju czy wody (nie pamietam co mowil juz), moze przez ta pompe ucieka a ze silnik rozgrzany to paruje odrazu i nie widac. Przy wymianie pompy trzeba calosc plynu chlodniczego zlac?
  • #7 14897439
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witam!
    Sprawdź chodniczki. Ubywanie płynu może być z powodu rozszczelnienia grzejnika.Sprawdź czy pod ogrzewaniem nie jest mokro. Do grzejnika jest dobry dostęp. Wyciekający płyn może być między chodniczkiem a podłogą.

Pozdrawiam Miro.nasz
  • #8 14897468
    marootbg
    Poziom 9  
    Czyli sprawdzic miejsca gdzie mam dywaniki z przodu samochodu? Ten grzejnik to gdzie sie znajduje dokladniej?
  • #9 14898128
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Jak masz diesla to często jest nieszczelnosc pod IC.
  • REKLAMA
  • #10 14899245
    marootbg
    Poziom 9  
    nieszczelnosc pod IC? a IC jest chlodzone woda? Wydaje sie mi ze tam nie ma dostepu plynu chlodniczego tylko chlodzenie jest za pomoca powietrza.
  • #11 14900435
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Ic jest montowany na chlodnicy wody. Często w tym miejscu chlodnica jest przetarta i się poci.
  • #12 17802980
    Dawid GTC
    Poziom 2  
    Ocena: 26
    Witam posiadam astre h gtc 1.7 cdti mam taki problem od kad wymienilem wezyk ze przy odpaleniu wsysa mi plyn chlodniczy musze odkrecic lekko korek wtedy syknie i plyn wraca i tak za kazdym razem co moze byc przyczyna?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ubytkiem płynu chłodniczego w Oplu Astra H 1.7 CDTI z 2004 roku, gdzie co miesiąc musi uzupełniać około 3-3,5 cm płynu, mimo braku widocznych wycieków. Po przeprowadzeniu wstępnych oględzin, węże są suche, a w zbiorniczku wyrównawczym nie ma śladów oleju. Użytkownik zauważył zardzewiałe miejsce na chłodnicy, co może sugerować nieszczelność. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie grzejnika, potencjalnych nieszczelności w chłodnicy oraz pompy wody, która mogłaby powodować parowanie płynu. Wskazano również na możliwość, że płyn może szybko wysychać w przypadku nieszczelności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA