Chciałbym usłyszeć wasze opinie. Otóż moim nauczycielem w technikum jest profesor, ktory uwaza się za wielkiego akustyka. No i zawsze się z nim sprzeczałem co jest lepsze. On mówił, że konstrukcja dwudrożna na zwrotnicy o nachyleniu 6dB/okt bo wtedy charakterystyki nakładają się na siebie tak, że dziura pomiędzy wysoko a niskotonowym głośnikiem jest uzupełniona i w rezultacie mamy wyrównane pasmo. Dla mnie raczej lepsze są trójdrożne zestawy. Każda część pasma jest odtwarzana prze inny głośnik, co jest kożystne w przypadku dużych wooferów o ciężkich membranach, moga one nie nadążyć za wysokimi częstotliwościami. Poza tym kiedy sopranowca tniemy przy jakiś 2,5 do 3,2 kHz a on nie czuje się zbut dobrze w tych granicach to jest prawdopodobieństwo, że ulegnie uszkodzeniu. Natomiast gdy średniotonowiec odwala za niego jakieś 5 kHz z całego pasma to nie ma się w zasadzie o co martwić. Ale teraz sam już nie wiem, wszystkie liczące się firmy produkują takie i takie zestawy. Nawet taki cieniutki Audio Mega robią tak 3drożne jak i 2drożne zestawy o podobnych mocach. Teraz kolej na wasze opinie na ten temat.