logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Frezarka CNC z profili aluminiowych

kaczyniak1984 10 Sie 2015 00:03 16203 20
REKLAMA
  • Frezarka CNC z profili aluminiowych
    Witam
    Jestem nowym użytkownikiem ELEKTRODY, mam 31 lat i obecnie mieszkam na terenie Holandii.
    Moje hobby to majsterkowanie, a w szczególności budowa maszyn...

Chciałbym tutaj przedstawić mój najnowszy projekt... Frezarka CNC ...
    Konstrukcja została zbudowana z profili aluminiowych ( z odzysku za darmo),
    Elementy, które użyłem do budowy:
    - śruby kulowe 1605 z Chin,
    - prowadnice liniowe kwadratowe 20mm. THK/ NSK
    - silniki krokowe 3A 3 NM
    - sterowniki 5045
    - wrzeciono KRESS 1050

Zmontowałem 2 filmy z całego procesu budowy oraz pierwszych testów,

#1 Budowa szafki sterowniczej CNC

#2 Budowa frezarki oraz pierwsze testy

Jeśli macie jakieś pytania, to chętnie na nie odpowiem...
    Zapraszam do oglądania.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    kaczyniak1984
    Poziom 9  
    Specjalizuje się w: budowa maszyn / cnc
    kaczyniak1984 napisał 20 postów o ocenie 91. Mieszka w mieście ostrołęka. Jest z nami od 2015 roku.
  • REKLAMA
  • #2 14910449
    jslowiak
    Poziom 10  
    Ocena: 32
    Cześć,

Świetna robota. Sam zbudowałem podobną konstrukcję, ale mam wątpliwości co do Kressa 1050. Też go używam, ale przy aluminium mam wrażenie, że zaczyna się męczyć. Możesz napisać parametry obróbki (posuw, ile materiału zbierasz itp) ? i jaką osiągasz jakość / dokładność wykonania ?

Pozdr,
    kuba
  • REKLAMA
  • #3 14910698
    gemiel
    Poziom 26  
    Ocena: 308
    Na pierwszym filmie widać czujnik indukcyjny, zapewne jako krańcówka osi. Czy zapewnia powtarzalność wyników? Z doświadczenia wiem, że czujniki indukcyjne nie są najlepsze przy większych dokładnościach.
  • #4 14911053
    kaczyniak1984
    Poziom 9  
    Ocena: 91
    jslowiak napisał:
    Cześć,

Świetna robota. Sam zbudowałem podobną konstrukcję, ale mam wątpliwości co do Kressa 1050. Też go używam, ale przy aluminium mam wrażenie, że zaczyna się męczyć. Możesz napisać parametry obróbki (posuw, ile materiału zbierasz itp) ? i jaką osiągasz jakość / dokładność wykonania ?

Pozdr,
    kuba

Dzięki,
    Kress jest po prostu głośny, ale i w aluminium daje sobie radę...
    Wiadomo, że mokry chińczyk byłby lepszy...
    Parametry obrobki są podane na filmie...

frez VHM 6mm - 2pióra do aluminium
    posuw 1000-1500(max) mm/min
    obroty kressa 12500
    głębokość 0,8-1mm
    Jakość krawędzi jest całkiem ładna, dokładność też.
    Muszę wymienić jeszcze łożyska w blokach bo jest tam luz...

Dodano po 3 [minuty]:

gemiel napisał:
    Na pierwszym filmie widać czujnik indukcyjny, zapewne jako krańcówka osi. Czy zapewnia powtarzalność wyników? Z doświadczenia wiem, że czujniki indukcyjne nie są najlepsze przy większych dokładnościach.

Czujniki indukcyjne używam jako HOME BASE i z powtarzalnością chyba nie jest źle, ciężko to jakoś sprawdzić ?

Pozdrawiam
  • #5 14911108
    Eryk1000
    Poziom 17  
    Ocena: 151
    Ładnie to wyszło, kupę roboty w to włożyłeś. Mam coś podobnego u siebie :) Jak wygląda u Ciebie sprawa sztywności konstrukcji?
  • #6 14911141
    kaczyniak1984
    Poziom 9  
    Eryk1000 napisał:
    Ładnie to wyszło, kupę roboty w to włożyłeś. Mam coś podobnego u siebie :) Jak wygląda u Ciebie sprawa sztywności konstrukcji?

Konstrukcja jest dosyć sztywna, dzięki zastosowanym wzmocnieniom w najważniejszych miejscach.
    Straszyli mnie , że na tych profilach nie osiągnę odpowiedniej sztywności, ale wyszlo sztywno... :)
    Pewnie lepiej by było zastosować grubsze profile, te sa 50x50.

Wzmocnienie podstawy:
    Zastrzały bramy:
    Wzmocnienie bramy:

• #7 14911160
    Eryk1000
    Poziom 17  
    Ocena: 151
    Fajnie podobnie mam wzmocnione u siebie ;) nie daje to mega sztywności ale faktycznie jest OK do alu daje rade. Za jakiś czas podzielę się swoją konstrukcją :) Nie miałem dostępu do tak profesjonalnego sprzętu obróbczego jak u Ciebie ale wyszło też nieźle.
  • REKLAMA
  • #9 14911463
    gemiel
    Poziom 26  
    Ocena: 308
    kaczyniak1984 napisał:

czujniki indukcyjne używam jako HOME BASE, i z powtarzalnością chyba nie jest źle ciężko to jakoś sprawdzić ?

Sprawdź załączając kilkukrotne powtórzenie frezowania tego samego kawałka materiału. Jeśli po każdym starcie z pozycji HOME tor frezu będzie ten sam, to znaczy, że czujnik spisuje się dobrze.
  • #11 14919814
    ezbig
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    kaczyniak1984 napisał:
    Co do tych czujników to nie wydaje mi się czy ta powtarzalność ma jakieś większe znaczenie,
    Przecież maszynę bazujesz raz na początku pracy i tyle...?

mam rację?

Ta powtarzalność nie ma najmniejszego znaczenia, jeśli mocujesz materiał i frezujesz z niego detal w jednej sesji z maszyną. Co innego, jeśli długą obróbkę musisz podzielić na etapy, wtedy precyzyjne bazowanie ma znaczenie. Ja z tego powodu, w swojej wymieniałem krańcówki na optyczne. Teraz nawet jak wyłączę maszynę na kilka dni, to po bazowaniu zawsze wszystko pasuje (jak pierwszego dnia). Do niedawna miałem tanie krańcówki mechaniczne (takie po 1 zł). Zdarzyło mi się wiele razy kontynuować pracę po wyłączeniu maszyny i wtedy była loteria. Frez po bazowaniu trafiał idealnie w ścieżkę lub miał rozbieżność +/-0.1mm. Taki rozrzut jest już wyraźnie widoczny. Założyłem krańcówki optyczne (moduły do drukarek 3d po 9 zł) i teraz jest idealnie.
  • #12 14919828
    kaczyniak1984
    Poziom 9  
    Dzieki za info, jeszcze nigdy nie frezowalem na 2 czy 3 razy, w poprzedniej maszynie mialem krancowki awaryjne i czasami przypadkem sie nacisnelo... Wtedy bylo trzeba bazowac jeszcze raz. I wtedy ta powtarzalnosc jest potrzebna.
    A jak sie sprawuja te czujniki optyczne przy ZabrudZeniach wiorami? Rozne opinie czytalem...
  • #13 14920359
    lb04137
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Kolego a co to za osłony śruby? z czego to zrobiłeś?
  • #14 14920760
    kaczyniak1984
    Poziom 9  
    Osłony śruby kulowej są wykonane z rury gumowej od maski gazowej (made in USSR) ...
    Jedną znalazłem u rodziców na strychu, a drugą w kupiłem internecie.
    Póki co sprawdza się bardzo dobrze...

Wszystko widać dokładnie na tym filmie:

• #15 14921333
    ezbig
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    kaczyniak1984 napisał:
    A jak sie sprawuja te czujniki optyczne przy ZabrudZeniach wiorami? Rozne opinie czytalem...

Obawiałem się tego. Miałem je zabudować i zrobić szczelinę zasłoniętą szczotkami od drzwiczek przesuwanych, ale działają już bez osłon 2 tygodnie i nic. W tym czasie codziennie produkowałem ogromne ilości wiórów i pyłu. Jak na razie nie ma to najmniejszego wpływu na pracę (może dlatego, że umocowałem je w taki sposób, aby wiór się na nich nie utrzymał - szczeliną do dołu).
  • REKLAMA
  • #16 14924707
    kaczyniak1984
    Poziom 9  
    Jak to mówią... "nie od razu zbudowano Rzym" !
    Moja pierwsza konstrukcja też tak nie wyglądała!
    Konstrukcję zbudowałem z MDF-u (sklejka byłaby lepsza), zastosowałem wzmocnione prowadnice szufladowe i śruby trapezowe... Maszyna fajnie działała, frezowalem nawet aluminium (aby nie za szybko i głęboko)

Sterowanie i silniki miałem te same co teraz (kupiłem od razu przyszłościowo i to był dobry pomysł)

Żeby zacząć zabawę i nauke z cnc- nie trzeba od razu tak dużo inwestować...

pozdrawiam
  • #17 14927782
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2106
    Jak byś miał wycenić swoją konstrukcję to na ile byś mniej więcej ją wycenił ?
  • #18 14928835
    kaczyniak1984
    Poziom 9  
    Hmmm... koszta, koszta, koszta, ciężki to temat...
    Nie dam rady wszystkiego dokładnie wycenić, bo sporo rzeczy dostałem z firmy. Ale postaram się podliczyć to co wiem... Ceny w zaokrągleniu...
    Oby żona tego nie czytała :)

-sterowanie z silnikami krokowymi- 1300zł (można taniej z e-baya)
    -KRESS z tulejkami 800zł
    -śruby kulowe (komplety) z Chin - 1200zł
    -prowadnice liniowe, kwadratowe (używane) 1100zł
    -stół teowy- 450zł
    -drobnica (nakrętki T, kątowniki, itp.)- 500zł

GRATISY Z FIRMY: cen nie znam
    -profile alu- ?
    -śruby (uzbierało się tego)-
    -formatki/blachy alu-
    -prowadniki kabli
    -kable ekranowe
    -skrzynka sterownicza

KOMPUTER Z MONITOREM dostałem od brata :)

-do tego potrzeba frezy na start
    -i zamówiłem pełną wersje Mach3- 170$

Nawet dzięki dużej ilości gratisów, uzbierała się spora suma...

Mam nadzieję, że nikogo nie odstraszyłem...:)

Pozdrawiam
  • #19 14949194
    macio_28
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam,
    Konstrukcja bardzo solidna, jakie jest pole robocze frezarki?
  • #21 16205511
    DRAZEK87
    Poziom 15  
    Ocena: 145
    Heyka :)

Mam kilka pytań szczególnie kierowanych do właściciela projektu któremu gratuluje ukończenia frezarki i pozytywnych wyników... powiedz nam dla osi X, Y oraz Z:
    _ jakich długości masz prowadnice;
    _ użyłeś śrub kulowych 1605 o jakiej długości gwintu oraz co za mocowania łożysk są użyte że dobrze pasuje do rowka w profilu;
    _ cytuje "podstawa : długość profilu 800mm, szerokość 600mm" a użyto profili 50x50 czyli mam rozumieć że w Y jest 900mm, a w X 600mm po złożeniu zaś wysokość to 470?
    _pole robocze: X300, Y 400 to ze względu na użytą formatkę? jakiej jest wysokości...

czekam cierpliwie na info :P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zaprezentował swoją frezarkę CNC zbudowaną z profili aluminiowych, wykorzystując elementy takie jak śruby kulowe 1605, prowadnice liniowe THK/NSK, silniki krokowe 3A, sterowniki 5045 oraz wrzeciono KRESS 1050. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wydajności wrzeciona przy obróbce aluminium, parametry obróbcze (posuw 1000-1500 mm/min, obroty 12500, głębokość 0,8-1 mm) oraz jakość wykonania. Użytkownicy wymienili doświadczenia związane z czujnikami indukcyjnymi jako krańcówkami, ich powtarzalnością oraz alternatywami, takimi jak czujniki optyczne. Zwrócono uwagę na sztywność konstrukcji oraz zastosowane wzmocnienia. Użytkownik podzielił się również kosztami budowy oraz wymiarami roboczymi frezarki (X-300mm, Y-400mm, Z-150mm).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA