logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Frezarka CNC z płyty wiórowej/sklejki/aluminium

Bekcs eKm 10 Wrz 2015 19:23 11367 21
  • Frezarka CNC z płyty wiórowej/sklejki/aluminium

Witam
    Przedstawiam mój stary projekt, frezarkę CNC. Celem budowy było stworzenie maszyny, na której da się coś zrobić i nauka przed budową czegoś lepszego.

Projekt frezarki został wykonany w SketchUp.
    Frezarka CNC z płyty wiórowej/sklejki/aluminium Frezarka CNC z płyty wiórowej/sklejki/aluminium

Konstrukcja składa się głównie z płyty wiórowej i kilku elementów z MDF’u i HDF’u. Wraz z wymianą Proxxon'a na Kress'a przerobiłem oś Z na aluminiową. Wnętrze zasypane jest piaskiem w celu zmniejszenia drgań, łącznie kilkadziesiąt kilogramów.

Sterownik chiński na TB6560AHQ, dobrze sobie radzi z silnikiem Sanyo Denki 1,6Nm + jakiś chiński 1,9Nm. Sterowanie przez LinuxCNC na laptopie.

Obszar roboczy 285x290x75mm, po modyfikacjach został zwiększony o około 20%.
    Śruby trapezowe 10×2 + nakrętki poliamidowe.
    Maksymalna prędkość 2400mm/min, ale podczas frezowania nie przekraczałem 1800mm/min. Największym ograniczeniem jest skok śruby.
    Wrzeciono Proxxon FBS240/E, wymienione na Kress 1050FME-1.
    Prowadnice fi16 mm, na osiach X i Y podparte.
    Osłona śrub i prowadnic wykonana z HIPS'u 0,25mm.

Niestety z braku miejsca konstrukcja została zdemontowana, ale mam nadzieję, że za jakiś czas będzie mogła powstać kolejna.

Poniżej kilka zdjęć i filmów.

Frezarka CNC z płyty wiórowej/sklejki/aluminium Frezarka CNC z płyty wiórowej/sklejki/aluminium Frezarka CNC z płyty wiórowej/sklejki/aluminium
    Frezarka CNC z płyty wiórowej/sklejki/aluminium Frezarka CNC z płyty wiórowej/sklejki/aluminium Frezarka CNC z płyty wiórowej/sklejki/aluminium
    Frezarka CNC z płyty wiórowej/sklejki/aluminiumFrezarka CNC z płyty wiórowej/sklejki/aluminium Frezarka CNC z płyty wiórowej/sklejki/aluminium

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Bekcs eKm
    Poziom 12  
    Bekcs eKm napisał 95 postów o ocenie 191. Mieszka w mieście Poznań. Jest z nami od 2007 roku.
  • #4 14986850
    Ayost
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    NIXIE_123 napisał:

O co tu chodzi? Po co te kabelki?

O ile się nie mylę służy to do pomiaru długości narzędzia.
  • #5 14986925
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Ayost napisał:
    NIXIE_123 napisał:

O co tu chodzi? Po co te kabelki?

O ile się nie mylę służy to do pomiaru długości narzędzia.

Dokładnie o to chodzi, gdy narzędzie dotknie płytki miedzy frezem a płytką zaczyna płynąc prąd i jest to informacja na jakiej wysokości jest koniec frezu. Bardzo pomocne jeżeli mocuje się frez ręcznie bo nigdy do końca nie wiadomo na jakiej wysokości jest narzędzie.
  • #6 14987026
    Kużdo
    Poziom 20  
    Super konstrukcja. Pamiętasz może ile mniej-więcej sumarycznie Cię to kosztowało? Też chcę zbudować własną frezarkę i rozważam różne opcje i średnie ceny się przydają :)
  • #7 14987128
    trippo1
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Jakimi frezami frezowałeś płytki na filmach?? Jaka jest sztywność całej maszyny??
  • #8 14987273
    Bekcs eKm
    Poziom 12  
    Ocena: 191
    @oskar777
    Zastosowałem wałek giętki Proxxon 110/P. Okazało się to kompletnym niewypałem. Bicie było zbyt duże dla frezów poniżej 1mm, nawet wymiana na nowa sztukę za wiele nie dała. Zastanawiałem się nad usunięciem tej elastycznej części, zostawieniem samego wrzeciona i dodaniem do niego modelarskiego silnika BLDC. Wymiana na Kress'a rozwiązała problem.

@Kużdo
    Nie pamiętam, ale sam obrabiałem wszystko w domowych warunkach. Można powiedzieć, że koszt nie licząc potrzebnego czasu, można oszacować po cenach materiałów z marketów budowlanych i sklepów internetowych.

@trippo1
    Używałem między innymi frezów grawerskich 30° 0,1mm, dwupiórowy 2mm, diamentowy z rybim ogonem 0,8mm (frezowanie i wiercenie PCB). Wszystkie VHM. Sztywności nie jestem w stanie porównać do innych maszyn, ale była wystarczająca aby uzyskać zadowalającą jakość i powtarzalność.
  • #9 14987334
    oskar777

Poziom 26  
    Ocena: 243
    Ja myślałem nad takim czyś (poniżej) plus BLDC tylko nie wiem jakiej mocy i gdzie kupić BLDC, wszystko co znalazłem ma trzpień maks 5mm

Może wiesz gdzie kupić takie BDLC?
    Konto firmowe:
    Oskar-info
    Gidzińskiego 24/1, Warszawa, 02-293 | Tel.: 501XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://oskar-info.pl
  • #10 14987454
    Bekcs eKm
    Poziom 12  
    Też brałem pod uwagę taką opcję, ale z braku czasu dałem sobie spokój i kupiłem Kress'a. W sieci łatwo można znaleźć kilka gotowych projektów.
  • #11 14987482
    morozaw
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Świetna konstrukcja! Marzy mnie się od lat taka frezarka...
    Jak sobie radzi z miedzią i aluminium? Masz może więcej fotek tego bloczku na CPU?

PS Planujesz udostępnić projekt?
  • #14 14988675
    Imekxus
    Poziom 20  
    Ocena: 235
    SketchUp w wersji pro czy make?
  • #15 14989295
    oskar777

Poziom 26  
    Bekcs eKm byłbyś tak uprzejmy i wysłał mi na priv lub ogólnie jakie chińczyki i od kogo kupowałeś tzn czy 3 drivery + płyta, czy zintegrowane itd. Te chińczyki często się paliły a skoro Tobie wszystko śmiga chciałbym wiedzieć dokładnie co masz, bo sam planuje jakieś tanie CNC i nie chce się na firmówki rzucać.
    Konto firmowe:
    Oskar-info
    Gidzińskiego 24/1, Warszawa, 02-293 | Tel.: 501XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://oskar-info.pl
  • #17 14989888
    treker
    Poziom 25  
    Ocena: 250
    @Bekcs eKm bicie w Proxxonie występowało również bez wałka? Używam tego sprzętu w domu i jest całkiem dobry, ale producent wskazuje, że do frezarek odpowiedniejszy jest ten droższy model, czyli Proxxon IBS/E.
  • #18 14991772
    Bekcs eKm
    Poziom 12  
    @morozaw
    Miedź się ciężko obrabia, powoli ale dała radę. Z aluminium jest dużo łatwiej.
    Frezarka CNC z płyty wiórowej/sklejki/aluminium Frezarka CNC z płyty wiórowej/sklejki/aluminium
    Pod tym adresem znajduje się jeszcze kilka zdjęć : http://www.pbex.elektroda.eu/projekty-w-trakcie-realizacji/chlodzenie-wodne-pc/
    Gotowego projektu ostatecznej wersji nie posiadam, ale dodam plik w SketchUp jako ciekawostkę.

@Dariusz Goliński
    Prędkość posuwu dobieram doświadczalnie, na tyle szybko, aby zachować wymaganą dokładność.

@Imekxus
    O ile dobrze pamiętam, to używałem wtedy wersji make. Co to ma za znaczenie? :D

@oskar777
    Ja mam coś w tym stylu:
    Od kogo kupowałem to już nie pamiętam, ale z chin można to całkiem tanio kupić.

@treker
    W Proxxonie FBS240/E bicie miałem wręcz pomijalne, nie wiem czy wszystkie są takie dobre, czy po prostu trafiłem na dobrą sztukę, ale nawet z frezem grawerskim 30° 0,1mm nie było problemu. Nad IBS/E też się zastanawiałem, ale wolałem jeszcze trochę dołożyć i kupić Kress'a.
    Załączniki:
    • frezarka.rar (2.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 14992300
    oskar777

Poziom 26  
    Dzięki, myślałem właśnie o tym sterowniku tylko z nowszą wersją scalaka,myślę że jak zmienię radiator na coś większego dam dobrą pastę to jakoś wytrzyma.

Masz może wiedzę jak jest z kartami LPT do laptopa by uruchomić ten sterownik? najlepiej coś USB->LPT może coś da radę?
    Konto firmowe:
    Oskar-info
  • #20 14992995
    Adrian_C
    Poziom 17  
    Ocena: 97
    kolego bardzo fajna frezarka sam zabieram sie za konstrukcje tyko mam jedno pytanie jakiego programu do rysunku i do gcodów używasz?
  • #21 14994808
    Bekcs eKm
    Poziom 12  
    @oskar777
    Mój sterownik jest na TB6560AHQ, fabryczne chłodzenie było w nim wystarczające. Nie wiem dokładnie jak jest z kartami, bo używam wbudowanego wyjścia LPT w laptopie. Wydaje mi się, że albo lepiej korzystać z wbudowanego wyjścia, albo przejść na sterownik przystosowany do USB.

@Adrian_C
    W większości przypadków CamBam, a do PCB skrypt gcode.ulp i etch_z_adjust2.2.py w eagle.
  • #22 15391269
    lukasixthm
    Poziom 23  
    Ocena: 381
    Jak sprawuje się ten wyfrezowany blok wodny? Pracuje na jakimś cpu, tak jak ten na gpu? Można prosić więcej info na temat wydajności? Nawet na priv bo to trochę offtop..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przedstawił swój projekt frezarki CNC, skonstruowanej głównie z płyty wiórowej, MDF i HDF, z wymienionym wrzecionem na Kress oraz aluminiową osią Z. Frezarka jest sterowana przez chiński kontroler TB6560AHQ i LinuxCNC, a obszar roboczy wynosi 285x290x75 mm. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące pomiaru długości narzędzia, kosztów budowy, używanych frezów oraz sztywności maszyny. Użytkownicy wymienili doświadczenia związane z obróbką miedzi i aluminium, a także pytali o programy do rysunku i generowania kodu G. Wspomniano również o problemach z wałkiem giętkim Proxxon oraz o możliwościach zakupu silników BLDC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA