logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwie pompy w opryskiwaczu SAM, aby zwiększyć wydajność?

pawelek_1992 15 Sie 2015 17:03 6324 23
REKLAMA
  • #1 14923039
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam. Zbudowałem mały opryskiwacz do ciągnika SAM. (szerokość robocza 6m, pojemność 100l). Ciągnik ten nie posiada WOM więc postanowiłem zamontować pompę pompującą ciecz roboczą przy silniku i napędzać ją za pomocą paska klinowego. Początkowo miała to być jedna pompa wspomagania (nie wiem od jakiego samochodu). Okazało się jednak, że wydajność tej pompy pozwala na uzyskanie ciśnienia maksymalnego na poziomie 1,5 bar. Postanowiłem dołączyć drugą pompę (golf lll) równolegle do pierwszej aby zwiększyć wydajność. I pojawił się problem bo pompy nie chcą zasysać cieczy ze zbiornika.... Co powinienem zrobić aby pompy chciały współpracować równolegle?
  • REKLAMA
  • #2 14923317
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6407
    pawelek_1992 napisał:
    Początkowo miała to być jedna pompa wspomagania

Kolego wiem .

I w ogóle co to za krętyński pomysł użyć pomp olejowych do oprysku.

Użyj pompy łopatkowej przystosowanej do takiej pracy.
  • #3 14923510
    bartek 8118
    Poziom 18  
    Ocena: 60
    W opryskiwaczach rolnych stosuje się pompy membranowo - tłokowe i łączy się je równolegle, aby uzyskać większą wydajność.
  • #4 14924576
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    pawelek_1992 napisał:
    Początkowo miała to być jedna pompa wspomagania

Kolego wiem .

I w ogóle co to za krętyński pomysł użyć pomp olejowych do oprysku.

Użyj pompy łopatkowej przystosowanej do takiej pracy.

Super, dowiedziałem się już że jestem kretynem (a właściwie krętynem). To może zacznę jeszcze raz. Kolego, pompa wspomagania jest właśnie pompą łopatkową przystosowaną do pompowania cieczy (woda też jest cieczą ). Temat założyłem bo moim problemem jest brak współpracy dwóch pomp a nie problem w wyborze pompy.
    Jak już wcześniej wspominałem jedna pompa pracowała właściwie tylko dawała zbyt małe ciśnienie przy zasilaniu 13 dysz w opryskiwaczu. Może mi ktoś doradzi czy łącząc pompy równolegle trzeba zastosować jakieś dodatkowe elementy (np. zawory zwrotne) aby pompy wzajemnie się nie zakłócały. Dodam że przy jednej pompie wąż ssawny miał średnicę 1/2 cala a łącząc dwie zmieniłem go na 3/4. Może zespół pomp nie jest w stanie wytworzyć wystarczające podciśnienia do zassania wody ze zbiornika? Proszę o porady
  • #5 14924638
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    Nie możesz założyć pomp pod zbiornikiem. Odpadnie temat zasysania pompy po prostu napełnią się cieczą same? Widziałem nawet w takich "opryskiwaczach" pompę od hydrauliki z ciągnika. Przy 6-8 dyszach wydajność była wystarczająca gorzej z trwałością no i ciśnieniem które wracało przelewem do zbiornika.
  • REKLAMA
  • #6 14924666
    Poziom 43  
    2 takie same pompy powinny pracować równolegle.
  • #7 14924787
    simhak
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 336
    Sprawdź pracę pomp przy osobnych wężach ssących.
  • #8 14924800
    Poziom 43  
    Jakie masz obroty pomp.
    Takie same?
    Powinny być ok 3000obr/m.
  • #9 14924940
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    janek1815 napisał:
    Nie możesz założyć pomp pod zbiornikiem

Jak pisałem na początku jest to niemożliwe bo opryskiwacz jest zawieszany na tylnym podnośniku a nie mam WOM i pompy muszą pracować przy silniku.
    Jakie masz obroty pomp.
    Takie same?
    Powinny być ok 3000obr/m.

Tak obroty są w granicach 3000.
    simhak napisał:
    Sprawdź pracę pomp przy osobnych wężach ssących

Jest możliwe, że podciśnienie wytworzone przez pompy nie jest w stanie pokonać ciężaru wody we wężu 3/4 cala i zassać go do pompy?
    Co myślicie z zaworach zwrotnych na wyjściach z pomp?
  • #10 14924972
    Poziom 43  
    pawelek_1992 napisał:
    Jest możliwe, że podciśnienie wytworzone przez pompy nie jest w stanie pokonać ciężaru wody we wężu 3/4 cala i zassać go do pompy?

Jakby tak było to by ci zasysało węże , sprawdź czy pompy pracują we włąściwym kierunku.

Zdejm wąż ssawny z pompy i zobacz czy leci woda ze zbiornika.
  • #11 14925004
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Zdejm wąż ssawny z pompy i zobacz czy leci woda ze zbiornika

Woda leciałaby ze zbiornika sama wtedy gdy jest on prawie pełny. Kiedy lustro wody spadnie to nie poleci sama bo wtedy pompy są wyżej.
  • #12 14925047
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    pawelek_1992 napisał:
    Woda leciałaby ze zbiornika sama wtedy gdy jest on prawie pełny. Kiedy lustro wody spadnie to nie poleci sama bo wtedy pompy są wyżej.

Zauważcie że zbiornik wspomagania jest zawsze najwyżej. To nie są pompy samozasysające. Na wyjściu przydałyby się zawory kierunkowe pytanie tylko czy wtedy pompa nawet ta jedna zassie wodę.
  • REKLAMA
  • #13 14925103
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Myślę że zrobię takie próby:
    1) zmienię waż ssawny na taki o mniejszej średnicy, a jeśli to nie pomoże
    2) podłączę zasilanie każdej pompy osobno, jeśli jednak i tu się nie powiedzie to doświadczalnie spróbuję zasilić pompy z jakiegoś innego zbiornika znajdującego się ponad pompami.
    Oprócz tego zamontuję chyba zaworki za każdą z pomp aby strumieni wzajemnie się nie "przepychały"
    janek1815 napisał:
    Przy 6-8 dyszach wydajność była wystarczająca gorzej z trwałością no i ciśnieniem które wracało przelewem do zbiornika.

Trwałość takiej pompy z racji na warunki pracy może być niestety mniejsza. Z upustem ciśnienia nie miałbym problemu ponieważ do opryskiwacza mam zamontowany oryginalny zawór sterujący. Jak połączyć dwie pompy w opryskiwaczu SAM, aby zwiększyć wydajność?
  • REKLAMA
  • #14 14925379
    Poziom 43  
    pawelek_1992 napisał:

Jak lustro wody jest wyżej to pompy powinny działąć.
    Sprawdzięłś to czy pompy w tę samą stronę pracują?
  • #15 14925534
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Pompy pracują w tę samą stronę.
  • #16 14925605
    Poziom 43  
    ZObacz czy pompują każda osobno , bo pompa pompuje tylko w jedną stronę.
  • #17 14925669
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    ZObacz czy pompują każda osobno

Chodzi mi właśnie taki pomysł po głowie. pierwszej pompy jestem pewien bo była sprawdzana a drugiej przez pośpiech nie sprawdziłem.... Sprawdzę drugą i zobaczę co dalej
  • #18 14931362
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Koledzy, sprawdziłem wczoraj- druga pompa padnięta. Spróbuję zamienić na inną i zobaczę co dalej :-)
  • #19 14931558
    robokop
    Ocena: 6363
    A wziąłeś pod uwagę, że nawet jeśli uda się stworzyć na bazie pomp wspomagania opryskiwacz, to będzie on na jeden sezon? To pompy odśrodkowe łopatkowe, muszą być smarowane medium, które tłoczą. Korozja spowodowana wodą i środkami ochrony roślin bardzo szybko je zeżre.
  • #20 14931653
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Co zatem zamiast takiej pompy ( tania i łatwo dostępna). Kupno pompy typowo do oprysku raczej nie wchodzi w grę ze względu na cenę. Koszt takiej pompy przewyższyłby koszt całego opryskiwacza... :-(
  • #21 14931789
    Poziom 43  
    Wiesz dopóki pompy będą zalane to ok , najgorzej będzie jak je opróżnisz.
    Wtedy szybciutko skorodują.
  • #22 14932029
    robokop
    Ocena: 6363
    Pompa P120 czy P60 - obydwie kupisz poniżej 500zł szt. Chyba że to ma być zabawka, nie opryskiwacz. Były wersje pomp P60do jakichś dziwnych agregatów, z przedłużonym wałkiem i kołem pasowym, do napędu paskami klinowymi.

Dodano po 1 [minuty]:

Wiesz dopóki pompy będą zalane to ok , najgorzej będzie jak je opróżnisz.
    Wtedy szybciutko skorodują.

Romuś, opryski z reguły są żrące - nawet zalana, bez dostępu powietrza będzie żarta. Tym bardziej że w środku masz smarowane łożysko igiełkowe, które zatrze się w oczach.
  • #23 14933573
    bartek 8118
    Poziom 18  
    Ocena: 60
    Niech kolega poszuka na złomowiskach opryskiwacza konnego huragan i z niego zaadoptuje pompę.
  • #24 14960478
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Witam po dłuuuugiej przerwie.

Opryskiwacz już po użyciu w warunkach bojowych- wszystko działa super.

Dorzucam kilka fotek

Jak połączyć dwie pompy w opryskiwaczu SAM, aby zwiększyć wydajność? Jak połączyć dwie pompy w opryskiwaczu SAM, aby zwiększyć wydajność? Jak połączyć dwie pompy w opryskiwaczu SAM, aby zwiększyć wydajność? Jak połączyć dwie pompy w opryskiwaczu SAM, aby zwiększyć wydajność? Jak połączyć dwie pompy w opryskiwaczu SAM, aby zwiększyć wydajność?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował opryskiwacz do ciągnika SAM, napędzany pompą wspomagania, jednak napotkał problemy z wydajnością i zasysaniem cieczy. W odpowiedziach zasugerowano użycie pomp membranowo-tłokowych, które można łączyć równolegle, oraz sprawdzenie kierunku pracy pomp. Użytkownik rozważał zastosowanie zaworów zwrotnych oraz zmianę średnicy węża ssawnego. Po wymianie drugiej pompy na sprawną, opryskiwacz działał poprawnie. Wskazano również na ryzyko korozji pomp w wyniku kontaktu z cieczami chemicznymi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA