Witam, jakiś czas temu wykonałem monitory na STX GDN17-140-8SCX + GDWK10-200-8PJ z zwrotnicą projektu irka http://www.fratu.pl/irek/?stx-gdn17-140-8scx-gdwk10-200-8pj,39 chodzi konkretnie o tą druga wersję. Obudowa 16L, BassReflex policzony na 40Hz. I teraz z czystej ciekawości chciałbym zrobić pomiary tych kolumn, najbardziej przypadł mi do gustu program HolmImpulse, wklejam screeny z ustawieniami i wynik pomiaru kolumny, na razie bez reverse null. Wszelkie efekty na wzmacniaczu i PC powyłączane, mikrofon ok 70cm od kolumny, pomiary w dość dużym pomieszczeniu, od frontu kolumny do ściany ok 2,5m, na ścianę za i przed kolumną powiesiłem grube koce.
Czy takie ustawienia są w porządku ? Niezbyt rozumiem jak ustawiać gating, i jak powinien wyglądać wykres Impulse Response ? Troche czytałem na forach na ten temat, ale jakoś ciężko to ogarnąć... Czy to co wstawiłem ma w ogóle jakiś sens ? Sam wykres jest dość powtarzalny, znaczne różnice powodują jedynie dalsze odstawienie mikrofonu (powyżej 1m) i mierzenie z mikrofonem pod kątem wzgledem kolumny.
Czy takie ustawienia są w porządku ? Niezbyt rozumiem jak ustawiać gating, i jak powinien wyglądać wykres Impulse Response ? Troche czytałem na forach na ten temat, ale jakoś ciężko to ogarnąć... Czy to co wstawiłem ma w ogóle jakiś sens ? Sam wykres jest dość powtarzalny, znaczne różnice powodują jedynie dalsze odstawienie mikrofonu (powyżej 1m) i mierzenie z mikrofonem pod kątem wzgledem kolumny.