logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon PMA-920 - brak dźwięku w prawych kanałach, działa tylko -

Dawids2009 25 Sie 2015 19:17 1056 11
REKLAMA
  • #1 14946991
    Dawids2009
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam mam taki problem posiadam denon pma920 4 kanałowy.Ogólnie mam problem taki ze lewe 2 kanały działają jak należy,ale prawe już nie.Chodzi o to ze w prawych działa tylko "-" bo "+" już nie. Łącząc "+" z lewego kanały i "-" z prawego kolumny graja tak jak należy.Da sie to naprawić jakoś samemu czy serwis jest potrzebny?
  • REKLAMA
  • #2 14947724
    futro
    Poziom 21  
    Ocena: 175
    Witam.
    To czy się da naprawić samemu to zależy czy masz przynajmniej podstawową wiedzę z elektroniki, do tego chociaż lutownicę i multimetr.
    Jeżeli nie masz żadnej wiedzy z elektroniki i nie posiadasz żadnych narzędzi, to daj sobie spokój z naprawą bo narobisz więcej szkód a co za tym idzie kosztów.
  • REKLAMA
  • #3 14947734
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Wzmacniacz stereo nigdy nie będzie czterokanałowy! Kto Wam to opowiada że zobaczycie wyjście na kolumny A i B to już wzmacniacz czterokanałowy?
    Wzmacniacz stereo czyli L i P kanał = 2 kanały :)

Sprzęt przekaż do serwisu.
  • #4 14948086
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1927
    Dawids2009 napisał:
    Łącząc "+" z lewego kanały i "-" z prawego kolumny graja tak jak należy.

Grają jak należy ponieważ minus jest wspólny elektrycznie dla wszystkich wyjść chociaż fizycznie rozdzielony na cztery gniazdka
  • Pomocny post
    #6 14948332
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    To oznacza że jeden kanał nie działa z jakichś powodów i wymaga naprawy.
  • REKLAMA
  • #8 14948364
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Dawids2009 napisał:
    znowu ktoś inny mówił ze tranzystory do wymiany.

Czy ten ktoś robił coś przy tym sprzęcie czy to tylko takie wróżenie?

Dodano po 4 [minuty]:

Jeśli masz jakieś źródło sygnału którego poziom można regulować od zera, to podłącz go do wejść Main IN i sprawdź czy w takiej konfiguracji również nie działa jeden kanał

Dodano po 2 [minuty]:

Czy ten sprzęt działał dobrze u Ciebie i się popsuł, czy kupiłeś go w takim stanie?
  • #9 14948388
    Dawids2009
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Na innym forum napisał ktoś ze to tranzystory. Źródło sygnału to mi jedynie telefon przychodzi na myśl z jackiem i na końcu 2xcinch. Kupiłem go 3 lata temu wszystko grało jak należy i jakieś pól roku temu nagle ta jedna strona przestała działać.

Sprawdzałem te wejścia i nie działa ten kanał nawet jeśli tam podłącze telefon i włączę muzykę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 14948424
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Dawids2009 napisał:
    Na innym forum napisał ktoś ze to tranzystory.

To jakiś wróżbita musiał być ponieważ powody nie działania jednego kanału mogą być bardzo różne, tak więc normalnie nie da się tego stwierdzić bez wykonania odpowiednich pomiarów.

Dawids2009 napisał:
    Sprawdzałem te wejścia i nie działa ten kanał nawet jeśli tam podłącze telefon i włączę muzykę.

Ok, to oznacza że uszkodzenia trzeba poszukać w końcówce mocy.
  • #12 14949044
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Dawids2009 napisał:
    Byłem raz z nim w serwisie, za diagnostykę wzięli 20 zł i uznali ze to nie opłaca się naprawiać,znowu ktoś inny mówił ze tranzystory do wymiany.

Unikaj takiego serwisu, pieniądze mogą wziąć za konkretne wskazanie przyczyny a nie za poradę o bezsensie naprawy.
    A wzmacniacz warty jest na pewno by był w pełni sprawny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Denon PMA-920, w którym prawe kanały nie działają poprawnie, a jedynie "-" jest aktywne. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia do diagnozy, w tym sprawdzenie połączeń i sygnału, a także możliwość samodzielnej naprawy, jeśli użytkownik ma podstawową wiedzę z elektroniki. Wskazano, że problem może leżeć w końcówce mocy lub uszkodzeniu tranzystorów. Użytkownik rozważał serwis, ale otrzymał negatywną opinię na temat opłacalności naprawy. Wskazano, że amplituner powinien być w pełni sprawny, co uzasadniałoby jego naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA