Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sygnalizacja długości branego prysznica...

darekpawel 28 Aug 2015 14:22 1605 19
    darekpawel
    Level 17  
    Od znajomego dostałem zadanie - kabina prysznicowa z oświetleniem, radiem, itp.
    Chce, aby w jakiś sposób sygnalizować długość (czasową) branego prysznica...

Ma liczną rodzinę - i na wodzie chce przyoszczędzić. :idea: :D

Rozumiem, że trzeba by dać jakiś czujnik przepływu (jaki?),
    jakiś sterownik no i ew. syntetyzer głosu...

Najlepiej jakby się dało zrobić na EASY (Klockner-Moeller-a), bo akurat ten sterownik mam opanowany...
    A może coś prościej?

Jakieś podpowiedzi... ?
    TvWidget
    Level 37  
    Może zrobić to pośrednio przez pomiar wilgotności w łazience.
    tomek122
    Level 22  
    A może najprościej nastawić budzik przed wzięciem prysznica na np 5 minut.
    darekpawel
    Level 17  
    Nie, to musi być "coś" czym można pochwalić się przed znajomymi...
    Żadne takie średniowieczne metody...
    kortyleski
    Level 43  
    Każdy wodomierz ma w środku magnes. Wystarczy wybebeszyc cześć pomiarową i zadać kontaktron, dla ambitnych czujnik halla. Być może powinno się osobno mierzyć ciepłą i zimną wodę. Później bierzesz dowolną kobietę i każesz się kąpać przez godzinę. Zliczasz impulsy i masz punkt wyjścia do pomiaru.
    darekpawel
    Level 17  
    No właśnie chodziłoby mi o jakiś gotowy czujnik, typowo dostępny na rynku... O znanych parametrach i typowych zastosowaniach np. kotłach CO.
    Może są jakieś z wyjściem przekaźnikowym?
    vodiczka
    Level 43  
    darekpawel wrote:
    Nie, to musi być "coś" czym można pochwalić się przed znajomymi...
    Zatem znajomy powinien zatrudnić łaziebnego eunucha, który poza przygotowaniem kąpieli będzie odliczał czas recytując strofy "Pana Tadeusza" i odwracając klepsydrę w stosownym momencie. :D
    TvWidget
    Level 37  
    Czy powiadomienie ma kasować zakręcenie wody na chwilę ?
    darekpawel
    Level 17  
    No w sumie tak, ale jakieś opcje to pewnie w praktyce wyjdą... Coby nie zakręcić wody jak kobieta ma szampon na głowie, a dać jej jeszcze ze 3 min. na spłukanie...

P.S. Z tym eunuchem to O.K., ale gdzie takiego znaleźć? Chyba, że kolega ma ochotę zmienić filozofię życia??!
    eurotips
    Level 39  
    Zakręcać nie ale stopniowo przykręcać ciepłą to jest pomysł. Szampon zmyje i zimną ale kobiety są ciepłolubne i ten pomysł może wypalić.
    janek1815
    Level 38  
    kortyleski wrote:
    Każdy wodomierz ma w środku magnes. Wystarczy wybebeszyc cześć pomiarową i zadać kontaktron, dla ambitnych czujnik halla. Być może powinno się osobno mierzyć ciepłą i zimną wodę. Później bierzesz dowolną kobietę i każesz się kąpać przez godzinę. Zliczasz impulsy i masz punkt wyjścia do pomiaru.

Wodomierz z wyjściem impulsowym. Masz już gotowy sygnał. Rozdzielczość 1L.
    eurotips
    Level 39  
    janek1815 wrote:
    kortyleski wrote:

Wodomierz z wyjściem impulsowym. Masz już gotowy sygnał. Rozdzielczość 1L.

No tak ale litr zimnej to 4zł a litr podgrzanej to 24zł (Tak jest u mnie w MPEC).
    Przykręcanie ciepłej to najlepszy pomysł.
    janek1815
    Level 38  
    eurotips wrote:
    No tak ale litr zimnej to 4zł a litr podgrzanej to 24zł (Tak jest u mnie w MPEC).

Metr sześcienny?
    eurotips
    Level 39  
    janek1815 wrote:
    eurotips wrote:

Metr sześcienny?

Przepraszam, oczywiście że cena za metr sześcienny a nie litr.
    Ryszard49
    Level 38  
    Panowie, czytam i nie wierzę własnym oczom, nie wiedziałem ze na czystości swojego ciała można przyoszczędzić. Paranoja.
    NIXIE_123
    Level 34  
    Najlepiej to ustawić nad głową butelkę przezroczystą, która ma starczyć na całą kąpiel. Delikwent widzi ile mu zostało itd. Ewentualnie to samo, ale elektroniczne, np. po 3 litrach elektrozawór przytyka dopływ wody, do tego stopnia aby można było zmyć szampon
    TvWidget
    Level 37  
    Ryszard49 wrote:
    Panowie, czytam i nie wierzę własnym oczom, nie wiedziałem ze na czystości swojego ciała można przyoszczędzić. Paranoja.

Przecież tu nie chodzi o oszczędność ale tak jak napisał autor o możliwość pochwalenia się. Koszt potrzebnych instalacji będzie przecież na tyle duży, że w rozsądnym czasie się nie zwróci.
    Może coś takiego wykorzystać: http://gadzetomania.pl/37425,prysznic-na-pieniadze

Powracając do aspektu technicznego to moim zdaniem powiadomienie powinno być kasowane wyłączeniem światła. Pozwoli to rozwiązać dwa problemy:
    - wykryć, że z łazienki korzysta nowa osoba (w większości przypadków)
    - nie pozwoli komuś kto akurat bierze prysznic w łatwy sposób skasować powiadomienia
    vodiczka
    Level 43  
    TvWidget wrote:
    Powracając do aspektu technicznego to moim zdaniem powiadomienie powinno być kasowane wyłączeniem światła.
    Raczej mruganie światłem. Najpierw 2-3 pojedyńcze a np. po minucie ciągłe. Wyłączenie na stałe może wywołać panikę u kąpiącego.
    Podstawowy mankament - jeżeli korzysta nowa osoba, która nic nie wie o systemie oszczędzania to klapa. Już lepszy pomysł ze stopniową redukcją dopływu ciepłej wody lub "mruganie" ciepłą. Krótkotrwałe porcje zimnej wody na zmianę z ciepłą ujędrniają skórę i hartują ciało :)
    TvWidget
    Level 37  
    vodiczka wrote:
    Raczej mruganie światłem.

Nie zrozumiałeś. Chodziło mi o to w jaki sposób skasować powiadomienie. Czyli kiedy timer służący do określenia, że się prysznic bierze się zbyt długo ma zacząć liczyć czas od nowa.