logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zwrotnicę do subwoofera 40Hz-60Hz, 100W, 4Ω?

DjDamian 23 Mar 2003 20:31 20104 12
REKLAMA
  • #1 145145
    DjDamian
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Potrzebuję wszystkie dane do zwrotnicy od subwoofera. Chodzi mi o to by pracowała w zakresie 40Hz - 60Hz. Chodzi mi tutaj o zwykłą zwrotnice pasywną, chociaż jeżeli ktos ma schemat takiej samej ale aktywnej to bardzo bym prosił. Zwrtonica na moc ok. 100W i 4oM.
  • REKLAMA
  • #2 145450
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Policz sobie zwrotniczkę tym prościutkim programem a filtry aktywne są na stronie elektrody w dowland audio.
    Załączniki:
    • Zwrotnice.zip (33.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 145840
    DjDamian
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzieki Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 147706
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Nie zwrotnica, a FILTR!
    Zwrotnica to połączenie kilku filtrów, nie mylcie tych pojęć.

Jeśli masz możliwość zastosowania filtra aktywnego to nawet nie zastanawiaj się nad pasywnym który ma sporo wad. Po pierwsze zwiększy się Qts głośnika, po drugie stracisz sporo mocy na cewce i po trzecie pogorszy się wspólczynnik tłumienia wzmacniacza.
  • #5 165436
    DSPEAKER
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    zGADZAM SIĘ CO DO FILTRU AKTYWNEGO NO ALE POZOSTAJE JESZCZE PROBLEM ceny filtry bierne sa dużo tańsze.
  • REKLAMA
  • #6 165908
    igod
    Poziom 24  
    Niestety NIE.
    Koszt samej cewki jest bardzo wysoki, filtr ktory obcina przy 60Hz musial by miec cewke o indukcyjnosci (na moje oko) okolo 15mH, a taka musiala by byc nawinieta bardzo grubym drutem. Do tego kondensator aby zwiekszyc nachylenie, prawdopodobnie ponad 100uF, a staly 100uF kosztuje sporo pieniedzy.

Filtr aktywny ?
    najtanszy wzmacniacz operacyjny, kilka elementow zewnetrznych + maly zasilacz.

Wszystko zalezy od jakosc filtra biernego, ale nie warto stosowac cewki z rdzeniem ferrytowym, jesli juz to rdzen z trafa.
  • REKLAMA
  • #7 166069
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Filterek aktywny jest tańszy i lepszy od pasywnego ale... nie zapomnijmy że potrzebny nam jest jeszcze osobny wzmacniacz do zasilania głośnika a to wcale nie jest tanie.
  • #8 166221
    igod
    Poziom 24  
    Subwoofer zazwyczaj ma swoj wzmacniacz, wiec nie widze problemu.
  • #10 166771
    Dimmu
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    no właśnie mi ta stronka też nie hula..
  • #11 166862
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1475
    jakby ktoœ chciał schemat bardzo prostego filtra aktywnego (z regulowanym pasmem) to moę podesłać (kilka częsci + wzmacniacz operacyjny) , jedyna niegogodnoœć to symetryczne zasialnie. mipik(_at_)go2.pl
  • #12 166887
    igod
    Poziom 24  
    Jestem zainteresowany tym filtrem, byc moze jeszcze go nie mam. igod5(_at_)wp.pl

Strona nie dziala bo padl serwer, nowa na subwoofer.xu.pl
  • #13 2666479
    max18
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    [quote="igod"]Niestety NIE.
    Koszt samej cewki jest bardzo wysoki, filtr ktory obcina przy 60Hz musial by miec cewke o indukcyjnosci (na moje oko) okolo 15mH, a taka musiala by byc nawinieta bardzo grubym drutem. Do tego kondensator aby zwiekszyc nachylenie, prawdopodobnie ponad 100uF, a staly 100uF kosztuje sporo pieniedzy.

Mam pytanko ??

Mam głośnik Pioneer TS-W306C
    Moc max 1000W
    Moc RMS 400W
    Pasmo przen. 18 - 500 hz
    Jest to głosnik 4 ohm-owy

Ma ten głośnik być jako (Tuba [pasmowo przepustowa).
    Będzie on włączony do wzmacniacz. i nie wiem czy zastosować filtr dolnoprzepustowy czy zwrotnice. Chcę to zrobić sam tylko nie wiem jak to obliczyć.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy zwrotnicy pasywnej do subwoofera pracującej w zakresie 40Hz-60Hz przy mocy około 100W i impedancji 4Ω. Podkreślono, że zwrotnica to zestaw filtrów, a właściwym elementem do obcinania pasma jest filtr dolnoprzepustowy. Zwrócono uwagę na wady zwrotnic pasywnych, takie jak wzrost Qts głośnika, straty mocy na cewce oraz pogorszenie współczynnika tłumienia wzmacniacza. Porównano filtry pasywne i aktywne – filtry aktywne są lepsze i tańsze w wykonaniu, ale wymagają dodatkowego wzmacniacza i zasilania symetrycznego. Koszt elementów pasywnych, zwłaszcza cewek o dużej indukcyjności (~15mH) i kondensatorów o dużej pojemności (>100µF), jest wysoki, a cewki z rdzeniem ferrytowym są niezalecane na rzecz rdzeni z transformatora. Wspomniano o dostępności prostych programów do obliczania zwrotnic oraz schematów filtrów aktywnych na forach audio. Jeden z uczestników pyta o zastosowanie filtra dolnoprzepustowego lub zwrotnicy dla głośnika Pioneer TS-W306C (4Ω, moc RMS 400W, pasmo 18-500Hz) w konfiguracji tuby pasmowo-przepustowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA