Tak jak w temacie, interesują mnie jedynie oryginalne i sparowane tranzystory z wylutu
Potrzebuję 4 pary 3856 i 1492 oraz 2 pary 2275 i 985
Potrzebuję 4 pary 3856 i 1492 oraz 2 pary 2275 i 985
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamelektryku5 napisał:Jeśli nie jesteś fanatykiem, to powinny podejść 2SC5200/2SA1943 + 2SC4793/2SA1837.
aaanteka napisał:elektryku5 napisał:Jeśli nie jesteś fanatykiem, to powinny podejść 2SC5200/2SA1943 + 2SC4793/2SA1837.
Ale to są tranzystory w innych obudowach.
Po co kombinować jak tak jak napisałam na forach aukcyjnych są dostępne sparowane dobrej jakości tanzystory.
elektryku5 napisał:Dedykowane do audio są jeszcze NJW0302G/NJW0281G.
elektryku5 napisał:Jeśli nie jesteś fanatykiem, to powinny podejść 2SC5200/2SA1943 + 2SC4793/2SA1837.
aaanteka napisał:Hm, ale te SanKena z przed 20 lat to były właśnie dość wadliwe serie.
Inspiron7720 napisał:To ja też w tym samym temacie, nawet z identycznym wzmacniaczem . Zdaje się, że to prawda z wadliwością SanKenów z tamtego okresu bo w moim "830" wyzionęły ducha. Od kilku dni stoi niepodłączony a gra ... kino domowe... Na różnych forach i w warsztatach namieszano mi w głowie i też byłem gotowy szukać oryginałów, ale ... Jeśli są zawodne to wydatek będzie bez sensu.
Co zatem zrobić i wzmacniacz działał jak należy ? Gdzie kupić odpowiednie tranzystory i jeśli tak to jakie ? Także potrzebuję całego kompletu . Kompletnie się na tym nie znam a nie chcę żeby mnie jakiś "fachowiec" oszukał. Gdzieś znalazłem informację, że nowe tranzystory bipolarne (a te chyba takie są ?! ) nie wymagają parowania bo rozrzut właściwości w poszczególnych egzemplarzach jest minimalny. Jeśli tak to chyba lepiej włożyć do wzmacniacza nowe i nie martwić się, że za chwilę znów wysiądą ?
aaanteka napisał:Lepiej pozostać przy oryginalnych , tym bardziej ,że jak napisałam wcześniej dostępne są na rynku w bardzo dobrej jakości i cenie.
Uzytkowinik19 napisał:Serio nie wiem skąd przekonanie, że stare SanKeny są wadliwe, to tylko tranzystor a użytkowany blisko granicy SOA ulegnie uszkodzeniu bez względu na markę i model wzmacniacza.
Uzytkowinik19 napisał:Tak powinno wyglądać wnętrze oryginalnego 830ES (w tym przypadku akurat jest to 333ESG czyli wersja Japońska) Wszystkie tranzystory oryginalne i co najważniejsze fabrycznie sparowane.
aaanteka napisał:Zapewniam cię ,iż nikt fabrycznie nie bawi się w parowanie, jak zamawiam z jednej serii tranzystory w ilościach produkcyjnych to mam wystarczającą powtarzalność parametrów.
Audiofilskie mity i fikcje na ten temat.