logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C360 – rozrusznik nie rozłącza po odpaleniu, konieczność ruszania kablem

simsoniki 07 Wrz 2015 17:55 7512 11
REKLAMA
  • #1 14978619
    simsoniki
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Zrobiłem remont rozrusznika i on odpala ale gdy go odpalę, to rozrusznik nadal kręci nawet jak wyłączę traktor, muszę poruszać kablem od + żeby przestał, dlaczego tak jest?? Proszę nie usuwać tego tematu[/center]
  • REKLAMA
  • #2 14978670
    Zdunek 25
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Musisz rozebrać rozrusznik konkretnie bendix i umyć benzyną z zaschniętego
    smaru .
  • REKLAMA
  • #3 14978683
    simsoniki
    Poziom 8  
    Ale ja bendix wymienialem na nowy
  • #4 14978729
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Musisz dobrze przyjrzeć się elektromagnesowi. Wewnątrz tegoż są dwa uzwojenia: jedno potrzebne do zesprzęglenia bendixa a drugie do podtrzymania sprzęgnięcia. Miałem kiedyś taki sam przypadek, okazało się, że jedno z uzwojeń miało zwarcie z masą(bardzo delikatne uszkodzenie izolacji) i to powodowało po włączeniu rozrusznika ciągłe jego kręcenie aż do momentu odłączenia akumulatora.
  • REKLAMA
  • #6 14979000
    simsoniki
    Poziom 8  
    Ursus C360 – rozrusznik nie rozłącza po odpaleniu, konieczność ruszania kablem elektrowloncznik zalozylem tak
  • #7 14980248
    Zdunek 25
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    na fotce jest ok .podejrzewam koło zamachowe wyrobiony rowek na wieńcu ,pilnik
    i przeglądnąć wieniec. Lub pożyczyć drugi rozrusznik i próba.Sprawdź jeszcze sprężynę odbijającą na wałku rozrusznika może jest pęknięta.
  • #8 14980460
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6652
    Ten elektromagnes to śmietnik z grene,one tak robią czasem a porządny kosztuje ok.120zł.
  • #9 14980609
    simsoniki
    Poziom 8  
    No elektro magnes kupilem w agromie ale nw ile kosztuje ale za caly zwstaw tulejek i szczotków dalem niecale 80zl ale zapomnialem dopisac ze nie zawsze tak robi tylko czasami
  • REKLAMA
  • #10 14980658
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6652
    Noo robi ,załóż porządny Ursus C360 – rozrusznik nie rozłącza po odpaleniu, konieczność ruszania kablem plus tulejiki ,szczotki ,przetocz wirnik i śmigaj.
  • #11 14981424
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1432
    Jak są słabe akumulatory to może się tak dziać że rozrusznik będzie kręcił non stop lub może być uszkodzony zabierak w zespole sprzęgającym.
  • #12 18450798
    heniek07
    Poziom 21  
    Ocena: 221
    Temat archiwalny, ale może komuś się przyda, wklejam to już w trzecim miejscu bo rozruszniki w c330 i c360 to R11A:
    Miałem ten sam problem. Szukałem przyczyn przeglądając forum.
    U mnie uszkodził się pierścień ograniczający odległość, na którą wysuwa się bendix. Albo był niedokładnie zrobiony, albo wykonany z kawałka miękkiej stali. Został rozklepany i przebity przez okrągły pierścień znajdujący się w rowku na wirniku. Bendix wysuwał się tak daleko, że łapał trochę tego okrągłego pierścienia i wbijał się na niego. Tulejka ślizgowa bendixa z tej strony była pokiereszowana. Dorobiłem pierścień ograniczający, wymieniłem wszystkie tulejki. Rozrusznik śmiga jak nowy.
    Ursus C360 – rozrusznik nie rozłącza po odpaleniu, konieczność ruszania kablem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z rozrusznikiem w ciągniku Ursus C360, który kręci się nieprzerwanie nawet po wyłączeniu silnika. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, w tym uszkodzenie elektromagnesu, niewłaściwe zamontowanie elektrowłącznika, a także problemy z bendixem. Wskazano na możliwość zwarcia w uzwojeniach elektromagnesu oraz na konieczność sprawdzenia sprężyny odbijającej. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, sugerując wymianę uszkodzonych elementów oraz dokładne sprawdzenie stanu akumulatora. W jednym przypadku problem rozwiązano przez dorobienie pierścienia ograniczającego dla bendixa.
REKLAMA