logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przełącznik odczepów transformatora

heniek07 16 Wrz 2025 19:58 1569 2

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Przełącznik odczepów transformatora do wtapiarki węzy pszczelej zapewnia wyjścia 9, 12, 15, 18, 21 i 24 V.
  • Bazą jest łącznik ŁUK 25 gwiazda–trójkąt do silników indukcyjnych, rozebrany i przerobiony przez zmianę krzywek.
  • Niepotrzebne wycięcia w bakelitowych krzywkach wypełniono dwuskładnikowym klejem epoksydowym, a formę do odtworzenia wykonano z odpadowej płyty PCV na tokarce.
  • Przełącznik ma 6 położeń; czwartą sekcję można dołączyć albo pominąć, a wtedy trzeba skrócić szpilki M4 i ewentualnie sześciokątny pręt sterujący.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Słuchaj:
  • Przełącznik odczepów transformatora.
    Przełączni wykonany został w wyniku zaistniałej potrzeby. Ma być użyty we wtapiarce węzy pszczelej. Transformator do niej ma moc 160 VA i zaplanowałem by miał wyjścia na około 9, 12, 15, 18, 21, 24V. Daje to większą uniwersalność, ponieważ ramki pszczele drutowane są drutem stalowym ocynkowanym lub nierdzewnym o różnej średnicy i tym samym o różnym oporze.
    Przełącznik to modyfikacja łącznika ŁUK 25 gwiazda – trójkąt do silników indukcyjnych (w używkach na mim bazarku 25-40 zł). Należy go rozebrać i zmodyfikować krzywki. Krzywki wykonane są z bakelitu i niepotrzebne wycięcia zostały wyrównane epoksydowym klejem dwuskładnikowym. Pierwszy raz podobnej przeróbki dokonałem około ćwierć wieku temu. Silnik indukcyjny większej mocy uzwojony w podwójną gwiazdę trzeba było jakoś włączać. Wtedy na formę wykorzystałem kawałki tekturki i plastelinę. Obecnie dysponując tokarką wykonałem formę z odpadowej płyty PCV. Przygotowanie krzywek do modyfikacji, formę i efekty widać na fotografiach. Całość ponownie należy odpowiednio złożyć. Czwarta sekcja jest niepotrzebna ponieważ przełącznik ma 6 położeń i można ją dołączyć lub nie (może by zapasem). Jeśli nie, to trzeba odpowiednio skrócić szpilki montażowe z gwintem M4. Sześciokątny pręt sterujący krzywkami – skracamy lub nie, w zależności od potrzeb. Blokadę obrotów też usuwamy - nie wkłada jej się na sześciokąt.
    Przełącznik odczepów transformatora Przełącznik odczepów transformatora Przełącznik odczepów transformatora Przełącznik odczepów transformatora Przełącznik odczepów transformatora

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    heniek07
    Poziom 21  
    Specjalizuje się w: komputery
    heniek07 napisał 432 postów o ocenie 221, pomógł 29 razy. Mieszka w mieście Nowogród. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21736884
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1854
    Dzisiaj już niewielu potrafi wykonać takie modyfikacje i naprawy.
    I za to masz ode mnie plus.
    heniek07 napisał:
    Ma być użyty we wtapiarce węzy pszczelej.

Jako nastolatek pomagałem babci przy doglądaniu pszczół; zbijałem z listewek nowe ramki, naprężałem drut wiązałkowy, a pasek (ok 8-10cm) węzy po prostu wgniatałem w drut na dole ramki. Pszczoły same dorabiały brakującą resztę.

Proszę zobaczyć, jak wietnamska dziewczyna przenosi dzikie pszczoły do ula,
    to moment filmu, kiedy wypełnia ramkę zdobytym plastrem z czerwiami:
    https://youtu.be/9eTOPkNSDSM?t=2495
  • #3 21737287
    heniek07
    Poziom 21  
    Ocena: 221
    Dziękuję. Po dwupokoleniowej przerwie syn zajął sie pszczelarstwem. Wszysto zmienia się. Mój dziadek wciskał druty w węzę kółeczkiem zrobionym ręcznie z carskiej kopiejki.
Słuchaj:
REKLAMA