logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmaciacz LTE - opinie o działaniu

sebapulawy 18 Wrz 2015 07:46 40641 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy wzmacniacz LTE może poprawić zasięg i ping internetu mobilnego, gdy sygnał na zewnątrz jest słaby, a w domu zanika?

Wzmacniacz LTE/GSM zwykle nie jest właściwym rozwiązaniem: do modemów i routerów LTE/3G lepiej stosować zewnętrzną antenę kierunkową na konkretne pasmo, bo to legalne i skuteczniejsze [#15002344][#15002513] Jeśli na zewnątrz masz już słaby sygnał i z anteną zewnętrzną LTE nadal działa kiepsko, repeater nie zrobi z tego szybszego łącza ani lepszego pingu — „z pustego i Salomon nie naleje” [#15002513][#15002485] Takie urządzenia mają sens głównie wtedy, gdy na zewnątrz budynku sygnał jeszcze jest, a wewnątrz już go nie ma [#15002513] Trzeba też uważać na pasmo, bo tanie repeatery często wzmacniają tylko GSM 900, a LTE działa na innych częstotliwościach, więc mogą być bezużyteczne do LTE 800/1800 [#15002482][#15002513] Najpierw warto dokładnie ustawić antenę, sprawdzić parametry sygnału w routerze, wybrać właściwy BTS i porównać prędkości, zamiast patrzeć tylko na liczbę kresek [#15002933][#15002538]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 15002318
    sebapulawy
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Witam
    Chciał bym zasięgnąć rady kolegów co do wzmacniacza LTE. Interesuje mnie to czy ktoś ma lub miał styczność z takim sprzętem? Niestety mieszkam w takim miejscy gdzie sygnał LTE jest lecz jest on dość słaby dla PLUSA, natomiast PLAY ma dość dobry. Oczywiście oba przypadki przy podłączonej antenie zewnętrznej.
    Chciał bym się dowiedzieć czy taki wzmacniacz jest w stanie poprawić zasięg a co za tym idzie pingi.

Pozdrawiam Seba
  • REKLAMA
  • #2 15002344
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    Stosowanie wzmacniaczy GSM jest nielegalne, zakłóca pracę sieci operatora. W celu poprawy zasięgu stosuje się anteny kierunkowe, zewnętrzne na wybrane pasmo. Podaj lokalizację oraz jakiej używasz anteny?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 15002367
    sebapulawy
    Poziom 12  
    Nie pytam czy jest to legalne czy nie. Pytam czy to działa.
  • #4 15002390
    matek451
    Poziom 43  
    Arogancka odpowiedź świadczy o tym, że jesteś lepszym fachowcem ode mnie. Kup , zastosuj to się przekonasz. To że nielegalne przeczytałeś ale dlaczego już cię nie zainteresowało. Ty nie potrzebujesz fachowej porady, a najlepiej to działa na kieszeń sprzedawców. Robią niezły biznes na takich jak ty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 15002418
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Legalne czy nie, u mnie się spisuje. Dzięki takiemu wzmacniaczowi mam internet jak i telefon. Jeśli operator ma w otworze z tyłu ciała swoich klientów, to trzeba się ratować jak tylko można. Co miesiąc rachunek wystawiają, czy zasięg jest, czy go nie ma. A z tym coraz gorzej.
  • REKLAMA
  • #6 15002465
    sebapulawy
    Poziom 12  
    Przepraszam jesli tak to zabrzmiał, lecz doskonale sobie zdaje sprawę jak wygląda sprawa legalności.
    Niestety zastosowanie samych anten nic nie zmieni.
    Chciał tylko zapytać czy taki wzmacniacz z jednej kreski zasięgu potrafi zrobić full i czy ten wzmocniony sygnał poprawia również osiągi internetu lte.
  • #7 15002482
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Jesli zadziala to nie wiem czy przyspieszy ale moze spowolnic.

Czy legalne czy nie ale w tym roku u mnie w rejonie zrobili najazd na 6 firm ktore mialy zamontowane repeatery wiec cos z tym robia i kwestia czasu az policja z UKE zapuka do drzwi

Jak juz bedziesz kupowac repeater to zwroc uwage jakie pasmo wzmacnia. Najtansze sa tylko na 900Mhz a LTE dziala na troche innych czestotliwosciach.
    Cena na wyzsze pasma juz nie jest tak ciekawa
  • #8 15002485
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    sebapulawy napisał:
    Przepraszam jesli tak to zabrzmiał, lecz doskonale sobie zdaje sprawę jak wygląda sprawa legalności.
    Niestety zastosowanie samych anten nic nie zmieni.
    Chciał tylko zapytać czy taki wzmacniacz z jednej kreski zasięgu potrafi zrobić full i czy ten wzmocniony sygnał poprawia również osiągi internetu lte.

Jesli modem plus antena zewnetrzna daje kiepski poziom sygnału i kiepskie dzialania LTE, to dlaczego po zastosowaniu wzmacniacza ma byc lepiej? Co za magia, bedaca ponad fizyka siedzi w tym urzadzeniu ktorej nie ma w modemie?

Takie urzadzenia stosuje sie gdy na zewnatrz byudynku jeszcze jakis sygnał jest, a wewnatrz juz nie ma (albo nieuzywalny dla urzadzn odbiorczych typu telefon.

Jakbys chciał miec modem (bez anteny zewnetrznej) w domu, wewnatrz ktorego nie ma wogole sygnalu, to takie urzadzenie pozwolic cos zlapac na zewnatrz i przeslac kablem antenowym do domu gdzie kolejna antena to wypromieniuje.

Ale nie licz na to, ze bedzie lepiej/szybciej. Z pustego i salomon nie naleje. Wylacznie wieksza lepsza antena.
  • #9 15002513
    matek451
    Poziom 43  
    @Świr,kolejny , który nie ma pojęcia jak to działa i wypisuje mądrości. Po pierwsze to jest zasadnicza różnica między telefonem, do którego nie jesteś w stanie zamontować zewnętrznej anteny kierunkowej( bo to niepraktyczne, przeczy mobilności takiego telefonu i telefony nie posiadają gniazd anteny zewnętrznej) Nie dotyczy to z kolei modemów i routerów LTE/3G , które takowe gniazda posiadają i do nich stosuje się zew, anteny kierunkowe na wybrane pasmo. Efekt taki sam jak zastosowanie wzmacniacza tylko legalny i dużo taniej( z modemem, routerem nie musisz biegać po domu). Wzmacniacz GSM to nic innego jak z reguły jedna antena antena odbiorcza, na dodatek szerokopasmowa i druga nadawcza też szerokopasmowa, pomiędzy nimi radio , które jedną odbiera a drugą nadaje . Moc nadawcza radia zależna od obszaru pokrycia wewnątrz domu. Nielegalne nie jest odbieranie sygnału GSM tylko dalsze jego nadawanie na częstotliwościach zarezerwowanych dla operatorów GSM. Tego typu rozwiązanie oparte na dodatek o anteny wielozakresowe i radia o częstotliwościach służących do telefonii GSM jest całkowicie nieprzydatne do transmisji LTE1800 czy LTE800. To całkowicie nieuzasadnione działanie , na dodatek nielegalne. Operator zgodnie z regulaminem nie gwarantuje zasięgu na zewnątrz domów a tym bardziej wewnątrz, nie nastawia BTS-ów co kilometr. Przed podpisaniem umowy robi się testy zasięgu i ewentualnie kupuje antenę zew. ale nie taką jak w tych waszych "wzmacniaczach" made in China tylko porządną na wybrane pasmo, z którego będzie się korzystać. Jak operator nie ma zasięgu to się nie bierze oferty a nie kupuje i używa szmelcu, który zakłóca sieć u sąsiadów. W przyrodzie nie ma nic za darmo, ktoś zawsze czyjmś kosztem. Reasumując do internetu LTE1800 i LTE800 nie opłaca się stosować wielozakresowych wzmacniaczy GSM. Akurat zasięg operatorów się stale poprawia. W Polsce jest jednym z najlepszych jeśli chodzi o Europę., Co nie znaczy , że wszędzie jest idealny. Są miejsca, w których nigdy go nie będzie. A to z prostej przyczyny, brak przesłanek ekonomicznych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 15002528
    sebapulawy
    Poziom 12  
    U mnie wygląda to tak że mieszkam w dołku i zasięg jest kiepski. Owszem na zewnątrz jest (play dość mocny, plus -slaby) lecz w środku już nie ma wogóle szans na zasieg.
  • #11 15002538
    matek451
    Poziom 43  
    Autor tematu nie odpowiedział na zadane pytania tylko z góry założył, że odpowiednia antena nie pomoże a radę da jakiś"wzmacniacz". Temat poprawy sygnały LTE wymaga fachowego podejścia, no i pewnych danych. Podawanie zasięgu w kreskach nic nie mówi. Sygnał LTE ma wiele parametrów . Brak danych na temat lokalizacji, sprzętu, poziomu sygnału, odległości od BTS-a oraz użytej antenie właściwie uniemożliwia rozwiązanie problemu. Korzystają z tego sprzedawcy chińszczyzny, marketingowym bełkotem wciskając klientom pseudo rozwiązania. To normalne, że brak skutecznego zasięgu w domu. Tak mają użytkownicy w 90% lokalizacji. Dlatego stosuje się anteny zew. Jak chcą korzystać z DVBT(TV)to kupują anteny a jak LTE to zdziwienie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 15002546
    sebapulawy
    Poziom 12  
    Powiem tak według mapy bts-ów oba nadajniki (play i plus ) są na jednym maszcie. To dlaczego są tak różne sygnały? według mnie to raczej mapa bts, u mnie nie zgadza się ze stanem faktycznym.
    Nadajniki : PUL3302 i P12912
  • #13 15002579
    matek451
    Poziom 43  
    I nic dziwnego. A kto ci powiedział, że ten BTS LTE1800Mobylandu w Górce Puławskiej działa? Na 100% nie. W przypadku Plusa/CP i sieci LTE1800Mobylandu wiele z nich to tylko pozwolenia. W samych Puławach 6 pozwoleń a może ze 3 działają. Poza tym w Plusie/CP dobór anteny od końca marca wcale nie łatwy. Po uruchomieniu sieci LTE800 Sferii na niektórych obszarach zasięg LTE na częstotliwości 800MHz, na dodatek mapa zasięgu Plusa nie rozróżnia LTE1800 i LTE800. Dlatego dobór anteny wymaga trochę wiedzy i doświadczenia. Mapa BTS UKE zawiera pozwolenia, stan faktyczny bywa inny. W Puławach i okolicy Plus ma kiepski zasięg LTE, dużo lepszy Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 15002672
    sebapulawy
    Poziom 12  
    dokładnie jest tak jak piszesz. Z Puław mam dość słaby zasięg. Jest możliwość jego polepszenia ?
    Został bym przy Play lecz potrzebuje zewnętrznego ip, czego niestety play nie oferuje...a plus tak.
  • #15 15002750
    matek451
    Poziom 43  
    A skąd ja to mam wiedzieć, wróżką nie jestem. Nie podałeś żadnych danych, o które pytałem. Poza tym można mieć zewnętrzne IP w Orange i T-Mobile. w Puławach to może ze 3 BTS-Y LTE1800 Mobylandu działają ,jakiś w centrum , jakiś na wschód i północ od niego. Takie wnioski można wysnuć po analizie BTsearch i mapy zasięgu Plusa/CP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 15002767
    sebapulawy
    Poziom 12  
    moja lokalizacja to Adamówka w Górze puławskiej. Co Twoim zdaniem z zew adresem ip by u mnie działało?
  • REKLAMA
  • #17 15002848
    matek451
    Poziom 43  
    W sumie w tej lokalizacji powinieneś mieć zasięg LTE 1800 z Jakiegoś BTS-a Mobylandu w Puławach. Odległość 5 km i trochę lasu. Można próbować. Jaką masz antenę i w jakim kierunku ustawiona, jaki masz sprzęt i poziom sygnału? Publiczne IP w Plusie masz też na 3G. Ale i tu z zasięgiem Plusa nie za bogato. Nawet UMTS900Aero2 też w Puławach. Plus/CP na tym terenie to padaka. Z innych operatorów publiczne IP w Orange dla firm( stałe lub zmienne), można też włączyć dla indywidualnych ale zmienne( APN vpn). W T-Mobile dla firm. Obydwaj operatorzy mają LTE na tym terenie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 15002877
    sebapulawy
    Poziom 12  
    czyli sugerujesz kierować się w kierunku Orange?
    Taką mam antenkę: http://yagi.pl/antena-dual-1800-p-1930.html skierowana w kierunku Puław.
    Obecnie na tej antenie i routerze Huawei B593 na Plusie mam sygnał coś kolo -115 db.
  • #19 15002907
    matek451
    Poziom 43  
    B593 s-22 to router posiadający zaawansowaną diagnostykę sygnału LTE, tu nie ma coś około. Wystarczy wejść na router kliknąć Diagnostyka-Kontrola stanu funkcji bezprzewodowej i wyniki jak na dłoni. Pomaga ustawić precyzyjnie antenę. A sama antena to chińszczyzna sprzedawana przez handlarza mydła i powidła z Nowej Jastrząbki. Ponoć jakoś działa, ja nie polecam. Jaki długi kabel do tego?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 15002917
    sebapulawy
    Poziom 12  
    tzn nie mam obecnie dostępu do routera, pisze to co pamiętam. Kabel ma coś kolo 10m .
    A jaka antenę byś polecił, a może kogoś kto by to fachowo zamontował?
  • #21 15002933
    matek451
    Poziom 43  
    Tu nie ma żadnych trudności. Póki co masz antenę i warto najpierw ją dokładnie ustawić. Najpierw zadaj pytanie, który BTS LTE1800Mobylandu w Puławach działa na stronie http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100&t=7787&start=3765 Następnie ustaw antenę w jego kierunku, przy czym mierz poziom sygnału na B593 oraz sprawdź prędkości. Antena w miarę wysoko i strefa przed nią wolna. Dla porównania można zrobić test bez anteny gdy router wystawiony na zewnątrz od strony Puław. Pozwala to sprawdzić czy antena daje zysk. Kabel nie dłuższy niż 10m. ( każdy 1m to strata sygnału 0,5dB). No istotne czy dwa kable i zakończone złączem SMA do B593. Przy prawidłowo działającej i ustawionej antenie powinieneś mieć LTE z Plusa. Jak coś nie zadziała to dopiero dalsze kroki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 15002938
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    matek451 napisał:
    ,kolejny , który nie ma pojęcia jak to działa i wypisuje mądrości.

Wypraszam sobie wycieczki osobiste w moim kierunku.

matek451 napisał:
    Po pierwsze to jest zasadnicza różnica między telefonem, do którego nie jesteś w stanie zamontować zewnętrznej anteny kierunkowej( bo to niepraktyczne, przeczy mobilności takiego telefonu i telefony nie posiadają gniazd anteny zewnętrznej) Nie dotyczy to z kolei modemów i routerów LTE/3G , które takowe gniazda posiadają i do nich stosuje się zew, anteny kierunkowe na wybrane pasmo.

Tak jak napisałeś - podłączenie anteny zewnętrznej do telefonu jest niemożliwe. A ja nie mam żadnego modemu ani routera LTE/3G. Moim routerem jest telefon.

matek451 napisał:
    Nielegalne nie jest odbieranie sygnału GSM tylko dalsze jego nadawanie na częstotliwościach zarezerwowanych dla operatorów GSM.

Czyli podczas rozmowy telefonicznej działamy nielegalnie i powinniśmy zostać zwinięci przez UKE.

matek451 napisał:
    Tego typu rozwiązanie oparte na dodatek o anteny wielozakresowe i radia o częstotliwościach służących do telefonii GSM jest całkowicie nieprzydatne do transmisji LTE1800 czy LTE800.

Bardzo ciekawe, bo u mnie działa.

matek451 napisał:
    Operator zgodnie z regulaminem nie gwarantuje zasięgu na zewnątrz domów a tym bardziej wewnątrz, nie nastawia BTS-ów co kilometr.

To dlaczego w umowie nie jest też napisane, że klient nie gwarantuje wpłat za abonament? Przepraszam bardzo, ale jeśli za coś płacę, to chcę aby to działało. A skoro działało kiedy umowę podpisałem, tylko sytuacja uległa zmianie po około roku działania usługi no to przepraszam, ale... W dodatku operator leci sobie w kulki przy zgłaszaniu problemu.
  • #23 15002945
    sebapulawy
    Poziom 12  
    Tzn z plusa już nic nie wycisnę, obecny sygnał to klika godzin kombinowania i ustawiania. Sam router bez anteny nie łapie lte wogóle, lub tylko szczątkowo. Oczywiście antena wysoko i wszystko pospinane zgodnie ze sztuką. Dlatego chyba będę musiał przetestować np. Orange.
  • #24 15003042
    matek451
    Poziom 43  
    @Świr to że u ciebie działa jest bez znaczenia, tutaj padło konkretne pytanie dotyczące wzmacniacza do routera z LTE a nie do telefonu. Na dodatek nic nie napisałeś o technologii z której korzystasz na telefonie. Najtańsze wzmacniacze korzystają z GSM 900 czyli internet na2G , mogą też często łączyć z UMTS900 i 3G. Ale nie pracują na częstotliwości DCS1800 czy LTE1800 lub UMTS2100. Aby wzmacniacz skutecznie działał na takim zakresie częstotliwości musi posiadać odpowiednie radio i anteny. Koszt całości nie wart inwestycji. Kolejna sprawa , telefony są to urządzenia posiadające odpowiednie parametry i ich dopuszczenie do użytku jest normowane prawem więc twój wpis to mało śmieszny żart. W przeciwieństwie do wzmacniaczy GSM, które takich pozwoleń nie posiadają. Jak uważasz, że jest inaczej to sam zawiadom operatora lub UKE, że stosujesz takowe rozwiązanie. Podstawa zawarcia twojej usługi jest regulamin i po zapoznaniu się z nim wyraziłeś zgodę na świadczenie usług wg. jego zapisów. W każdym regulaminie jest zapis o braku gwarancji zasięgu ponieważ to usługa mobilna. Jeśli uważasz , że operator cię oszukał to podejmujesz kroki prawne i zgłaszasz sprawę do UKE. Jeśli umowa ci nie odpowiadała( regulamin nie gwarantował zasięgu) to po co ją podpisywałeś ? Idąc twoim tokiem postępowania to twoi sąsiedzi też powinni korzystać ze wzmacniaczy tylko wtedy nikt z was nie miałby zasięgu na skutek masakrycznego zakłócania sieci operatora. @sebapulawy bez podania parametrów sygnału LTE z B593 trudno cokolwiek wyrokować. Osobiście korzystałem z LTE1800 w Plusie w podobnych jeśli nie gorszych warunkach terenowych. A do Orange czy T-Mobile też potrzebna antena, BTS-y LTE1800 też w Puławach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 15003091
    sebapulawy
    Poziom 12  
    Analizując mapy operatorów, plus - brak zasięgu, Orange jest zasięg, T-mobile też pokazuje zasięg LTE w mojej lokalizacji. Zakupie sobie na kartę i sprawdzę jak to wygląda naprawdę.
  • #26 15093314
    matek451
    Poziom 43  
    A co to jest "wzmacniacz z signalflexu"? Jaka to antena z Signalflex? Aby stwierdzić czy antena działa i jaki ma zysk trzeba zrobić odpowiednie pomiary parametrów sygnału LTE/3G danego operatora w konkretnej lokalizacji. W tym celu dokonujemy pomiaru na modemie/routerze bez anteny i z anteną. Przy czym bez anteny modem/ router musi być na zewnątrz w miejscu mocowania anteny i musi łączyć się z tym samym BTS-em co w przypadku zestawu modem/router +antena. Pomiar pokaże jaki jest faktyczny zysk anteny i czy antena poprawi parametry sygnału. Antena jest urządzeniem pasywnym i nie jest wzmacniaczem. Opinie oparte na subiektywnych odczuciach nie mają żadnej wartości, liczą się konkretne pomiary i te przedstawia się aby poprzeć swoje tezy. Liczę, że pokażesz w jaki sposób ta konkretna antena poprawia parametry sygnału LTE/3G.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 15093324
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    @matek451 - wydaje się że jakieś spamowanie idzie z tego konta @11Robert11 bo już widziałem udzielanie się tego użytkownika w starszych tematach i pisanie o firmie "signaflex".
  • #28 15093420
    matek451
    Poziom 43  
    Oczywiście masz rację, handlarz chińszczyzną stworzył markę "Signalflex" i jest jedynym przedstawicielem na Europę"słynnej" nikomu nie znanej firmy z USA. Śmieci jakie sprzedaje to masakra. Ale te panienki na ich stronach niczego sobie, jedyne co warte uwagi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 15093440
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Pytanie czy te wzmacniacze mają homologację i pozwolenie na użytkowanie w naszym kraju. Jak by nie było pasmo 1800MHz nie jest ogólnie dostępne.
  • #30 15093456
    matek451
    Poziom 43  
    To zwykłe anteny panelowe no- name z Chin , pakowane w kolorowe pudełka a nie żadne wzmacniacze. Podobnie jak cały asortyment tej "firmy". Tworzą nową "jakość" i "markę" wśród tych wszystkich handlarzy chińskiego mydła i powidła. Najgorsze, że znajdują nabywców na ten złom, marketing działa. Ale próbują "reklamy" na tym Forum za chwilę mam nadzieję moderator zakończy tą radosną twórczość. Pozdrawiam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wzmacniaczy sygnału LTE, ich legalności oraz efektywności w poprawie zasięgu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że wzmacniacze mogą działać, ale ich stosowanie jest nielegalne w Polsce, co może prowadzić do zakłóceń w sieci. Wiele osób sugeruje, że lepszym rozwiązaniem są anteny kierunkowe, które mogą poprawić sygnał bez łamania prawa. Wskazano również na różnice w zasięgu między operatorami, takimi jak Plus i Play, oraz na konieczność dokładnego pomiaru sygnału przed zakupem sprzętu. Użytkownicy podkreślają, że skuteczność wzmacniaczy zależy od lokalizacji i jakości używanego sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA