logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Seicento sporting 1.1 - chwilowe braki mocy gdy zimny

natan1985bytom 25 Wrz 2015 19:44 2526 11
REKLAMA
  • #1 15020701
    natan1985bytom
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam, szukałem odpowiedzi na różnych forach i nie znalazłem odpowiedzi, problem jest następujący...gdy odpalam silnik chodzi bardzo równo temp otoczenua 12-25 stopni, samochód podczas jazdy ma chwilowe braki mocy tak jakby coś się przytykalo i po chwili znów się rozpędza i zatyka, najbardziej czuć to podczas jazdy na drugim biegu i zmiany na bieg 3... Brak całkowitej mocy. Gdy zagrzeje się po 2,3 km już jest wszystko ok, niektórzy powiadają że to filtr paliwa, kable, świece pompa itp ale...gdyby były to kable to problem jest po zagrzaniu, cewka również, filtr paliwa wariuje i na zimno i na gorąco, pompa tak samo...pomóżcie panowie
  • REKLAMA
  • #2 15021073
    03041957
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Czy przy tym zapala się kontrolka z symbolem silnika?, najprościej podpiąć pod komputer i sprawdzić, jakie usterki pokazuje, a nie wróżyć z fusów. Potem coś można dopiero szukać, posiłkując się komputerem, bo z tych objawów nic nie wynika, poza tym, że jest uszkodzenie.
  • #3 15021175
    natan1985bytom
    Poziom 12  
    Nie "marchewa" się nie zapala, ale znojomy mi mówił że czuć mocno benzyna przy odpalaniu...może go zalewa
  • REKLAMA
  • #4 15029073
    natan1985bytom
    Poziom 12  
    Dziś zatankowałem do pełna i problem na razie zniknął. Chyba wina leży po stronie pompy paliwa, nie rozumiem tylko dlaczego, gdy jest 1/4 baku zaczyna się cyrk
  • #5 15040882
    natan1985bytom
    Poziom 12  
    Jednak problem jest nadal...
  • REKLAMA
  • #6 15040906
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 351
    Jeśli jest dostęp do diagnostyki to można odczytać temperaturę silnika jaką sterownik widzi i na jej podstawie dawkuje paliwo. Jeśli sygnał z czujnika dochodzi do sterownika ten może nie wykryć błędu i nie zasygnalizować tego kontrolka . Piszesz "marchewa" czyli masz jeszcze silnik SPI gdzie sterownik jest prostszy od MPI i tym bardziej może nie wykryć błędu temperatury silnika
  • REKLAMA
  • #7 15043015
    natan1985bytom
    Poziom 12  
    Ok, postaram się to zdiagnozować
  • #8 15043072
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Jak problem jest głównie na zimno i czuć niespalone paliwo z wydechu to skłaniałbym się ku przewodom wysokiego napięcia. Jeśli mają więcej niż 6-7 lat to i tak bym je wymienił. Polecam BOSCHa.
  • #9 15049990
    natan1985bytom
    Poziom 12  
    Byłem na komputerze i błędów brak. Przewody sprawdzałem spryskiwaczem do szyb i nic nie zauważyłem. Parę dni temu chciałem przeczyscic swiece ale kable tak się trzymają że nie dałem rady zdjąć... Wymienilbym kable ale jeśli nie ma przebicia i nie wyglądają na stare to chyba szkoda
  • #10 15050138
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 351
    To że nie ma błędów nie znaczy że sygnały docierające od czujników do sterownika są odpowiednie. Można dużo wyczytać z tzw logów które zapisują się w programie diagnostycznym
  • #11 15148807
    03041957
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Nic nie daje sprawdzanie kabli wysokiego napięcia spryskiwaczem, kable stare mogą mieć przerwy iskrowe nie do wykrycia bez wyjęcia/ rozłączenia, może przebijać sparciała guma na izolatorze świecy, ile przejechane jest na świecach, jeśli nie da się ściągnąć przewodów, może nie były wymieniane od nowości. To trzeba sprawdzić koniecznie, to samo z cewkami zapłonowymi. Pomiar rezystancji uzwojenia wtórnego cewek powinno dawać identyczne wyniki w obu cewkach, jeśli tak nie jest, cewki do wymiany, czasem pomiar rezystancji daje wyniki identyczne wyniki, ale pomiar indukcyjności uzwojenia już nie, wtedy cewki do wymiany, najlepiej obie, bo druga też może się szybko uszkodzić, a ich cena jest stosunkowo niewielka. Jednoznaczny efekt daje podłożenie sprawnych cewek z innego jeżdżącego auta. Warto sprawdzić także złącza niskiego napięcia przy cewkach, jeśli dostała się woda potrafią skorodować. Ogólnie rzecz biorąc te silniki są wrażliwe na wady instalacji zapłonowej, szczególnie w trudniejszych warunkach pogodowych.
  • #12 16492602
    natan1985bytom
    Poziom 12  
    Powodem była zatarta pompka paliwa, miałem zawsze powyżej 15 litrów w baku i nie było słychać niszczenia, dopiero gdy była rezerwa zaczęła piszczeć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Fiatem Seicento Sporting 1.1, polegający na chwilowych brakach mocy silnika podczas jazdy na zimno, szczególnie na drugim biegu. Po kilku kilometrach problem ustępuje. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak filtr paliwa, przewody zapłonowe, świece, czy pompa paliwa. Użytkownik zauważył, że po zatankowaniu do pełna problem na chwilę zniknął, co sugeruje, że może to być związane z pompą paliwa. Inni użytkownicy sugerują diagnostykę komputerową, sprawdzenie czujników temperatury, oraz wymianę przewodów wysokiego napięcia, zwłaszcza jeśli są stare. Ostatecznie, problem został zidentyfikowany jako uszkodzona pompka paliwa, która zaczęła szwankować przy niskim poziomie paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA