logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt początkującego - sterowanie przekaźnikami.

Paciuq 01 Paź 2015 09:10 2967 16
REKLAMA
  • #1 15034190
    Paciuq
    Poziom 9  
    Witam Kolegów,

Jestem raczkującym elektronikiem-amatorem. Mam pewien problem ze sterowaniem przekaźnika. Mam dostępne 8 wyjść DI/O o wydolności prądowej 3mA i napięciu 3,3V oraz power supply 24V. Muszę sterować 8 przekaźnikami TN2-24V i jednocześnie ULN2804 który też będzie sterował przekaźniki.

Próbowałem ugryźć temat na różne sposoby. Aktualnie chcę go rozwiązać za pomocą tranzystorów NPN, w ten sposób, by wzmocnić prąd z wyjścia DI/O i podać sygnał bezpośrednio na przekaźnik i na ULNa.

Jeden z moich pomysłów to podanie na bazę tranzystora BC337 wyjścia DIO, emiter połączyłem z GND a na kolektor podałem 24V. Z emitera wyszedłem także na cewkę przekaźnika. Nic to nie dało. Gdzie zrobiłem błąd? Widzą Koledzy jakieś wyjście z tej sytuacji?

Dziękuje za pomoc i wyrozumiałość.
  • REKLAMA
  • #2 15034203
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 15034219
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2812
    Powinieneś zrobić cos takiego jak poniżej.
  • Pomocny post
    #4 15034227
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Freddy napisał:
    Powinieneś zrobić cos takiego jak poniżej.

Powinieneś tak zrobić z tym, że nie tak a prawie tak.
    Na schemacie brakuje jednego i bardzo ważnego elementu jakim jest dioda spolaryzowana zaporowo połączona równolegle do cewki przekaźnika (katodą do + zasilania).
    Może to być 1N4148 ale jak w szufladzie znajdziesz jakąś 1N400x będzie to dużo lepsze od tego gdy nie będzie diody wcale.

Bez tego elementu istnieją spore szanse, że tranzystor szybko ulegnie uszkodzeniu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15034238
    Freddy
    Poziom 43  
    Nie no oczywiście, że musi być dioda. To był tylko schemat poglądowy. Przepraszam za pominięcie, już poprawiłem.
    Tak powinno to wyglądać.
  • #6 15034264
    Paciuq
    Poziom 9  
    Dziękuje!

Przekaźnik wysterowany, teraz pozostał tylko ULN. Muszę połączyć kolektor tranzystora z wejściem układu i masę połączyć razem z masą na tranzystorze, dobrze rozumiem?
  • #8 15034325
    Paciuq
    Poziom 9  
    Już tłumaczę, chcę, żeby wyjściem DIO które ma 3mA wydajności sterować przekaźnikiem. Dodatkowo chcę podawać sygnał na ULNa, jednoczesnie z załączeniem przekaźnika. 3mA mi do tego chyba nie wystarczą, więc chcę je wzmocnić poprzez tranzystor.

Może to trochę pokręcone, ale mam nadzieję, że dobrze to wytłumaczyłem.
  • #9 15034380
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 15034394
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Co to za wyjście które ma 3mA?
    Czy te 3mA są tak samo w stanie niskim i wysokim ?
    Czy przypadkiem ULN'em nie chcesz świecić diodą LED?

Napisz trochę więcej o tym co chcesz ogólnie uzyskać.
    Czasem człowiek się w coś ze swoim myśleniem wpakuje co można prosto obejść.

Oczywiście można wstawiać jeszcze tranzystory lub bufor pośredniczący ale może nie będzie takiej potrzeby.
  • REKLAMA
  • #11 15034414
    Paciuq
    Poziom 9  
    Może pokrótce opiszę czego dotyczy mój projekt. Miałby to być uniwersalny tester do płytek elektronicznych oparty na programie LabView i narzędziu VirtualBench firmy NI (testowane będą karty elektroniczne używane wewnętrznie w miejscu gdzie pracuję). Mam płytkę na której znajdują się rezystory. Są one załączane przekaźnikami, które sterowane są za pomocą ULNa.

Ja chcę stworzyć układ, który będzie załączał DMM do wyjść karty i mierzył rezystancję (zrealizuje to za pomocą przekaźników o których pisałem wyżej). Jednocześnie muszę załączyć ULNa, który zewrze przekaźniki na karcie.

ULNa już podłączyłem do kolektora tranzystora i mogę nim sterować. Jednak logika jest odwrócona, kiedy daje sygnał na bramkę, to przekaźnik zwiera, jednak przekaźnik "za" ULNem milczy. Kiedy sygnału nie ma, oczwyiście przekaźnik za tranzystorem nie zwiera, za to ten za ULNem załącza. Muszę odwrócić tę logikę...
  • Pomocny post
    #12 15034471
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 15034654
    Paciuq
    Poziom 9  
    Cytat:
    Przecież to oczywiste, bo klucz (tranzystor sterujący przekaźnikiem) pracuje w układzie OE i na kolektorze sygnał jest odwrócony w fazie.
    Też o tym sposobie myślałem, ale i dlatego Ci go nie podałem.
    Zastosuj ULN2803 sterowany wprost z uC - jak pisałem wyżej, albo próbuj tak z ULN2804 - może będzie OK.

Dziękuje za pomoc. Jednak jeśli będę sterował przekaźnikiem za pomocą ULNa sytuacja z logiką jest analogiczna...
  • #14 15034662
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 15034690
    Paciuq
    Poziom 9  
    Cytat:
    Nie zrozumiałeś... zastosuj 2x ULN (sterowane z tych samych wyjść uC) - jeden do Twoich przekaźników, drugi do sterowania przekaźników na karcie.
    A na pytanie o prąd przekaźników nie odpowiedziałeś.

Ogólnie się nie rozumiemy :P Na karcie już znajduje się jeden ULN. Steruje on przekaźnikami na karcie. Zewnętrznie dodatkowo muszę sterować przekaźnikami. I zrobię to ULNem tak jak mówisz. Ale te 3mA którymi dysponuję z wyjścia DIO nie wystarczą do jednoczesnego sterowania dwóch ULNów.
  • #16 15034720
    Freddy
    Poziom 43  
    Dołącz drugiego tak samo jak pierwszy.
  • #17 15035029
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, początkujący elektronik, ma problem z kontrolowaniem ośmiu przekaźników TN2-24V za pomocą wyjść DI/O o prądzie 3mA i napięciu 3,3V. Planuje użyć tranzystorów NPN, w tym BC337, do wzmocnienia sygnału. Otrzymuje porady dotyczące schematu połączeń, w tym konieczności dodania diody zabezpieczającej (np. 1N4148 lub 1N400x) równolegle do cewki przekaźnika. Dyskutowane są również kwestie związane z użyciem układu ULN2804, który wymaga wyższego napięcia sterującego, oraz ULN2803 jako alternatywy. Użytkownik zmaga się z problemem logiki sterowania, gdzie sygnał na bramce powoduje odwrotną reakcję przekaźników. Wskazówki obejmują użycie dwóch układów ULN do jednoczesnego sterowania przekaźnikami oraz konieczność określenia prądu pobieranego przez przekaźniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA