logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soundcraft Folio FX8 - Jak samodzielnie złożyć zasilacz?

Payfer 16 Paź 2015 14:15 2940 5
REKLAMA
  • #1 15071632
    Payfer
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

Dostałem mikser SOUNDCRAFT SPIRIT FOLIO FX8 bez zasilacza. Nie wiem czy mikser jest sprawny więc nie chce inwestować w oryginalny zasilacz na początek.

Chciałbym samodzielnie dobrać podzespoły i złożyć taki zasilacz.
    Posiadam następujące informacje, które udało mi się znaleźć w internecie.
    Niestety nie jestem ich do końca pewnien i proszę o potwierdzenie i sugestie.

Podobno oryginalny zasilacz (soundcraft model HB8055) zbudowany jest z transformatora z podwójnym uzwojeniem wtórnym 2x18,3 VAC 600mA. Ze schematu wynika,że układ stabilizacji napięcia jest w samym mikserze.

Tabliczka znamionowa prawdopodobnie z tego zasilacza (nie umiem rozczytać Part No) Poniżej zdjęcie.

Wydaje mi się, że na na tabliczce znamionowej jest napisane:

INPUT 230V AC 50Hz 150mA
    OUTPUT:18,3V-0-18,3V AC 600mA

Wtyczka 3 pinowa

Service manual w załączniku.

Chciałbym uzyskać od was potwierdzenie czy dane, które udało mi się znaleźć są prawdziwe. Jeśli nie to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

Teraz moja koncepcja nr 1 na zasilacz:
    Transformator:
    1. Link
    lub taki:
    2. Link
    3. Do tego jakaś obudowa, kawałek kabla,
    wtyk + gniazdo do obudowy mini NC/CB 3pin.
    4. Kabel zasilający z wtyczką 230V.
    Pytanie: Czy dobrze kombinuję i czy będzie to działać na tych transformatorach?

Koncepcja nr 2:
    Dopasowanie jakiegoś gotowego zasilacza tylko nie potrafie nic znaleźć o podobnych parametrach

Koncepcja nr 3 (chyba mało prawdopodobna) :
    Kupno używanego oryginalnego zasilacza w rozsądnej cenie.

Z góry dzięki za sugestię i podpowiedzi.
    Pozdrawiam serdecznie
    Załączniki:
    • Soundcraft_Spirit_FX8_Schems_1.pdf (585.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15071893
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7809
    Dobrze kombinujesz. Ten zasilacz, to zwykły transformator z symetrycznym uzwojeniem ok. 2x18V.
    Kilkanaście lat temu dorabiałem podobny. Też do Spirit Folio. Cała reszta, czyli prostownik i stabilizatory jest zabudowana w mikserze.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15071927
    ArturAVS
    Moderator
    Pierwszy z linku lepiej pasuje. Ma troszkę większą moc. Jak włączysz +48V na zasilanie mikrofonów, to masz zapasu.
  • REKLAMA
  • #5 15147996
    Payfer
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Nareszcie przyszedł mi zasilacz, troche inny niż proponowałem w pierwszym poście ale parametry są praktycznie te same.:Indel TS40/043

No i teraz mam małą zagwózdkę jeśli chodzi o podłączenie ze sobą uzwojeń wtórnych z racji tego, że w mikserze są 3 piny(18,0,18VAC) wiec zero musi być wspólne. No właśnie....

Koledzy pomóżcie!!!Co z czym mam zmostkować, żeby nic złego z mikserem ani z trafokiem się nie stało.

Podaje dane tego transformatora:

Transformator sieciowy TS 40/043 moc 40 VA rdzeń EI 66/33 małej mocy przeznaczony głównie do wbudowania w układach zasilających urządzeń elektronicznych.

napięcie pierwotne 230 V
    wyprowadzenia uzwojenia pierwotnego 2-4

napięcie wtórne I 18V (1.1A) II 18V (1.1A)

wyprowadzenia uzwojenia wtórnego 10-9; 7-6

W mikserze jest już cały układ stabilizacji zgodnie ze schematem poniżej:

Z góry dziękuję za pomoc !
  • Pomocny post
    #6 15149175
    ArturAVS
    Moderator
    Połącz pin 9 i 7. To będzie 0. Zmierz multimetrem na zakresie ACV napięcie. Między 9/7, a 10 lub 6 powinno być 18V. Między 6, a 10 powinno być 36V.
REKLAMA