logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna I 95r 1.8 - Gaśnie na zimnym silniku po założeniu sekwencji Diego

kukiz1986 30 Paź 2015 18:38 1395 17
REKLAMA
  • #1 15108960
    kukiz1986
    Poziom 27  
    Ocena: 410
    Witajcie. Mam problem z Laguną. Silnik 8 zaworowy. Niedawno ją kupiłem i strzelała na gazie jak opętana. Był w niej zwykły gaz II gen. Rozerwało 2 obudowy filtra.

Założyłem do niej sekwencję Diego i zamiast obudowy filtra w dolot wstawiłem nierdzewną rurkę zakończoną stożkiem. Do rurki dolotowej za pomocą króćca wprowadziłem też przewód biegnący z silnika krokowego.

Samochód przez jakiś tydzień jeździł poprawnie.

W tej chwili dopóki się nie rozgrzeje to notorycznie gaśnie. Później wszystko jest w porządku.

Czy problemem może być stożek? Czy szukać przyczyny np w silniczku krokowym?
  • REKLAMA
  • #2 15109016
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    W zaworach księciuniu, w zaworach - a konkretnie w tym, że luzy się im skasowały.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15109561
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1077
    Tę sekwencję to po prostu włożyłeś czy stroiłeś także?
  • REKLAMA
  • #8 15109680
    robokop
    Napisz jeszcze raz że krokowiec się wieszał, to wywalę od razu wątek do kosza. Regulator ustawiał się tak, jak mu sterownik kazał. A czemu mu tak sterownik kazał, to już inna sprawa.
    kukiz1986 napisał:
    jeszcze niedawno tak nie było, tak szybko zgubiłby ciśnienie?

Z tego co pamiętam, to wałkujesz ten temat od miesiąca, robiąc różne dziwne rzeczy z autem, pomimo kilku dobrych rad. Zmierz uczciwie ciśnienie wpierw na zimnym, potem na ciepłym, będziemy dalej rozmawiać.
  • #15 15129012
    robokop
    Dobra, przegapiłem. Mylny trop, bo objaw wskazuje nieszczelność głowicy. Ale po kolei - skoro strzelała w dolot, na gazie to możliwości były dwie - albo faktycznie nie szczelne zawory, albo nie sprawny układ zapłonowy - świece, kable, cewki, ew. jeszcze możliwość siorbania gdzieś lewego powietrza - dziura w serwie, kolektorze, uszczelki pomiędzy elementami składowymi. Nie ma rady - trzeba przepatrzeć wszystko po kolei. Gaśnie tylko na benzynie, czy i na gazie teraz?
  • #16 15129024
    kukiz1986
    Poziom 27  
    Ocena: 410
    Zaczęła strzelać na II gen, rozwaliło 2 obudowy. Założyłem sekwencję i problem się zmniejszył ale dalej miała problemy z wkręcaniem się na obroty. Wymieniłem jedną z cewek i jak ręką odjął.

Gdy auto jest zimne obroty są tak niskie że dodając gazu do powiedzmy 3 tys i puszczając nie potrafi się utrzymać i gaśnie. Jak rozgrzeje się dość dobrze to problem ustępuje, jeszcze chwilkę pochodzi i przerzuca się na gaz i też problemu nie ma.

Wypsikałem całego plaka po silniku i żadnych nieszczelności nie usłyszałem.
    Nie mam już pojęcia gdzie szukać.

Nie jestem w stanie się niczym podpiąć do tego samochodu. Mam tylko kabel do grupy VW. Myślałem że może jakiś czujnik temp?
  • #17 15129034
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1077
    Ja też psikałem plakiem w poszukiwaniu nieszczelności i nie znalazłem a były na 100% bo po zdjęciu kolektora i wymianie uszczelek kolektora i oringów przepustnicy silnik 2.0 16v F4R działa idealnie a też działy się cuda przed wymianą.
  • #18 15129732
    ysbs
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Czyść krokowca
    Moderowany przez robokop:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    Ostrzeżenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Renault Laguna I 95r 1.8, który gaśnie na zimnym silniku po zainstalowaniu sekwencyjnego systemu LPG Diego. Po wcześniejszych problemach z gaźnikiem II generacji, które powodowały strzały w dolot, użytkownik zainstalował nowy system, który początkowo działał poprawnie. Obecnie, gdy silnik jest zimny, obroty są zbyt niskie, co prowadzi do gaśnięcia, natomiast po rozgrzaniu problem ustępuje. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny, takie jak nieszczelności w układzie dolotowym, problemy z silniczkiem krokowym oraz ciśnienie w cylindrach. Użytkownik planuje sprawdzić kompresję oraz czystość silniczka krokowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA