logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena oraz router pod Play Lte w podanym obszarze?

Papajones 19 Lis 2015 16:52 2790 25
REKLAMA
  • #1 15165580
    Papajones
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Jaka antena oraz router pod Play Lte w podanym obszarze?

Tak jak w temacie. Nic innego nie pozostaje na podanym obszarze do wyboru gdyż tp wypięło się na mnie ostatnio, a światłowody są w pobliskich miejscowościach a u mnie nie ma i nie zmierzają robić. Dodam że dookoła występuje zalesienie a ja mieszkam na obszarze kilku km kwadratowych wolnych od lasów.
  • REKLAMA
  • #2 15165626
    258963147
    Poziom 9  
    Witam, jak dla nie to antena kierunkowa powinna dać rade, ale co do dokładnego modelu i marki to nic nie doradzę bo nie używałem nic takiego ani nie montowałem. Modem/Router raczej nie ma dużo do powiedzenia w momencie dołączania anteny, jak dla mnie doba antenę i router/modem spasować do anteny.
  • #3 15166422
    Papajones
    Poziom 8  
    Jak konkretnie antena? Zależy mi na parametrach bo zupełnie się na tym nie znam. Do nadajników mam ok 6 km w linii prostej.
  • REKLAMA
  • #4 15166670
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5802
    Jakim sprzętem dysponujesz? Wg . mapy zasięgu Play u ciebie słaby zasięg 3G z UMTS900 . Lokalizacja niezwykle trudna. Można próbować na antenie na 900MHz , polecana ATK-20. Czemu akurat wybór Play i jaka oferta ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 15175942
    Papajones
    Poziom 8  
    Chodzi mi o kartę red bull play lte, którą doładowuję raz na pół roku za 50 zł i mam lte przez cały czas ok 250gb download ale nie wiem jak z prędkością. Play w abonamencie oferuje mi 60gb za 70zł co miesiąc i niby nielimitowana prędkość. To samo w plusie.
  • REKLAMA
  • #6 15176055
    matek451
    Poziom 43  
    A co to za karta , której doładowanie za 50 zł przedłuża konto na pół roku i skąd ta pewność, że teraz na RBM na kartę z usługą Darmowy Internet LTE jest 250GB z pełną prędkością( operator gwarantuje 100GB) ? Poza tym kto ci powiedział, że masz gwarantowany zasięg LTE i 3G w Play? Mieszkasz pośrodku zasięgu z 3 BTS-ów LTE1800Play: Majdan Królewski, Kopcie i Jagodnik. Robiłeś jakieś testy LTE Play u siebie lub w kierunku tych BTS-ów? Masz modem/router/MiFi czy telefon z LTE ? Oczywiście próbować z LTE1800 Play możesz na antenie Dual LTE1800MHz i sprzęcie z LTE, ale gwarancji nie ma. Koszt anteny 200 zł. Router w zależności od wyboru. MiFi czyli mobilny około 200 zł( nie polecam do zastosowań domowych). Stacjonarny B315s-22 to 400 zł. W Plusie masz pewny zasięg z BTS-a LTE800Sferii w Kopciach. Sprzęt od operatora czyli B315 i antena na 800MHz. Zasięg na LTE większy ale prędkości marne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 15176114
    Papajones
    Poziom 8  
    http://allegro.pl/internet-na-karte-play-red-bull-lte-50-pln-150-dni-i5653953219.html
    W podanym linku jest usługa o której pisałem. Kumpel używa tego od roku i działa bez zarzutu, tyle że ma blisko nadajnik lte. Wspomniał Pan o marnych szybkościach w plusie, czyli jakich? W tym momencie posiadam 1mb/s w neostradzie na starych miedzianych kablach, więc nawet 5mb/s w plusie czy w playubędzie dla mnie zbawienne...
  • #8 15176159
    matek451
    Poziom 43  
    150 dni to nie pół roku a limity to rzecz względna. Ostatnio Play stał się bardziej restrykcyjny i już nie pozwala na transfery po 230-300GB z pełną prędkością. Gwarantowane masz 100GB a potem możliwy lejek 2Mb/s co też pozwala korzystać z internetu. Gościu na Allegro sprzedaje stare startery RBM I i one mają 150dni/ 50 zł. Sam korzystam ponad dwa lata ale to już nie żadna atrakcja, są sposoby aby nie doładowywać karty nawet co 150dni tylko mieć RWK( migracja poprzez Fakt Mobile), miesięczny koszt to wtedy 5zł za pakiet 300MB i minimum 30 zł na koncie. Cała dyskusja na marne jeśli nie będziesz miał zasięgu LTE Play. Testy zasięgu konieczne zanim podejmiesz dalsze kroki. W Plusie na LTE800Sferii , która korzysta z pasma 5MHZ z SISO teoretyczny max. DL to19Mb/s. W realu gorzej i zależy od kilku czynników.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 15176741
    258963147
    Poziom 9  
    Dlaczego jest wałkowany temat tylko LTE, każdy wie ze LTE z dobrym zasięgiem działa tylko w miastach. Specjalistą nie jestem ale patrząc na tą mapę zasięgu olałbym to LTE bo to rzeźba w .... tu sobie dopiszcie. HSDPA+ i nie tylko tez potrafi dobrze latać o ile mówimy o używaniu internetu a nie do megatransferu danych po 30 gb na dzień. Tu jest ten haczyk o którym nikt nie mówi, internet do przeglądania stron i ściągania małych plików czy raczej ma to być kombajn do ściągania nie wiem jakich ilości plików. na "mobilnym" to tylko sobie strony pooglądamy, taka jest moja opinia.
  • #10 15176903
    matek451
    Poziom 43  
    A co twój wpis ma wspólnego z zadanymi pytaniami ?Nic.Kolega potrzebuje skorzystać z LTE Play w tej lokalizacji z podstawowego powodu czyli karty RBM II new za 9 zł. Na niej można mieć usługę Darmowego Internetu LTE bez limitu, kosz 5 zł/m-c. Nie działa w 3G Play. A akurat LTE1800 Play najlepiej działa w małych miejscowościach i okolicach. BTS-y LTE1800Play w dużych miastach są od kilku miesięcy przeciążone i uzyskiwane prędkości bywają mniejsze od HSPA+. W internecie mobilnym u każdego operatora nie ma żadnych gwarancji prędkości zarówno na LTE jak i 3G. Wybór technologii zależy od jej zasięgu i zawsze najlepiej poprzedzić go testami w danej lokalizacji. Sieć UMTS900 każdego z nich na dzień dzisiejszy bywa też przeciążona. Nie ma więc jednoznacznej odpowiedzi na ten temat. Transfery w internecie mobilnym w tym LTE w ostatnim czasie poszybowały( taryfy data i pakiety internetowe w taryfach głosowych) w górę i infrastruktura operatorów nie daje rady. Rozbudowa sieci operatorskich wyraźnie nie nadąża za ruchem sieciowym, potrzebne są dalsze inwestycje. I będą dotyczyły technologii LTE( LTE2600, LTE800, LTE2100 i dalszy rozwój LTE1800 a możliwe że potem pasma LTE700). Innej drogi nie ma, agregacja pasm to konieczność. Technologia 3G nie będzie już rozwijana.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 15177599
    Papajones
    Poziom 8  
    To jeszcze raz od początku. Ogólnie w tym momencie korzystam z neostrady w pakiecie do 6 lub 10 mb/s. Jako że mam stare łącza i raczej nie zanosi się na regenerację ani na jakiekolwiek światłowody postanowiłem poszukać alternatywy dla tego co mam. Płacę teraz ok 49zl za mc za prędkość której nawet nie mam w połowie bo max chodzi ok 1-1,5mb/s i dodatkowo od dwóch miesięcy orange dolicza za używanie łączy 30 zł czyli mam 1mb/s za 70 zł. Gdzie tu sens?
    Ogólnie chciałem poznać opinię fachowców tu zaglądających na temat tego co w tej okolicy będzie chodziło w miarę stabilnie i jakie będą parametry przy jakich kosztach. Patrząc na zasięg nie spodziewam się jakichś cudów. Internet potrzebuję głownie do przeglądania stron, codziennie teściowa ogląda seriale w internecie i ja gram na konsoli przez sieć. Czasem jakieś aktualizacje się ściągają na konsole co ważą ok 5-7gb. Router w play czy w plusie dostałbym na próbę, gorzej z anteną zewnętrzną. Nie wiem czy jeżeli kupię to będę miał prawo zwrotu jeżeli się nie sprawdzi...
  • #12 15178792
    258963147
    Poziom 9  
    No więc tak, poprzednia odpowiedź mało związana z tematem, i ta tez taka jest :) ale skręca mnie jak ludzie kombinują internet za "5zł" i to ma być LTE i złotego słonia do tego. co mi po internecie za 5 zł na miesiąc jak wydam 1000 zł na antenę, a za pół roku odnowią niespodziewanie łącze kablowe i z powrotem na "drogą neostrade". Ale to już nie moja sprawa, jak dla mnie w tym momencie można zrobić tak:
    - d..e w krok i do sąsiada co używa takie rozwiązanie bądź bardzo podobne
    - no to jest droższe, zadzwonić po specjalistę od internetu co stanie u cb na balkonie wyciągnie sprzęt i uświadomi cię jaki masz dokładnie zasięg LTE i doradzi jaka antenę, bo ruter nie robi.
    - odpalić aledrogo wpisać "antena lte" kupić jakiś wynalazek i jak nie zadziała kupić następny, bo może zadziała.
    P.S diagnoza takich spaw to jak wróżenie z fusów, widać coś czarnego a mówi sie o fiołkach, i innych bzdetach, co do tej cudownej mapy zasięgu, wystarczy ze dom będzie metr niżej niż inne i zasięgu nie bd, a są sytuacje z którymi się spotkałem ze nikt zasięgu nie ma a gość co dom ma na wzgórzu ma super internet. Bez pojawienia się u ciebie w domu nikt nie powie ci nic specjalnego, każdy bd pisał bez sensu jak ja.
  • #13 15178799
    TheGreK
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam podłącze się pod temat jeśli mogę. Mam bardzo podobną sytuację, internet z neostardy do 10mb/s działa ok 5-6mb/s. W styczniu kończy się umowa. Również chciałbym przejść na internet LTE od np Play lub RBM właśnie z takim starterem z alllegro. Rozumiem że trzeba zainwestować ok 400zł na np. b593 i 200 zł na antene.
    Ogólnie w domu zasięgu z play nie mam w ogóle na telefonie, przełącza sie na t-mobile. Jeżeli wyjdę na zewnątrz łapie zasięg Lte z play, speed test pokazuje ok 25mb/s download. Jak dla mnie kosmos. Moja lokalizacja to Tabor Wielki a nadajnik Play jest w miejscowości Bralin ok 3-4km. Teraz pytanie czy po podłączeniu anteny zewnętrzej wszystko będzie działało ?
  • #14 15178926
    258963147
    Poziom 9  
    No i tu kolego jest sens modzić cokolwiek, i jakieś przydatne informacje, jeśli antena będzie współpracować z LTE PLAY to bd raj na ziemi, na dobrą sprawę powinno działać normalnie bez żadnych anten przy tej odległości od nadajnika ale widocznie masz "ołowiane" ściany. Jeszcze takie pytanie na czym mierzyłeś prędkość na zewnątrz?
  • REKLAMA
  • #15 15178976
    TheGreK
    Poziom 14  
    Dokładnie, ściany to mam szerokie na metr z żelbetonu :) Prędkość mierzyłem galaxy s4. Antene tak bedę musiał zainstalowć na dachu i kablem do domu. Dodam że 800 m w stronę anteny na czystej przestrzeni predkość jest ok 45 mb/s download.
  • #16 15179059
    258963147
    Poziom 9  
    Antena zewnętrzna załatwi wszystko, tylko tu jest haczyk bo im krótszy kabel antena-->router/modem tym lepiej, bo kabel antenowy ma duże straty,
  • #17 15179077
    matek451
    Poziom 43  
    Nie słuchaj porad człowieka, który nie ma zielonego pojęcia o technologii internetu mobilnego w tym LTE. Wypisuje jakieś bzdury o antenach za 1000 zł jak można mieć porządną za 200 zł.Wycieczki po sąsiadach, którzy o internecie mobilnym maja takie samo pojęcie jako on, czyli zerowe sobie odpuść. Dzwonienie po jakiś specjalistach to kasa w błoto, większość z nich to laicy o zerowej wiedzy i umiejętnościach, nie raz po nich poprawiałem. A diagnoza zasięgu , anten, wyboru operatora proponuję powierzyć ludziom, którzy są pasjonatami i te zagadnienia maja w małym palcu. Nie chwaląc się ale setki osób z tego forum inie tylko, które skorzystały z moich porad do dziś cieszą się zasięgiem LTE i nie tylko i mają optymalne oferty. Wystarczy zapoznać się z ich postami. Nigdy nie byłem u nich w domu a swoje rady opieram na szerokiej wiedzy, doświadczeniu, testach sprzętu i anten i innych źródłach. W internecie mobilnym w większości lokalizacji trzeba się liczyć z zakupem kierunkowej anteny zewnętrznej na wybrane pasmo. Szczególnie technologia LTE wymaga prawidłowych parametrów sygnału do stabilnego działania http://tplink-forum.pl/faq-sieci-komputerowe/parametry-sygnalu-lte/ . W przypadku kolegi @TheGreK odległość od BTS-a oraz uzyskiwane prędkości na zewnątrz wyraźnie wskazują, że zakup routera B315s-22 i anteny Dual LTE1800MHz jest wart rozważenia.Póki co można skorzystać z LTE Play na ofercie RBM gdzie minimum 100GB z pełną prędkością można mieć za 5 zł/m-c. Na PW podaję sposób na uzyskanie RWK na karcie RBM na kartę( nie trzeba doładowywać za 50 zł co 100/150 dni). Kolego zainstaluj Network Signal Info na telefonie i sprawdź parametry LTE na zewnątrz domu. Kolega udzielił niezwykle cennej porady jeśli chodzi o długość kabla antenowego, szczególnie wartościowej gdyż nie napisał nic na temat anteny do LTE ani o jej zysku. Tu liczą się konkrety a nie pustosłowie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 15179418
    Papajones
    Poziom 8  
    258963147 napisał:
    No więc tak, poprzednia odpowiedź mało związana z tematem, i ta tez taka jest :) ale skręca mnie jak ludzie kombinują internet za "5zł" i to ma być LTE i złotego słonia do tego. co mi po internecie za 5 zł na miesiąc jak wydam 1000 zł na antenę, a za pół roku odnowią niespodziewanie łącze kablowe i z powrotem na "drogą neostrade". Ale to już nie moja sprawa, jak dla mnie w tym momencie można zrobić tak:
    - d..e w krok i do sąsiada co używa takie rozwiązanie bądź bardzo podobne
    - no to jest droższe, zadzwonić po specjalistę od internetu co stanie u cb na balkonie wyciągnie sprzęt i uświadomi cię jaki masz dokładnie zasięg LTE i doradzi jaka antenę, bo ruter nie robi.
    - odpalić aledrogo wpisać "antena lte" kupić jakiś wynalazek i jak nie zadziała kupić następny, bo może zadziała.
    P.S diagnoza takich spaw to jak wróżenie z fusów, widać coś czarnego a mówi sie o fiołkach, i innych bzdetach, co do tej cudownej mapy zasięgu, wystarczy ze dom będzie metr niżej niż inne i zasięgu nie bd, a są sytuacje z którymi się spotkałem ze nikt zasięgu nie ma a gość co dom ma na wzgórzu ma super internet. Bez pojawienia się u ciebie w domu nikt nie powie ci nic specjalnego, każdy bd pisał bez sensu jak ja.

Gdybym miał chajs i czas żeby ściągać czarodziei do domu to bym nie zakładał tematu. Skoro mogę mieć neta za 5 zł/mc to po co mam przepłacać biorąc umowę w play czy gdzieś indziej z mniejszymi limitami itd. Aby kupić antenę tu pasowałoby znać jakieś parametry bądź symbole dlatego informacje udzielone przez matek451 są cenne i będę próbował podziałać z tym sprzętem...
  • #19 15179496
    matek451
    Poziom 43  
    Trochę ten szkodnik zamącił temat. Wracając do twoich pytań to z LTE w Play mogą być problemy, szczególnie ten las po drodze do BTS-a Play w Kopciach. Lokalizacja trudna. Z innych operatorów LTE jest w Plusie/CP . Najprawdopodobniej z sieci LTE800Sferii. Pozwolenia na BTS-y to Hadykówka, Cmolas, Podborki i Kopcie. Pewnie któreś działają. Zasięg na LTE800 dużo większy niż na LTE1800 . Potrzebna antena na 800MHz, wystarczy jedna bo Sferia nie korzysta z MIMO. Maksymalna prędkość na 5MHz, którymi dysponuje i w SISO to 19Mb/s. W praktyce mniej i zależy od kilku czynników. Polecana antena ATK-10/800-980 lub ATK-20. Mogą też służyć do 3G z UMTS900( w Plusie korzystają z UMTS900 Aero2, w Play jest w Kopciach). Trzeba zapytać na http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100&t=7787&start=3960 w jakiej technologii działają BTS-y ID 20728,22911, 22178 i 20724. W Orange i T-Mobile jedynie zasięg 3G na UMTS900 z NetWorks i BTS-a Kopcie, Komorów lub Hadykówka, antena na 900MHz czyli ATK-20 lub ATK-10/980. Podstawą wyboru operatora testy. Antenę zawsze można zwrócić. Czarodzieje i to za duży chajs nie pomogą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 15228675
    Papajones
    Poziom 8  
    Witam ponownie. Zakupiłem antenę ATK-LOG 800-2170 Mhz i mam możliwość wypożyczenia routera D-Link DWR-921 w T-mobile bo ten zasięg mam najlepszy na iphonie. Jeślisię nie powiedzie pożyczam od kolegi Huawei B593S-22 i sprawdzam na swojej karcie play czy jakikolwiek internet mi będzie odbierało. O wynikach napiszę po diagnostyce...
  • #21 15242322
    Papajones
    Poziom 8  
    Podłączyłem antenę zewnętrzną pod router huawei b593 i skierowałem ją w kierunku Cmolasu. Złapało kreskę zasięgu na LTe i dokonałem pomiaru na 4 hostingach które niby były najbliżej w ustawieniach speedtestu. Karta w routerze Red Bull Play Lte. Pytanie czy na jednej kresce ten internet mógłby śmigać i co jeśli przełączy mi na 3g?
    Jaka antena oraz router pod Play Lte w podanym obszarze? Jaka antena oraz router pod Play Lte w podanym obszarze? Jaka antena oraz router pod Play Lte w podanym obszarze? Jaka antena oraz router pod Play Lte w podanym obszarze?
  • #22 15242402
    matek451
    Poziom 43  
    A w jakim celu i kto ci polecił kupić w takiej trudnej lokalizacji antenę logarytmiczną do LTE1800 ? Ja nic nie pisałem o zakupie takiego wynalazku do wszystkiego i do niczego tylko o antenie Dual LTE na 1800MHz. Zamiast skorzystać z moich porad kupiłeś antenę o minimalnym zysku na 1800MHz i oczekujesz cudów. Na razie to jakoś działa , wiadomo liście spadły z drzew, na wiosnę będzie gorzej. Po drugie kreski to interesują panny na testach ciążowych a nie są miarodajnym pomiarem sygnału LTE. B593 posiada Diagnostykę sygnału LTE i tam są podane konkretne dane więc je pokaż. Poza tym antena nie na Cmolas tylko po kolei na Jagodnik, Kopcie i Majdan Królewski i testy sygnału oraz prędkości. Antena logarytmiczna z Dipola oczywiście do zwrotu, jej teoretyczny zysk to 5dBi , faktycznie po odliczeniu strat na 10m kabla H-155 wynoszących 4-5dB na 1800MHz zysk zerowy lub minimalny. Jedyna korzyść to przeniesienie punktu poboru sygnału na zewnątrz( wyeliminowanie tłumienia ścian).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 15242513
    Papajones
    Poziom 8  
    Ok mój błąd. Wymienię dziś w tej samej firmie na antenę atk-10 800-980 i wtedy jeszcze raz sprawdzę.
  • #24 15242549
    matek451
    Poziom 43  
    Czy ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? Antenę ATK-10/800-980 potrzebujesz gdy chcesz skorzystać z LTE800Sferii w Plusie lub 3G z UMTS900 wszystkich operatorów. Do LTE1800 Play z tych okolicznych 3 BTS-ów całkowicie nieprzydatna. Dipol nie sprzedaje żadnej skutecznej anteny Dual LTE na 1800MHz. Kupiłeś logarytmiczna przez internet to masz 14 dni na zwrot. Do B593. DWR-921, B315 aby skorzystać z LTE1800 Play kupujesz http://www.cybertech.com.pl/p112,antena-dualna-lte-4g-15dbi-mimo-do-huawei-b593.html , kabel do 10 m lub http://allegro.pl/antena-sorensen-lte-17dbi-8m-modem-e3372-b593-itp-i5851753205.html ( kabel można zamówić na wymiar). To skuteczne, sprawdzone anteny do LTE1800MHz, działają z LTE1800 wszystkich operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 15257211
    TheGreK
    Poziom 14  
    Witam ponownie, dzięki za pomoc matek451. Zakupiłem antenę Cybertech Dual LTE1800MHz 10m kabla + B315s22.
    Podaje parametry przed podłączeniem anteny:

RSRQ: -10dB
    RSRP: -98dBm
    RSSI: -81dBm
    SINR: 16dB

Z podłączoną anteną :

RSRQ: -6dB
    RSRP: -74dBm
    RSSI: >=-51dBm
    SINR: 28dB

Download dochodzi nawet do 60mb/s
  • #26 15384883
    Papajones
    Poziom 8  
    Problem rozwiązany:) Podobnie jak kolega powyżej kupione: Cybertech Dual LTE1800MHz 5m kabla + B315s22, antena ustawiona w kierunku BTSA w Jagodniku i net hula.
    Średnie parametry:
    RSRQ: 8-10dB
    RSRP: 106dBm
    RSSI: 79dBm
    SINR: 12-15dB
    Szybkość max ok 29Mbps
    Tak więc porady matek451 były pomocne. Dzięki za pomoc, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje anteny i routera do korzystania z internetu LTE od Play w obszarze z trudnym zasięgiem, gdzie zalesienie wpływa na sygnał. W odpowiedziach sugerowane są anteny kierunkowe, takie jak ATK-20 oraz Dual LTE1800MHz, które mogą poprawić jakość sygnału. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami routerów, w tym Huawei B315s-22 oraz D-Link DWR-921, podkreślając znaczenie krótkiego kabla antenowego dla minimalizacji strat sygnału. Wskazano również na konieczność testowania zasięgu przed zakupem sprzętu oraz na ograniczenia prędkości w zależności od operatora i lokalizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA