logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać statecznik do żarnika Philips T5 4P-SE 25W UV-C?

axpl 21 Lis 2015 07:32 3318 22
REKLAMA
  • #1 15169908
    axpl
    Poziom 17  
    Ocena: 112
    Posiadam żarnik marki Philips T5 4P-SE 25W . Niestety spalił się statecznik/starter i to w taki sposób że nie da się odczytać symbolu. Chcę zakupić tylko nie wiem jak dobrać tą część

Czy to są specjalne stateczniki do lamp UV-C ?
  • REKLAMA
  • #2 15170013
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
  • #3 15170059
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1547
    Kolego żarnik masz czy zwykłą świetlówkę UV bo według mnie to masz zwykłą świetlówkę. Więc starczy kupić starter najzwyklejszy.
    Zapewne masz ją w akwarium do zabijania glonów.
  • #4 15170080
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Krzysztof Reszka napisał:
    starter najzwyklejszy.
    ....Czy DŁAWIK ,Szanowny Imienniku ?? Statecznik to dławik, a starter to starter. Poza tym, skoro to zwykła świetlówka tyle, że generująca UV, to proponuję użyć przetwornicy, zwanej szumnie ,,Statecznikiem Elektronicznym", odpada wówczas zastosowanie startera.
  • #5 15170092
    axpl
    Poziom 17  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    starter najzwyklejszy.
    ....Czy DŁAWIK ,Szanowny Imienniku ?? Statecznik to dławik, a starter to starter. Poza tym, skoro to zwykła świetlówka tyle, że generująca UV, to proponuję użyć przetwornicy, zwanej szumnie ,,Statecznikiem Elektronicznym", odpada wówczas zastosowanie startera.

W skrzynce jest coś jak statecznik (patrz załącznik)i oprócz tego jest starter ( jak do zwykłej świetlówki , ale nie widać go na zdjęciu)
    Załączniki:
    • Jak dobrać statecznik do żarnika Philips T5 4P-SE 25W UV-C? image.jpg (865.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 15170095
    axpl
    Poziom 17  
    Kolego żarnik masz czy zwykłą świetlówkę UV bo według mnie to masz zwykłą świetlówkę. Więc starczy kupić starter najzwyklejszy.
    Zapewne masz ją w akwarium do zabijania glonów.

Zamontowany jest w lampie sterylizacyjnej do wody użytkowej.

http://www.usa.lighting.philips.com/prof/prof...dustrial-water/tuv-t5/927972204099_NA/product
  • #7 15170120
    Krzysztof Reszka
    Mój imienniku to może być najzwyklejszy starter elektroniczny bo takie się teraz montuje .Jeśli chodzi o dławik kolegi to pomyślał bym też o nowej świetlówce .
  • #8 15170124
    retrofood
    Ocena: 4788
    fafiks napisał:
    Niestety spalił się statecznik/starter i to w taki sposób że nie da się odczytać symbolu. Chcę zakupić tylko nie wiem jak dobrać tą część

A czy przyczyna spalenia została już usunięta?
  • #9 15170128
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Jeżeli jest starter, możesz zamontować najzwyklejszy dlawik świetlówkowy o mocy 25 watów. Tylko pytanie, to lampa z USA, i zasilana prawdopodobnie 120VAC ? Czyli zasilasz ten oczyszczacz poprzez transformator ? Wówczas sprawa się komplikuje (dlawik =statecznik 120VAC/60Hz). Proponował bym, jak na wstępie - założyć typowy dlawik świetlówkowy 25W/230VAC i zasilić całość z 230VAC. Nominalny prąd lampy wyładowczej wówczas zostanie zachowany. Starter bez zmian, bo spadek napięcia na lampie, po jej zaświeceniu pozostanie bez zmian.
  • Pomocny post
    #10 15170193
    Krzysztof Reszka
    Muszę kolegę zmartwić był na 230 V .
    Jako że z opóźnieniem dowiedziałam się że to do wody kolega niech użyje dławika standardowego taki jak tam był.
  • Pomocny post
    #11 15170224
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Dobrze, też opis Pytającego troche dziwny - starter, statecznik... Wobec tego niech sobie kupi zasilacz przetwornicowy 25W/230VAC i sprawa załatwiona. Pełno tego wszędzie.
  • #12 15170249
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 15170250
    axpl
    Poziom 17  
    Muszę kolegę zmartwić był na 230 V .
    Jako że z opóźnieniem dowiedziałam się że to do wody kolega niech użyje dławika standardowego taki jak tam był.

Mój błąd bo wrzuciłem specyfikację z USA. Lampa jest na 230V .

Dodano po 2 [minuty]:

retrofood napisał:
    fafiks napisał:
    Niestety spalił się statecznik/starter i to w taki sposób że nie da się odczytać symbolu. Chcę zakupić tylko nie wiem jak dobrać tą część

A czy przyczyna spalenia została już usunięta?

Nie wiem jaka była przyczyna ale zostanie wymieniony cały układ
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 15170309
    Krzysztof Reszka
    Właśnie że nie kolego Krzysztofie twoja pierwsza rada była prawidłowa tylko starego typu dławik.
    Jak przejrzy się producentów tych lamp to wszystkie są z dławikami. A myśląc jeszcze o specyfice urządzenia nie zmienił bym tego co wymyślił producent.
  • REKLAMA
  • #15 15170504
    axpl
    Poziom 17  
    Właśnie że nie kolego Krzysztofie twoja pierwsza rada była prawidłowa tylko starego typu dławik.
    Jak przejrzy się producentów tych lamp to wszystkie są z dławikami. A myśląc jeszcze o specyfice urządzenia nie zmienił bym tego co wymyślił producent.

Więc co konkretnie kupic?
  • Pomocny post
    #16 15170545
    Krzysztof Reszka
    Przecież piszę żeby w tym przypadku nie zmieniać tego urządzenia na elektroniczny. A dlaczego,to już umotywowałem.
  • #17 15170740
    m fox
    Poziom 27  
    Ocena: 234
    Dokładnie 32 min. czekałem na odpowiedź.
    Kontakt Philips Polska.
    Sposób kontaktu do wyboru. Ja wybrałem maila, jest jeszcze telefon, chat i portal społecznościowy.
    Masz model , producenta więc skorzystaj z pomocy technicznej.
  • #18 15171519
    axpl
    Poziom 17  
    Przecież piszę żeby w tym przypadku nie zmieniać tego urządzenia na elektroniczny. A dlaczego,to już umotywowałem.

Nie chce zmieniać, tylko nie wiem jakiego producenta oraz model zakupić. Spójrz na zdjęcie jakie zamieściłem, jedynie co da sie odczytać to "230 v".
  • #20 15171779
    axpl
    Poziom 17  
    Nie chcę tu robić reklamy bo po co.
    Niech ma 36W .
    Kupić taki co,będzie pasował w miejsce tego starego .
    Kupić taki by miał uzwojenie zalane masą.
    I był dostępny w hurtowni (sklepie) najbliższej.
    https://www.google.pl/search?q=statecznik+mag...hWFOBoKHUYdA0wQsAQIMw#imgrc=J8ZRLcUgVOjmIM%3A

Dziękuję bardzo pomoc :)

Rozumiem że jeśli żarnik jest 25w to mogę zastosować mocniejszy statecznik?
  • #21 15171814
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    ABSOLUTNIE NIE ! Zniszczysz lampę. Kup elektroniczny do zwykłej pojedynczej lampy fluorescencyjnej (świetlówki). Możesz kupić np 18W lub 20 W(Wartości typowe), licząc się z niewielką, niemal niezauważalną obniżką efektywności naświetlania wody. Dobrze, że zauważyłem ten Twój post, bo było by po lampie, a to unikat. :D prosze, np taki link :

http://www.pekar-czestochowa.pl/sklep/statecz...ktronic-qteco-1x1824230240s-osram-p-1379.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje odpowiedniego statecznika do żarnika Philips T5 4P-SE 25W UV-C, który uległ uszkodzeniu. W dyskusji podkreślono, że statecznik (dławik) powinien być dostosowany do lampy UV-C, a zaleca się użycie standardowego dławika o mocy 25W, zamiast elektronicznego, aby uniknąć uszkodzenia lampy. Użytkownicy sugerują, aby nie zmieniać oryginalnego układu, a także zwracają uwagę na konieczność kontaktu z producentem w celu uzyskania pomocy technicznej. Wskazano również na dostępność odpowiednich komponentów w Polsce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA