logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Palio 1.2 2000r. - Gotuje wodę stojąc w korku.

[QQQ] 24 Lis 2015 12:41 2484 10
REKLAMA
  • #1 15180423
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Palio 1.2 z 2000 roku - miał problemy z przegrzewaniem - wymieniona została chłodnica, pompa wody , wentylator , węże itp - pomogło trochę na kilka dni - ale dalej podczas stania w korku się grzał - przy jeździe normalnej było OK - wymieniłem termostat - prze tydzień było OK i nagle zaczyna gotować wodę. W chłodnicy woda jest całkiem zimna , nie ma obiegu ( nie widać przepływu w zbiorniku wyrównawczym ) wskaźnik temperatury lezie do samej góry wtedy zaczyna chlapać wrzątkiem ( w zbiorniku wyrównawczym ). Byłem prawie pewien że nowy termostat całkowicie się zablokował w pozycji zamknięte - oddałem do mechanika a tam zdiagnozowali że powodem jest WYDMUCHANA USZCZELKA pod głowicą - CZY TO MOŻLIWE ? i czy takie objawy występują w takim przypadku ?
  • REKLAMA
  • #2 15180461
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6636
    Skoro zdiagnozował to jest możliwe. A myślałeś że masz luz na łożysku tylnego koła? :) Pytanie tylko czy to problem pierwotny czy wtórny. Masz LPG?
  • REKLAMA
  • #3 15180593
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Mam LPG - problem jest hmm sam nie wiem - wymieniałem cały układ bo była zapchana nagrzewnica , grzanie działa OK ale w korku się przegrzewał ( przy normalnej jeździe nie więc wszystko wskazywało na termostat - wymieniłem wszystko było ok przez tydzień ( ok 1000 km ) i nagle wogóle nie da się jechać

Innymi słowy jak wykluczyć termostat ( bez demontowania go ) bo wtedy zostaje uszczelka
  • #4 15180681
    kkknc
    Poziom 43  
    Nie zostaje jeszcze LPG. Uszczelkę wykluczysz testerem CO2.
  • REKLAMA
  • #5 15180716
    [QQQ]
    Poziom 17  
    kkknc napisał:
    Nie zostaje jeszcze LPG. Uszczelkę wykluczysz testerem CO2.

Faktycznie to jest mysl ;)

kkknc napisał:
    Nie zostaje jeszcze LPG

Co masz na mysli ?
  • #6 15180841
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 54
    [QQQ] napisał:
    ale dalej podczas stania w korku się grzał - przy jeździe normalnej było OK - wymieniłem termostat - prze tydzień było OK i nagle zaczyna gotować wodę.

Czy pompa obiegowa (pompa wody) jest sprawna? Pasek z niej nie spadł?
    Najlepiej by było ją wyciągnąć, rozebrać i sprawdzić czy nie widać jakiś fizycznych uszkodzeń.
    [QQQ] napisał:
    wymieniona została chłodnica, pompa wody , wentylator , węże itp

Z jakiego powodu wymieniłeś te części? Zostały one wymienione na nowe czy na używane?
    [QQQ] napisał:
    Mam LPG - problem jest hmm sam nie wiem - wymieniałem cały układ bo była zapchana nagrzewnica , grzanie działa OK ale w korku się przegrzewał ( przy normalnej jeździe nie więc wszystko wskazywało na termostat - wymieniłem wszystko było ok przez tydzień ( ok 1000 km ) i nagle wogóle nie da się jechać

To wymieniłeś i chłodnice i nagrzewnice ma się rozumieć? ;-)
    Czy dzieje się tak samo zarówno na gazie jak i na paliwie?? Miałem kiedyś przypadek,że na paliwie było OK a na gazie się grzał tak samo jak twój.
  • #7 15180907
    kkknc
    Poziom 43  
    [QQQ] napisał:

kkknc napisał:
    Nie zostaje jeszcze LPG

Co masz na mysli ?

Uszkodzony parownik. Ile na nim zrobiłeś, bo powinieneś go regularnie regenerować lub wymieniać co 60k.
  • #8 15180993
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Nie wiem bo mam to auto trochę ponad rok ( zrobiłem ok 20k )- ale wytłumacz mi proszę co ma parownik do gotowania wody ?

PATAFIAN_PATAFIAN napisał:
    To wymieniłeś i chłodnice i nagrzewnice ma się rozumieć?
    Czy dzieje się tak samo zarówno na gazie jak i na paliwie??

Tak wymieniałem je z powodu braku grzania ( był wlewany uszczelniacz i nagrzewnica była totalnie zapchana - zaczęło od nagrzewnicy a reszta poszła "przy okazji"
    Tak gotuje zarówno na gazie jak i benzynie
  • #9 15182075
    kkknc
    Poziom 43  
    Gaz wypycha wodę z silnika. Zakręć butlę i wtedy sprawdź.
  • REKLAMA
  • #10 15182234
    Frost160
    Poziom 14  
    Ocena: 182
    W tych silnikach uszczelka to b. częsta przypadłość. Jeśli nie była jeszcze wymieniana to pewnie ona.
  • #11 15182544
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Frost160 napisał:
    W tych silnikach uszczelka to b. częsta przypadłość. Jeśli nie była jeszcze wymieniana to pewnie ona.

no toś mnie kurna pocieszył ;(

kkknc napisał:
    Gaz wypycha wodę z silnika. Zakręć butlę i wtedy sprawdź.

tak już czysto teoretycznie - którędy ją wypycha ?

Podsumowanie tematu

✨ Fiat Palio 1.2 z 2000 roku ma problemy z przegrzewaniem, szczególnie podczas stania w korku. Właściciel wymienił chłodnicę, pompę wody, wentylator, węże oraz termostat, co przyniosło chwilową poprawę. Po tygodniu problem powrócił, a woda w chłodnicy była zimna, co sugerowało brak obiegu. Mechanik zdiagnozował uszkodzenie uszczelki pod głowicą, co może być przyczyną przegrzewania. Użytkownicy sugerują sprawdzenie pompy wody oraz parownika LPG, który może wypychać wodę z silnika. Wskazano również na możliwość, że uszczelka pod głowicą jest częstym problemem w tych silnikach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA