logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Palio Weekend 2000 1.2 8V - Przepełniony zbiorniczek płynu chłodzącego

senior52 05 Maj 2016 16:52 1107 6
REKLAMA
  • #1 15652242
    senior52
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam miło jestem posiadaczem Fiata Palio Weekend poj. 1245 8V rok produkcji 2000 benzyna - gaz.Wyjechałem dziś z pracy ładna pogoda zrobiłem ok. 10 km. Wysiadłem z samochodu i musiałem coś załatwić, wracam i z daleka widać że z silnika coś kapie podniosłem klapę i zobaczyłem pełny zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego. Jechałem na przekręconym przełączniku na nawiew zimnego powietrza bo dziś tj. 05.05.2016. jest bardzo ciepło.Przestraszyłem się i przełączyłem na ciepłe powietrze tzn. ogrzewanie i tak dojechałem do domu. Podniosłem maskę i płynu było pod max.Bardzo proszę o pomoc, a może to we Fiatach normalne?.
    Pozdrawiam Wszystkich.
  • REKLAMA
  • #2 15652287
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2955
    To nie jest normalne.
    Albo nawalil termostat i sie plyn zagotowal a jak wracales to sie chlodzil w nagrzewnicy.
    Tez mozliwe, ze uszczelka pod glowica daje przedmuchy do chlodzenia.
    Czy nie masz moze przeslonietej chlodnicy, czaszami kierowcy wychowani na Syrenach i Nysach wkladali karton przed chlodnice.
  • REKLAMA
  • #3 15652367
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6619
    Parownik lub uszczelka pod głowicą, lub połączenia. Nic nie piszesz o temperaturze płynu i działaniu wentylatora.
  • #4 15652641
    senior52
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Postaram się teraz odpowiedzieć na pytania:
    Miałem kiedyś Syrenę ale tutaj nie przesłaniałem chłodnicy.
    Temperatura płynu nie przekraczała połowy skali wskaźnika i właśnie w połowie skali włącza się wentylator. Chyba czeka mnie to najgorsze uszczelka pod głowicą.Bardzo kosztowne. Jeszcze zauważyłem jedna rzecz biały dym wydostający się z rury jak na gazie i benzynie nie sprawdzałem jeszcze świec bo jak uszczelka to różnica by była na świecach. Dziwi mnie tylko to że nie ubywa płynu. Znalazłem silnik z osprzętem za 550 zł. już nie wiem czy inwestować w ten samochód wiecie mam już 64 lata pracuję za 11 zł na godzinę po prostu ciężko żyć a tutaj taka usterka :(
  • REKLAMA
  • #5 15656015
    rooter75
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Pierwsze co by zrobił to test na spaliny w płynie, jak są to głowice zwalić, splanować i na nowej uszczelce polata kilka lat spokojnie.
  • REKLAMA
  • #6 15656253
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6422
    Wymiana uszczelki pod głowicą w tym aucie to kilka stów, nie więcej jak 2 zbiorniki benzyny... wymiana silnika z powodu ew. awarii uszczelki to lekka przesada, zwłaszcza że wymiana silnika to drugie tyle co jego zakup, a nie wiadomo co kupisz. To częsta usterka w tych silnikach, zwłaszcza z "oszczędnie" ustawioną (uruchamianie silnika na LPG, zbyt uboga mieszanka) instalacją LPG II generacji.
  • #7 15658524
    senior52
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuje za odpowiedzi i za zainteresowanie się moim tematem.
    Wczoraj byłem u mechanika i powiedział żebym wymienił termostat możliwe że się zaciął, nic nie powiedział na temat uszczelki sprawdził korek wlewu oleju, czyściutki inaczej była by tzn. biała maż
    a kopcenie się skończyło jak zrobiło się ciepło. Zauważyłem że najbardziej kopci zimą kopci to chyba raczej para taki mamy gaz. Tera częściej sprawdzam stan płynu w zbiorniczku wyrównawczym i jest ok. Będę czuwał nad tym i jeździł dalej. Ślicznie Wszystkim dziękuję za pomoc i gorąco pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Fiata Palio Weekend 2000 1.2 8V zgłasza problem z przepełnionym zbiorniczkiem płynu chłodzącego po przejechaniu 10 km. Po sprawdzeniu, temperatura płynu nie przekraczała połowy skali, a wentylator działał prawidłowo. Użytkownik obawia się uszkodzenia uszczelki pod głowicą, co może być kosztowne. Otrzymuje porady dotyczące możliwych przyczyn, takich jak uszkodzony termostat lub problemy z instalacją LPG. Po wizycie u mechanika, zalecana jest wymiana termostatu, a użytkownik zauważa poprawę w działaniu silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA