Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak dobrać kable głośnikowe

DJ Evolution 03 Dec 2015 23:17 1767 2
    DJ Evolution
    Level 10  
    Witam, na internecie jest dużo takich tematów, lecz nie mogę znaleźć jakiegoś konkretnego wzoru lub schematu dobierania kabli. Chciałbym się dowiedzieć konkretnie jakie kable i z jakiego materiału pasują do jakich rodzajów głośników.

Może w punktach wymienię co chciałbym wiedzieć na ten temat(w nawiasach dałem przykłady na jakich chciałbym żeby ktoś mi to wytłumaczył)

1.Rozmiar(Grubość)kabla- jak się dobiera do różnych mocy głośników(RMS),rozmiaru oraz pasma ich przenoszenia (oczywiście zależnie od ich materiału np: miedzi)

2.Jaki jest najlepszy materiał i jaki jest najwydajniejszy(cena/rezystancja)

3.Jak wpływają na rezystancję takie rzeczy jak połączenie kabla np: za pomocą kostki (niekiedy końcówka nie pasuje do głośnika więc trzeba na chwile jakieś prowizoryczne rozwiązanie znaleźć) , wiem że zwiększy się R lecz w jakimś drastycznym stopniu?

4.Jakie są straty na metrze kabla (np: miedzi)

5.Czy kabel miedziany jest lepszy od kabla miedzianego cynowanego (rezystancja,straty&efekt naskórkowości)

Na koniec mam taki mały przykład wzięty od siebie

Mam kolumnę estradową ,składa się ona z głośnika niskotonowego Beyma Model 15" E-100/N oraz 2 wysokotonowe Tonsil GT 9/100 FP 8Ohm

Jakie kable mam dobrać do tego ,aktualnie mam kable miedziane cynowane ok.4-5 m na speak-on 2,5mm albo 2,75mm nie pamiętam dokładnie ;)

Jeżelibym się gdzieś pomylił to proszę mnie poprawić
  • Helpful post
    Arkadyo
    Level 31  
    Uuuuu chłopie takie rzeczy chcesz tak poprostu z marszu wiedzieć... Schemat dobierania kabli :) dobre. Są tacy którzy słyszą rodzaj izolacji na kablach :0 i tacy co jej nie słyszą nawet pomiędzy miedzią i aluminium. Niestety sam musisz zjeść tą żabę. Proponuje protestować w domu kilka różnych kabelków i ich połączeń wraz ze stratami na takich a nie innych połączeniach wtedy poznasz odpowiedź. Inaczej od każdego usłyszysz coś innego. Im bardziej audiofilskie forum tym więcej kable będą kosztować i więcej będzie od nich zależeć.
  • Helpful post
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Jak dobrać kable głośnikowe
    Spadek mocy na kablu nie może być większy niż 10%.
    W praktyce wystarczy zachować ten warunek.