logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmak na TDA1562Q i strasznie głosne puknięcie w subie

xmarek 12 Cze 2005 17:37 1214 5
REKLAMA
  • #1 1571915
    xmarek
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Witam.
    Zmontowałem sub aktywny w oparci o układ philipsa TDA1562Q. Zastosowałem do niego przedwazmacniacz z 2 filtrami i przesuwnikiem fazy. problemy jakie napotkałem:
    1.) puknięcie w subie. w momęcie załączenia radia dostaje potężne puknięcie co by mogło umarłego obudzić. czego ono jest przyczyną? czy można to w jakiś sposób wyeliminować??

2) zakłócenia przedostające się z zasilania. nie zależnie od rodzaju zasilania ( to samo z przetwornicy i to samo z samego akumulatora) słychać cicze piszczenie po włączeniu zasilania. Wyeliminowałem je po zastosowaniu zwrotnicy po wzmacniaczu,. wyeliminowałem skutek a nie objaw. czy jakiś filtr na zasilanie zastosować??

3) zakłócenia przychodzące z sygnałem chinche ( jest to ciche buczenie w zakresie akustycznym suba, dlatego nie mozna to żadnazwrotnicą wyciszyć) dostaje je tylko z radia samochodowego. gdy podpinam discmana to ich nie ma. czy tu jakiś separatorm masy pomoże??
    czy ktoś ma jakiś schemat takiego separatora??

Najbardziej drażni mnie to pukniecie
    Pozdrawiam

Marek
  • REKLAMA
  • #2 1572040
    elektryk1e
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Co do tego pierwszego to zastosuj "układ opóźnionego załączania głosników" dostępny w Nord Elektronik za kilka złotych.
    jesli sub jest w aucie to zakłocenia mogą pochodzić od alternatora. wrzuc baterie kondensatorow a jak nie pomoze to jakis stabilizator
  • REKLAMA
  • #3 1573361
    xmarek
    Poziom 16  
    elektryk1e napisał:
    Co do tego pierwszego to zastosuj "układ opóźnionego załączania głosników" dostępny w Nord Elektronik za kilka złotych.
    jesli sub jest w aucie to zakłocenia mogą pochodzić od alternatora. wrzuc baterie kondensatorow a jak nie pomoze to jakis stabilizator

Właśnie nie od alternatora. bo podłączałem pod sam akumulator i tez są zakłocenia. nie zabardzo rozuymeim skad one są
  • REKLAMA
  • #4 1573639
    elektryk1e
    Poziom 22  
    Jakiego rodzaju sa te zaklocenia? szum, pisk buczenie?? opisz dokladniej.

to moj setny post :D
  • REKLAMA
  • #5 1573679
    xmarek
    Poziom 16  
    elektryk1e napisał:
    Jakiego rodzaju sa te zaklocenia? szum, pisk buczenie?? opisz dokladniej.

to moj setny post :D

są zakłócenia dwojakie. Piszczenie jest jak tylko się napięcie podepnie ( je już wyeliminowałem robiąc zwrotnice)
    jest tesz takie basowe buczenie, które pojawia się w momęcie podpięcia kabli chinche z radia. uważam, ze to kwestia masy. musze to rozkręcić bo wydaje mi się, ze na tej płytce jest masa zasilania TDA złączona z masą sygnałową i to chyba jest przyczyna tych zakłóceń. Bardziej wkuża mnie to pukanie.

Znalazłęm ten ukłąd opużnienia włączenia głośników. kupie go diś i zobacze.
  • #6 1574221
    elektryk1e
    Poziom 22  
    To napewno kwestia masy. slychac taki slaby glos z suba?? a ten uklad opoznionmego zalaczania powinien pomodz, tam chyba jest potencjometr ktorym regulujesz czas opuznienia. Powodzenia!
REKLAMA