logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

taśma LED - Po pół roku segmenty zaczęły gasnąć - dlaczego?

Vielebny 09 Gru 2015 11:14 6222 9
REKLAMA
  • #1 15224445
    Vielebny
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam taki problem - przy remoncie łazienki wymyśliłem sobie listwę LED w połowie ściany między płytkami. Oczywiście w aluminiowym korytku z mrożoną szybką. Kupiłem 5 metrów taśmy LED w silikonie (67 diód na metr) plus zasilacz impulsowy (12v, 3,5A) dobrany przez sprzedawcę. Wykorzystałem niecałe 5 metrów taśmy w 4 odcinkach połączonych kablami. I wszystko pięknie świeciło przez jakieś pół roku. Potem jeden z segmentów 3 diód zaczął słabiej świecić, czasem mrugać silniejszym światłem, aż zgasł, potem następne dwa, i tak po kolei. W obecnym momencie z 4 odcinków: w całości świeci jeden metrowy (drugi w kolejności od zasilacza), w pierwszym odcinku (120cm) świeci tylko jeden segment 3 diód, w trzecim i czwartym odcinku powygaszane jest kilka segmentów.
    Co się mogło stać? Kiepska taśma LED i wymienić na inna po prostu czy jednak inny powód i znów zacznie się to dziać?
    Zasilacz podpięty tak żeby włączanie światła w łazience (słabszego) włączało zasilanie 230V zasilacza. Po wyłączeniu światła taśma LED świeci jeszcze przez sekundę czy dwie.
    Pozdrawiam i czekam na sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15224461
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1539
    To jest przypadłość taśm LED zalewanych silikonem. Sam miałem z tym problem a i na forum są opisane takie przypadki. Rozwiązaniem problemu jest użycie taśmy niezalewanej silikonem.
  • #3 15225462
    Vielebny
    Poziom 11  
    Kurczę, a myślałem że do łazienki właśnie będzie lepiej taką uszczelnioną taśmę... No nic, to kupie zwykłą taśmę, ale aż mi się wierzyć nie chce.
    Polecacie jakąś sprawdzoną? Żebym nie musiał za chwilę znów przy tym grzebać...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15225831
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Vielebny napisał:
    Polecacie jakąś sprawdzoną?

Montowałem i kilkadziesiąt metrów w różnych warunkach, u mnie w łazience świecą ponad rok bezawaryjnie.

http://www.leroymerlin.pl/oswietlenie/tasmy-l.../tasmy-led/tasma-led-polux,p208324,l2114.html
    https://www.obi.pl/decom/product/Polux_Ta%C5%9Bma_LED_5_m_16_W/6019830

Do wyboru "ciepły/zimny" biały.
  • REKLAMA
  • #5 15226538
    Vielebny
    Poziom 11  
    Super, dzięki za polecenie - te się przydadzą do kuchni :)
    Niestety w łazience mam czerwone - nie doprecyzowałem, przepraszam. Może też się znajdą z Polluxa?
  • #7 15277185
    razdwawa
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Sprawdź napięcie zasilacza, do taśm chińskich -czyli większości- musi być 12V, jak zasilacz podaje powyżej 12V /niestabilizowany/ to segmenty /najczęściej rezystory/ będą się uszkadzać. Drugi temat to jakość taśmy - te najtańsze noname z założenia mają się zepsuć żeby naród nowe kupował.
  • REKLAMA
  • #9 15277430
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Tu nie ma żadnego znaczenia czy taśma jest zalana w silikonie czy nie. Tu chodzi tylko i wyłącznie o słabą jakość wykonania i jakość zastosowanych diod LED w taśmie.
    W pokoju obecnie od ponad 5 lat co wieczór jako główne źródło światła świeci mi 9 metrów paska LED w silikonie i nic się z nimi nie dzieje. Jedynie raz padł mi zasilacz ale to z mojej nieuwagi ;)
    Polecam taśmy LED z neonica i zasilacze Mean Well.

Pozdrawiam
  • #10 15279379
    razdwawa
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Popak napisał:
    .....Tu chodzi tylko i wyłącznie o słabą jakość wykonania i jakość zastosowanych diod LED w taśmie....

To także - miałem kilka żarówek takich 3x1W typowych chińczyków - padała w nich ta sama dioda, z pozostałych przelutowywałem po 1 szt ale jak się skończyły zapasy /to wszystko w ciągu roku/ to kupiłem trzy normalne diody 1w i świecą do dziś /4 lata po 8h dziennie/.
    Ale w 2010 kupiłem taśmę LED i mam ją podłączoną na stałe /24h/ pod zasilacz impulsowy 12V. Zasilacze zmieniłem już 3 /kondensatory/ a taśma bez problemu działa. Ta sama taśma u znajomego ale zasilana z zasilacza niestabilizowanego /dorobił mostek i kondensator to trafa i zasila od ok 11 do 14V/ - do tej pory mu padło ok 40% segmentów - cześć świeci dużo ciemniej, cześć zgasła...
    Inny przypadek - taśma noname z fabrycznym zasilaczem po godzinie 5 segmentów nie świeci....
    Także zapewne Autor tematu trafił na taśmę z tych noname

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z taśmą LED, która po pół roku użytkowania zaczęła gasnąć i migać. Wskazano, że problem może wynikać z niskiej jakości taśmy LED zalewanej silikonem, co potwierdzają inne osoby na forum. Rekomendowane jest użycie taśmy niezalewanej silikonem oraz sprawdzenie napięcia zasilacza, które powinno wynosić 12V. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi markami, sugerując, że taśmy LED z lepszej jakości komponentami, takie jak Neonica, oraz zasilacze Mean Well, mogą być bardziej niezawodne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA