logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakres pomiaru napięcia w mierniku cęgowym - czy dokładność jest wystarczająca?

Waldziuu 16 Gru 2015 18:25 1188 8
  • #1 15246299
    Waldziuu
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam mam takie pytanie zauważyłem ze miernik cegowy posiada też niby multimetr tylko,że na klasycznym multimetrze mogę ustawić pomiar np mierzę ile ma aku to mogę ustawić albo 20 albo 200 a w cęgowym tego nie ma tylko prąd stały przemienny

czyli miernik cęgowy jeśli nie będę mierzyl cegami tylko przewodami z niego to jaki zakres przyjmuje? pokaże mi napiecie na akumulatorze np 12.6 czy 12.66 ??

pytam bo chce kupić miernik cegowy taki do 130zł ale fajnie jak by miał w sobie multimetr zwykły tak by nie trza było dwóch kupować
  • #2 15246368
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Prawdopodobnie sam dopasowuje zakres. Multimetr jest bardziej dla elektroników a miernik cęgowy dla elektryków. A w elektryce to napięcia są w miarę stałe i nie ma prob lemu że jakiś impuls spali dany zakres.
  • #5 15246465
    Waldziuu
    Poziom 8  
    Kolego chodzi mi o to jak byś sprawdził czy np mierząc ile ma aku pokazuje np 12.56 czy 12.5 ?
  • #6 15246526
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 736
    Waldziuu napisał:
    Kolego chodzi mi o to jak byś sprawdził czy np mierząc ile ma aku pokazuje np 12.56 czy 12.5 ?
    Napisz to jeszcze raz tak, aby można było to zrozumieć.
    Jak chcesz sprawdzić prąd to używasz cęgów. Jak sprawdzasz napięcie to używasz przewodów pomiarowych.
  • #7 15246528
    Waldziuu
    Poziom 8  
    tak tak tylko,że ja chce sprawdzić napięcie tylko chodzi o to czy miernik cęgowy po ustawieniu na mierzenie napięcia ma jakaś regulację przyciskami żeby ustawić albo 20 albo 200 ? czy sam dobiera? o to mi chodzi
  • #8 15246551
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1255
    Jeżeli miernik posiada automatyczne przełączanie zakresów to nic nie wskórasz.
  • #9 15246552
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 736
    Waldziuu napisał:
    chodzi o to czy miernik cęgowy po ustawieniu na mierzenie napięcia ma jakaś regulację przyciskami żeby ustawić albo 20 albo 200 ?
    Ale sprecyzuj po co? Miernik sam sobie dobierze najmniejszy zakres. Mam w pracy mierniki które same dobierają zakres ale można też ręcznie (elektronicznie a nie za pomocą pokrętła).

Podsumowanie tematu

✨ Mierniki cęgowe, w przeciwieństwie do klasycznych multimetrów, nie pozwalają na manualne ustawienie zakresu pomiarowego dla napięcia, ponieważ automatycznie dobierają odpowiedni zakres. Użytkownicy podkreślają, że cęgowy miernik nie mierzy napięcia bezpośrednio, lecz prąd, a napięcie można zmierzyć jedynie za pomocą przewodów pomiarowych. W przypadku modeli z automatycznym przełączaniem zakresów, użytkownik nie ma możliwości ręcznego ustawienia wartości, co może być istotne przy pomiarze napięcia akumulatora. Wspomniano również o modelu Unitek U204, który automatycznie dostosowuje zakresy pomiarowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA