logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer - Nie uruchamia się, brak reakcji na przycisk power

short 17 Gru 2015 22:37 3159 7
REKLAMA
  • #1 15249843
    short
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam, znajomi mają problem z komputerem. Działał a po wyjęciu karty sieciowej i ponownym jej włożenu przestał reagować na przycisk POWER. Rozebrałem go do gołej płyt, sprawdzałem pod innym zasilaczem i brak reacji po zwarciu zworek POWER. Nie ragują wiatraczki ani sam zasilacz. Co może być, płyta główna uwalona?
    Płyta główna Gigabite GA M52L a3 procek AMD Athlon 64x2
  • REKLAMA
  • #2 15249928
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Zacznij od podania pełnej konfiguracji sprzętu.

Kondensatory w sekcji zasilania płyty w porządku?
    Kable wszystkie dobrze podłączone?

Uruchamiałeś go zworką poprzez zwarcie pinów, czy przyciskiem power na obudowie?
  • REKLAMA
  • #3 15249958
    sidhe
    Poziom 2  
    Wszystko na to wskazuje, o ile zasilacz jest ok. Możesz jeszcze spróbować ręczney reset biosa, ale nie robił bym sobie nadziei.
  • #4 15250096
    short
    Poziom 9  
    Pełnej konfiguracji nie znam bo nie jest mój, ale sprawdzałem na swoim zasilaczu Pentagram 460W jak i również na Fortron'ie 350W i zero reakcji. Zasilacze sprawne jak i również ten od komputera Feel 400W, zwierałem od głównej kostki zielony z czarnym i uruchamia się, napięcia mierzyłem. Zwierałem zworki Power, resetowałem BIOS poprzez wyjęcie baterii jak i również zwieranie pinów. Próbówka pokazuje napięcie?, kondensatory nie widać żeby były spuchnięte. Wyjmowałem procesor i dałem świeżą pastę, wyczyściłem wszystko z kurzu ale nic to nie daje. Nie widać żeby były gdzieś zimne luty. Wydaje mi się tylko że jest jakby lekko wygięta ta płyta, może właściciel docisnął i płyta się rozwarstwiła??
  • REKLAMA
  • #5 15250761
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    short napisał:
    wiatraczki

Wentylatorki.
    short napisał:
    procek

Procesor. To forum techniczne.
    Wyjmij płytę z obudowy i uruchom "na pająka". Zobacz co się tam dzieje pod spodem. Czy elementy takie jak sekcja zasilania, radiator CPU, mostek grzeją się?
    short napisał:
    napięcia mierzyłem

Które? Jaki wynik pomiaru?
  • #6 15254763
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15548
    short napisał:
    Próbówka pokazuje napięcie?,

Tak - 230V z sieci, a nie 5 i 12V z zasilacza - jeśli mierzyłeś w ten sposób to o czym mamy rozmawiać?
    short napisał:
    Wydaje mi się tylko że jest jakby lekko wygięta ta płyta, może właściciel docisnął i płyta się rozwarstwiła??

Możliwe, ale prędzej straciła luty pod chipsetem lub innym układem.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 15261939
    short
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    short napisał:
    Próbówka pokazuje napięcie?,

Tak - 230V z sieci, a nie 5 i 12V z zasilacza - jeśli mierzyłeś w ten sposób to o czym mamy rozmawiać?
    short napisał:
    Wydaje mi się tylko że jest jakby lekko wygięta ta płyta, może właściciel docisnął i płyta się rozwarstwiła??

Możliwe, ale prędzej straciła luty pod chipsetem lub innym układem.

Miernikiem mierzyłem, a płytę sprawdzałem na dwóch innych zasilaczach. Wkładając lekko kostkę zasilania płyty głównej uruchamiają się wentylatory ale obrazu brak- sprawdzane na innej karcie. Dociskając wtyczkę rozłącza, przechylając przewody uruchomi się np. wentylator zasilacza + grafiki ale procesora nie. Inaczej dociskając uruchamiają się wszystkie lub tylko procesora. Radiator zimny

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który przestał reagować na przycisk POWER po wyjęciu i ponownym włożeniu karty sieciowej. Po rozebraniu komputera i sprawdzeniu zasilacza, nie stwierdzono reakcji na zwarcie pinów POWER. Użytkownik sprawdził kondensatory, procesor oraz zasilacze, ale nie uzyskał żadnej reakcji. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie gniazda zasilania płyty głównej oraz wykonanie pomiarów napięcia. Istnieje podejrzenie, że płyta główna może być uszkodzona, zwłaszcza w sekcji zasilania lub pod chipsetem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA