logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć radio samochodowe overmax ov-cr-422r( Opel Astra)

dzedaj2000 20 Gru 2015 17:52 3675 14
REKLAMA
  • #1 15256622
    dzedaj2000
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Witam .Jak podłączyć radio samochodowe overmax ov-cr-422r.
    Mugł by ktoś ręcznie narysować schemat podłączenia tego radia?

Niestety kostka nie pasuje
    Załączniki:
    • Jak podłączyć radio samochodowe overmax ov-cr-422r( Opel Astra) 1.jpg (664.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15256778
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    Kupić przejściówkę/adapter z Opla na ISO.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 15257323
    dzedaj2000
    Poziom 14  
    sosarek napisał:
    Kupić przejściówkę/adapter z Opla na ISO.

Właśnie znalazłem kostki które pasują i do radia i do kostek w aucie. Kostkę można kupić ale nie chcę iść na łatwiznę i zresztą po co kupować jak już mam tylko trzeba to połączyć. Ktoś pomoże ?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć radio samochodowe overmax ov-cr-422r( Opel Astra) 20151220_202816.jpg (13.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 15257331
    sosarek

Poziom 43  
    Masz opisy pinów, więc w czym problem?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 15257361
    dzedaj2000
    Poziom 14  
    sosarek napisał:
    Masz opisy pinów, więc w czym problem?

By ktoś opisał to podłączenie jak ''Blondynce'' :P.
    Kiedyś już dwa radia spaliłem.
    Ponoć wystarczy tylko kolor do koloru ale wole się poradzić kogoś kto się na tym zna.
  • REKLAMA
  • #6 15257393
    sosarek

Poziom 43  
    dzedaj2000 napisał:

Więc może poproś o pomoc kogoś kto będzie potrafił połączyć ze sobą przewody, lub jak napisałem na samym początku - zaopatrz się w odpowiednią przejściówkę.

dzedaj2000 napisał:
    Ponoć wystarczy tylko kolor do koloru ale wole się poradzić kogoś kto się na tym zna.

Kolor kolorowi nie równy - ważne są opisy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 15257545
    dzedaj2000
    Poziom 14  
    sosarek napisał:
    dzedaj2000 napisał:

Więc może poproś o pomoc kogoś kto będzie potrafił połączyć ze sobą przewody, lub jak napisałem na samym początku - zaopatrz się w odpowiednią przejściówkę.

dzedaj2000 napisał:

Kolor kolorowi nie równy - ważne są opisy.

Wszystko by było ok tylko nie rozumiem opisu podłączenia radia overmax
  • Pomocny post
    #8 15257595
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 939
    W schemacie opla +12 to jest stałe napięcie, w schemacie Overmaxx, musisz stałe napięcie podać na Batt+.
    ACC to napicie po kluczyku +, auto ant to automatyczna antena - symbol anteny.

Co tu dalej nie rozumieć?
    Opisy głośników pokrywają się z Oplem jak i radiem Overmaxx.

Widziałem też "fachowców" którzy odcinali 3 wtyczkę (od obsługi wyświetlacza) i wpinali pozostałe 2 bezpośrednio do radia.
  • #9 15257858
    dzedaj2000
    Poziom 14  
    pepe150 napisał:
    W schemacie opla +12 to jest stałe napięcie, w schemacie Overmaxx, musisz stałe napięcie podać na Batt+.
    ACC to napicie po kluczyku +, auto ant to automatyczna antena - symbol anteny.

Co tu dalej nie rozumieć?
    Opisy głośników pokrywają się z Oplem jak i radiem Overmaxx.

Widziałem też "fachowców" którzy odcinali 3 wtyczkę (od obsługi wyświetlacza) i wpinali pozostałe 2 bezpośrednio do radia.

Tylko wydaje mi się ze opis podłączenia zasilania radia, nie pasuje co do pinów w radiu.
    Kolorem czerwonym zaznaczyłem brak pinów w radiu, a czarnym gdzie powinno być podłączenie według schematu.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć radio samochodowe overmax ov-cr-422r( Opel Astra) radio__radio.jpg (58.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 15257881
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6479
    Złącze ISO w Oplu jest zgodne ze standardem, jedynie ma zamienione 12V po stacyjce i podtrzymanie. Jest tylko jedno małe ale - zasadniczo w Oplu głównym zasilaniem jest to stałe 12V (które w innych radiach jest tylko do podtrzymania pamięci), a z kolei 12V po stacyjce w Oplu jest tylko sygnałem informacyjnym dla układu logiki zapłonu w radiu, podczas gdy w innych radiach jest głównym zasilaniem. Bez kombinacji pasują radia z logiką zapłonu, czyli Oplowskie serii CAR i SC i kilka starszych Blaupunktów, Grundigów i Sony.
  • REKLAMA
  • #11 15257906
    dzedaj2000
    Poziom 14  
    tzok napisał:
    Złącze ISO w Oplu jest zgodne ze standardem, jedynie ma zamienione 12V po stacyjce i podtrzymanie. Jest tylko jedno małe ale - zasadniczo w Oplu głównym zasilaniem jest to stałe 12V (które w innych radiach jest tylko do podtrzymania pamięci), a z kolei 12V po stacyjce w Oplu jest tylko sygnałem informacyjnym dla układu logiki zapłonu w radiu, podczas gdy w innych radiach jest głównym zasilaniem. Bez kombinacji pasują radia z logiką zapłonu, czyli Oplowskie serii CAR i kilka starszych Blaupunktów i Sony.

Panowie,nie będę sie kłucił co i jak bo sie nieznam.Mam kostki, mam zdjęcia.
    Czy ktoś narysuje mi prosty schemat jak to podłączyć? Piszecie jak powinno być,a nie jak to trzeba zrobić.Jak nie macie na to ochoty to zamykamy temat i już.
  • Pomocny post
    #12 15258119
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 939
    Spójrz na swoje 1 zdjęcie. Zobacz gdzie jest zamek żeby wtyczka się nie wypiela. Gdzie standardowo jest zasilanie? Przy zamku czy po drugiej stronie zamka?

Więc co ty wyskakujesz ze zasilanie powinno być przy zamku?

Jak mamy pisać?
    RR+ do RR+, RR- do RR-?
    RL+ do RL+, RL- do RL-.
  • #13 15301512
    dzedaj2000
    Poziom 14  
    Dzięki wszystkim radio podłączone i działa. Podłączyłem kolorami wtyczkę ISO i wszystko działa.

Witam ponownie.Po podłączeniu radia, nie działa podświetlenie pokręteł nawiewu.
    Czy podłączanie radia i podświetlenie nawiewu ma coś ze sobą wspólnego?
  • #14 15301557
    mati1904
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Raczej nie chyba, że podczas podłączania radia uszkodziłeś przypadkowo jakiś przewód. Sprawdź to i bezpieczniki także.
  • #15 15301653
    dzedaj2000
    Poziom 14  
    mati1904 napisał:
    Raczej nie chyba, że podczas podłączania radia uszkodziłeś przypadkowo jakiś przewód. Sprawdź to i bezpieczniki także.

Bezpieczniki całe, i kable całe.Tylko pamiętam że niebieski przewód w kostce od auta do radia nie miał pinu w kostce iso co podłączyłem radio.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak podłączyć radio samochodowe Overmax OV-CR-422R w Oplu Astrze, ponieważ kostka nie pasuje. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym zakup przejściówki z Opla na ISO oraz ręczne połączenie przewodów. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmują informacje o pinach zasilania, gdzie stałe napięcie (+12V) w Oplu różni się od standardowego podłączenia w innych radiach. Użytkownik ostatecznie podłączył radio, jednak zgłasza problem z podświetleniem pokręteł nawiewu, co może być związane z podłączeniem radia.
REKLAMA