logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampki choinkowe led - heeelp - Lampki choinkowe Led - brak lutownicy,

kamilbp 22 Gru 2015 15:09 11778 30
REKLAMA
  • #1 15261682
    kamilbp
    Poziom 1  
    Dzień Dobry.
    Potrzebuje Waszej pomocy ... jak to zwykle bywa wyjąłem lampki choinkowe led 200 sztuk i są zepsute - nie działa przełącznik i cały czas migają. Wiem z tego forum jak lutując pewne elementy w programatorze mogę zrobić aby świeciły ciągle stałym światłem ale niestety okazało się że sąsiad ma zepsutą lutownicę... czy jest jakaś możliwość zrobienia tego bez lutownicy? np czy można jakoś skręcić odpowiednie kable od diodek z kablem zasilania? jestem zielony z elektryki.
    Bardzo proszę o odpowiedź bo wigilia za dwa dni hehhe
    przesyłam jeszcze foto programatora:
    Załączniki:
    • Lampki choinkowe led - heeelp - Lampki choinkowe Led - brak lutownicy, IMG_20151221_213941.jpg (1.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15261735
    Bartusjusz
    Poziom 25  
    Ocena: 84
    A jak to sobie fizycznie wyobrażasz?
    Chcesz zacisnąć spinaczem przewód do pola lutowniczego?

Ja bym sugerował kupić sobie pod choinkę lutownicę za dychę.

• #3 15261768
    tad_reula
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Każda z czterech gałęzi diod będzie świecić ciągle , jeżeli połączysz ze sobą punkty jak na rysunku

Dodano po 3 [minuty]:

rysunek do poprzedniej treści

Dodano po 2 [minuty]:

chyba wreszcie
    Załączniki:
    • Lampki choinkowe led - heeelp - Lampki choinkowe Led - brak lutownicy, IMG_20151221_213941_2054877.jpg (1.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 15261821
    marekhab
    Poziom 33  
    Ocena: 267
    Jeśli są to zwykłe lampki nie ledowe, to możesz odciąć te 6 przewodów tylko nie pomyl się gdzie które były, zaznaczyłem Ci na zdjęciu gdzie wchodzi napięcie z sieci ( jasno zielony kolor), Te końce zaznaczone na czerwono zewrzyj w jedną całość i teraz podłącz te dwa zaznaczone na zielono jeden do tych czerwonych drugi do fioletowego. Po podłączeniu koszulki termokurczliwe i po krzyku.
    Uwaga na napięcie sieci !!!
    W razie jakichkolwiek wątpliwości pytaj zanim coś spalisz lub zrobisz sobie krzywdę.
    Załączniki:
    • 22.jpg (564.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 15261963
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    Przecież w temacie wyraźnie napisano "Led" po za tym chińczyk na darmo by mostka prostowniczego na płytkę nie tkał.
  • #6 15264358
    tad_reula
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Bez lutownicy zrób tak : połącz cienkim nieizolowanym przewodem ze sobą owijając raz każdą z ośmiu zaznaczonych nóżek ze sobą .Zrób to od strony elementów . Nie jest to eleganckie rozwiązanie ,ale na te święta powinno wystarczyć .
  • REKLAMA
  • #7 15267333
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    Ocena: 526
    Witam

Parę groszy więcej i możemy pochwalić się znakiem CE. Kolejność przewodów jak na sterowniku.

Wszystkiego dobrego na Nowym Rok !

Hektar Zahler
  • #8 19318466
    grzesiek8833
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu bo mam trochę podobny problem.
    Mam lampki 500 led, za wtyczką jest zasilacz z metką jak na foto (max. 22,44W), przez całość prowadzi 3 przewody i jest podzielona na 6 gałęzi po około 83 ledy. Ostatnia gałąź przestała świecić. Metodą 2 szpilek i mostka z kabelka znalazłem przerwę na obwodzie nieświecącej gałęzi. Uszkodzony jest rezystor (foto), bardzo mały. Prawdopodobnie taki rezystor jest na każdej gałęzi ale jest na tyle mały, że bez usuwania izolacji ze wszystkich ledów nie znajdę pozostałych.
    Chcę go wymienić ten rezystor. Nie umiem odczytać kolorów na paskach. Czy ktoś umie rozszyfrować jakie ma on parametry lub obliczyć jaki powinienem kupić i wlutować?
    PS. Mam lutownicę i multimetr. Lutownicą umiem się posługiwać ale multimetrem umiem sprawdzić tylko napięcie w sieci lub w aucie. Mógłbym zmierzyć coś na tym obwodzie żeby dobrać rezystor ale nie umiem :/
    Lampki choinkowe led - heeelp - Lampki choinkowe Led - brak lutownicy, Lampki choinkowe led - heeelp - Lampki choinkowe Led - brak lutownicy,
  • #9 19318571
    Matheu
    Poziom 25  
    Ocena: 300
    Kolory pasków:
    brązowy - niebieski (?) - czerwony -> 16 x 100Ω
    ale raczej:
    brązowy - czarny - czerwony -> 10 x 100Ω -> 1kΩ (?) - typowałbym to

Jeśli chcesz wymienić rezystor - to i tak musisz przecież ściągnąć tę osłonkę (trochę) przeźroczystą. Więc - co Ci szkodzi ją ściągnąć i zrobić fotkę BEZ osłonki - będzie wyraźniejsza fotka!
  • REKLAMA
  • #10 19319126
    grzesiek8833
    Poziom 11  
    Rezystor na zdjęciu jest bez osłonki i po oczyszczeniu. To co uznajesz za osłonkę to przeźroczysty patyczek-wkładka pomiędzy drucikami izolująca przewody i jest za rezystorem. Zdjęcie wrzuciłem najwyraźniejsze z tych jakie udało mi się zrobić, rezystor jest naprawdę bardzo mały.
  • #11 19319254
    Matheu
    Poziom 25  
    Ocena: 300
    OK. Ten rezystor (wnioskując po średnio-wyraźnym zdjęciu) wygląda na przegrzany(?):
    - "rozmazane" paski barwne
    - na fotce z postu #10 - tak jakby ukruszona emalia na powierzchni rezystora (na dole, od strony plastikowej osłonki)

jest chyba jeszcze czwarty pasek (srebrny), ale on już dużo nie zmienia (tzw Tolerancja: 10%)
    Z rozpoznania kolorów pasków (jeśli dobrze widzę) - rezystor 1kΩ - to mogłoby mieć sens.

Na nóżce rezystora (od strony diody LED) są jakby ślady rdzy(??), - te lampki były poddane działaniu wody/wilgoci?

2. Nie znam konstrukcji Twojego zasilaczyka do diod LED.
    Zakładając, że jest zwykły mostek prostowniczy (i ew. jakiś kondensator) - napięcie wyjściowe rzędu
    Uwy ≈ 230V * √2 ≈330V "wyprostowane" (w praktyce - trochę mniej)

Piszesz, że z zasilacza wychodzą niezależne łańcuchy po 83 LEDów.
    Teraz jest jeszcze istotne - czy wszystkie łańcuchy są tej samej barwy, i jakiej barwy są te LEDy w "upalonym" łańcuchu?
  • #12 19319313
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    grzesiek8833 napisał:
    rezystor jest naprawdę bardzo mały
    Ale wiesz że wszystko jest względne. Mały to może być SMD 0201. To co masz, to jest spory byk. pewnie 1/8W. Jeszcze możesz pokusić się o pomiar omomierzem tego rezystora żeby się upewnić czy rzeczywiście padł na przerwę. I potem wymieniaj.
    Matheu napisał:
    brązowy - czarny - czerwony -> 10 x 100Ω -> 1kΩ (?) - typowałbym to
    a typowałbyś w odwrotnym kierunku? 20x10^1 = 200Ω. Bo pasek tolerancji jakiś taki wątły ledwo co widać. Równie dobrze może być wada lakieru. W każdym razie można sprawdzić nowy zaczynając od wyższej wartości 1k, jak będzie słabo świecić dać 200om. Albo pomierzyć inne podobne rezystory w sprawnych gałęziach.

Na obrazku z posta #10 bardziej martwić powinno to że rdzawe ślady widać nawet wewnątrz bańki LED. Jeśli to było eksploatowane na dworze, to długo tam nie pożyje.
  • #13 19320469
    grzesiek8833
    Poziom 11  
    Wszystkie diody koloru biały zimny, co około 10-ta jest migająca. Na wyjściu zasilacza jest 320V. W instrukcji było że do zasilacza można szeregowo podłączyć jeszcze max 1 taki łańcuch, czyli łącznie 1000 led = 12x 83szt.
    Co do korozji to przez 2 zimy wisiały na zewnątrz pod okapem domu - nie padał na nie deszcz ale przed wilgocią z powietrza IP44 nie powstrzyma.
    Z 6 gałęzi 5 jeszcze świeci więc będę chciał je jeszcze reanimować na przyszłe święta. Zwłaszcza że to element oświetlenia z 2200 ledów w 6 łańcuchach.
    Rezystor robi przerwę więc muszę go czymś zastąpić by jeszcze trochę po świeciły bo bez niego świecą trochę jaśniej i pewnie szybko padną.
    Nie chcę szukać rezystorów na pozostałych gałęziach bo bym musiał zniszczyć izolację na wszystkich.
    Wstawić tam 1kΩ? Ale ile Wat?
  • #14 19320499
    janek_wro
    Poziom 29  
    grzesiek8833 napisał:
    Rezystor robi przerwę więc muszę go czymś zastąpić by jeszcze trochę po świeciły bo bez niego świecą trochę jaśniej
    ale masz na myśli, że pozostałe gałęzie świecą jaśniej? bo ta zapewne ciemna...

grzesiek8833 napisał:
    Wstawić tam 1kΩ?
    Napisałem wyżej jak eksperymentować.
    grzesiek8833 napisał:
    Ale ile Wat?
    ten wygląda na 1/8W. Możesz dać nawet 1/4W, najwyżej założysz większą koszulkę termokurczliwą.

Dodano po 9 [minuty]:

grzesiek8833 napisał:
    Na wyjściu zasilacza jest 320V
    320V-(83*3,2V)=54V Tyle byłoby do wytracenia na tych rezystorkach... Ile jest ich założonych w jednym łańcuchu? bo nie wierzę że tylko jeden. Chyba że zasilacz jest w trybie CC, i na wyjściu stabilizuje prąd, nie napięcie. To by wyjaśniało czemu reszta łańcuchów świeci teraz jaśniej.
  • #15 19320816
    grzesiek8833
    Poziom 11  
    Pozostałe 5 gałęzi świeci normalnie tylko ta z przepalonym rezystorem jak go zmotykuję świeci trochę jaśniej i te błyskowe migają znacznie szybciej.
    Nie wiem ile jest tych rezystorków na gałęzi, nie da się tego ustalić bez usuwania izolacji a tego nie chcę robić. Zasilacz jest bardzo mały, identyczny z wyglądu ja na foto:
    Spróbuję wstawić ten 1kΩ, 1/8W. Lepiej żeby świeciły słabiej niż wcale.
  • #16 19696499
    AdreXxX
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam, również nie chcę zakładać nowego postu. Mam podobny problem, że w lampkach przestała mi świecić pewna część diód. Dokładnie jak to widać na zdjęciu, można rzec, środkowa część lampek.
    Patrząc po przewodach czy coś jest przerwane, nie znalazłem nic takiego, a sprawdzałem całkiem dokładnie.
    Jak myślicie co może być powodem tego, że akurat ta środkowa część nie świeci ?

Lampki choinkowe led - heeelp - Lampki choinkowe Led - brak lutownicy, Lampki choinkowe led - heeelp - Lampki choinkowe Led - brak lutownicy, Lampki choinkowe led - heeelp - Lampki choinkowe Led - brak lutownicy,
  • #17 19696555
    janek_wro
    Poziom 29  
    AdreXxX napisał:
    Jak myślicie co może być powodem tego, że akurat ta środkowa część nie świeci ?
    Jedna, bądź więcej w tej nieświecącej części uległa przepaleniu.
  • #18 19767935
    miratkala
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry, potrzebuję pomocy.

Po pierwsze wyrwałam kabel zasilający z lampek choinkowych i nie mam pojęcia gdzie go przylutować.
    Zrobiłam kilka prób na oślep i być może spaliłam bezpiecznik.

Drugi temat: czy istnieje możliwość ominięcia programatora lampek, żeby świeciły światłem stałym?

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki

• #19 19768809
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1850

Odlutować przewody od X (czerwone), złączyć razem przewody, przylutować przewody do X (niebieskie)
  • #20 19768922
    miratkala
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dziękuję, polutowałam wg wskazówek, jednak lampki nie działają.
    Więc prawdopodobnie to coś czarne po drodze padło (bezpiecznik?) przy moich próbach.

Czy można jeszcze jakoś uratować te lampki? Dzisiaj jadę do sklepu elektronicznego więc mogę dokupić jakieś części :P

• #21 19770193
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Tam nie ma bezpiecznika

Kupić mostek prostowniczy 0,5A..2A (lub z większym prądem) /400V (lub większe napięcie), jakieś pudełko, można wstawić też bezpiecznik w oprawce F 0,5A/250V
  • #22 19773466
    artinu1
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    miratkala napisał:
    Dzień dobry, potrzebuję pomocy.

Po pierwsze wyrwałam kabel zasilający z lampek choinkowych i nie mam pojęcia gdzie go przylutować.
    Zrobiłam kilka prób na oślep i być może spaliłam bezpiecznik.

Drugi temat: czy istnieje możliwość ominięcia programatora lampek, żeby świeciły światłem stałym?

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki

Tak. wszystkie przewody dochodzące do tranzystorów trzeba odlutować i dołączyć do prostownika (minus).
  • #23 19773480
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    artinu1 napisał:
    dochodzące do tranzystorów

A gdzie te "tranzystory" są
  • #24 19773488
    artinu1
    Poziom 14  
    To jest ukryte w tym białej kostce. A prostownik jest czarny. Jeżeli nie działa to trzeba pokombinować z polaryzacją(+ ,- )

Moderowany przez Madrik:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• REKLAMA
  • #25 19773496
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    To po co piszesz o tranzystorach, których nie ma a poza tym to są tyrystory
  • #26 19775679
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9228
    HD-VIDEO napisał:
    To po co piszesz o tranzystorach, których nie ma
    To akurat najmniejszy problem. Dla mnie nagrodzony został za poradę "kombinowania z polaryzacją" - z treści wynika że mostka prostowniczego... Po prostu porada roku.
  • #27 19784641
    artinu1
    Poziom 14  
    HD-VIDEO napisał:
    To po co piszesz o tranzystorach, których nie ma a poza tym to są tyrystory

Tyrystory nie pracuja na napięciu stałym-wygładzonym. Zaraz wam to udowodnię. Oto dwa schematy. Pierwszy - zasilanie z sieci, drugi - zasilanie z napięcia 18V.Lampki choinkowe led - heeelp - Lampki choinkowe Led - brak lutownicy, Lampki choinkowe led - heeelp - Lampki choinkowe Led - brak lutownicy,

Napięcie na końcówce 10 układu DD1 nie może przekroczyć 5 VDC (ryzyko uszkodzenia !). Zamiast żarówek mogą być diody LED włączone do między plus a minus prostownika. W przypadku gdy w szereg z LED-em jest wpięty rezystor to jego wartość wynosi około3 kΩ / 0,25 W. Wartość kondensatora C1 może się wachać od 10 do 47 µF. Prostownik to 4 x 1N4007 lub mostek scalony na min. 400V . Schemat został zaczerpnięty z mies. RADIO z listopada 2009 r.
    Ponieważ nie jestem w stanie opublikować schematu we wszystkich postach na temet lampek LED, byłbym wdzięczny forumowiczom za przesyłanie go na inne posty.
  • #28 19784651
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    A gdzie tam jest napięcie wygładzone ?

Nic nie udowodniłeś
  • #29 19784655
    artinu1
    Poziom 14  
    Popatrz na schematy
  • #30 19784658
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Na co mam patrzeć i z czym mam porównać to
    artinu1 napisał:
    Tyrystory nie pracuja na napięciu stałym-wygładzonym

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lampkami choinkowymi LED, które migają i nie działają prawidłowo. Prosi o pomoc w naprawie, sugerując, że może to wymagać lutowania, ale nie ma lutownicy. Forumowicze proponują różne rozwiązania, w tym łączenie przewodów bez lutowania, użycie cienkiego przewodu do połączenia nóżek diod, a także zakup lutownicy. Wskazówki dotyczą również identyfikacji i wymiany uszkodzonych rezystorów w przypadku innych lamp LED. Użytkownicy podkreślają konieczność ostrożności przy pracy z napięciem sieciowym oraz sugerują użycie mostka prostowniczego w celu ominięcia programatora lampek. W dyskusji pojawiają się również pytania o parametry rezystorów oraz ich wymianę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA