NeghMC napisał: Właśnie zauważyłem pewną zależność, modulacja AM trudniejsza do nadania, łatwiejsza do odbioru, FM, łatwiejsza do nadania, trudniejsza do odbioru.
To nie jest tak do końca prawda. Zarówno FM jak i AM są tak samo proste do uzyskania jak i nadania, FM ma jednak wiele zalet w porównaniu z AM, choć w niektórych zastosowaniach AM jest niezastąpiona.
NeghMC napisał: Chodzi mi o obwód rezonansowy L1 C3. Jak chcę obliczyć częstotliwość rezonansową dla tego obwodu ze wzoru f=1/(2*3.14*pierwiastek(CL)), to C to C3, a L to L1? A co z tym oczepem?
Tak, L to L1, C to C3 przy czym wartość C jest znana. Jest to trymer 20pF max. Musisz dobrać sobie jakiś trymer dostępny w handlu (najbliższy pasujący to 4.2-20pF) jako C wybierasz sobie połowę jego pojemności czyli ok. 12pF i liczysz z tego L.
Dlaczego tak? Ano dlatego, że jak przyjmiesz sobie połowę pojemności to będziesz miał możliwość dość dużej zmiany częstotliwości w obrębie wybranej przez Ciebie częstotliwości nośnej.
Odczep to odczep, nie ma on wpływu na częstotliwość, bo przecież w obwodzie rezonansowym pracuje cała cewka, a nie tylko jej kawałek.
Odczep jest po to, by dopasować się z anteną tak, by moc dostarczana do anteny była jak najwyższa.