logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat mikrofonu bezprzewodowego - jaka antena i indukcyjność cewki?

NeghMC 25 Gru 2015 13:37 4455 38
Najlepsze odpowiedzi

Jaką antenę i jaką indukcyjność cewki dobrać do prostego nadajnika mikrofonu bezprzewodowego pracującego w paśmie UKF?

Do takiego nadajnika zastosuj kawałek drutu jako antenę, najlepiej o długości dobranej do długości fali; dla 100 MHz wychodzi ok. 70 cm, więc praktyczniejsza może być antena półfalowa [#15268542][#15270478] Cewka L1 w obwodzie rezonansowym z C3 powinna mieć rząd setek nanohenrów dla UKF, a częstotliwość stroi się ze wzoru na rezonans LC [#15268542] W pokazanym układzie obwód rezonansowy tworzą L1 i C3, a C2 służy do dopasowania anteny do tego obwodu, żeby antena nie rozstrajała generatora [#15270478] Przy obliczeniach można przyjąć dla C3 wartość około połowy zakresu trymera 20 pF, czyli ok. 12 pF, a odczep na cewce nie zmienia częstotliwości — służy tylko do dopasowania anteny i uzyskania większej mocy oddawanej do niej [#15280103] Do prób odbioru wystarczy zwykły odbiornik FM/UKF, ale układ lepiej złożyć „w pająku”, bo płytka prototypowa ma za duże pojemności i indukcyjności pasożytnicze dla w.cz. [#15271973][#15292949][#15304493]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 15268505
    NeghMC
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Wtam, znalazłem ciekawy schemat dla mikrofonu bezprzewodowego, czy to bedzie działać? Jaką antenę zastosować, czy wystarczy zwykły kawałek drutu z kilkoma zwojami u odstawy? i jakiego rzędu ma być indukcyjność cewki, milihenrów, mikrohenrów?

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Schemat mikrofonu bezprzewodowego - jaka antena i indukcyjność cewki? r031.gif (3.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15268542
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Antena - kawałek drutu, najlepiej dopasowany długością do długości fali.

Odnośnie cewki, to wszystko zależy na jakiej częstotliwości chcesz nadawać. Dla UKF będzie to raczej kilkaset nanohenrów.
    Zresztą łatwo to policzyć ze znanego wzoru na częstotliwość rezonansową.
  • #3 15270329
    NeghMC
    Poziom 9  
    Aha, czyli mogę sobie wybrać częstotliwość. Jeśli chodzi i antenę to długość fali (w metrach) = długość anteny?
    Co tutaj tworzy ten układ rezonansowy? L1 i C3, czy C2?
    I jeszcze jak z odbiornikiem? Zgaduję, że nie wystarczy kawałek drutu wetknięty w port od słuchawek.
  • #4 15270478
    Artur k.
    NeghMC napisał:
    Jeśli chodzi i antenę to długość fali (w metrach) = długość anteny?

Zasadniczo tak, choć może to być antena półfalowa, ćwierćfalowa itp. Dla częstotliwości 100MHz wychodzi długość anteny ok. 70cm to sporo - lepiej użyć półfalowej.

NeghMC napisał:
    Co tutaj tworzy ten układ rezonansowy? L1 i C3, czy C2?

L1 i C3, C2 dopasowuje antenę do obwodu rezonansowego. Gdyby go nie było, to ułożenie, czy tym bardziej dotknięcie anteny zmieniałoby częstotliwość obwodu rezonansowego.

NeghMC napisał:
    I jeszcze jak z odbiornikiem? Zgaduję, że nie wystarczy kawałek drutu wetknięty w port od słuchawek.

Nie rozumiem pytania.
  • #5 15270654
    aldus
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Kiepsko. Generator Colpittsa z modulacją amplitudy, czyli słabe wykorzystanie mocy wyemitowanej przez antenę. Częstotliwość nośna - na podstawie wartości pojemności kondensatorów obwodu rezonansowego - w zakresie UKF. Stąd potrzeba zbudowania odbiornika UKF z demodulatorem AM (odpadają standardowe odbiorniki UKF bo pracują z sygnałami FM). Kolejna sprawa to stabilność częstotliwości. Zależy ona od stabilności temperaturowej pojemności kondensatorów i indukcyjności cewek. Zasadniczo odpadają najpopularniejsze kondensatory ceramiczne. Odpadają również cewki z rdzeniem ferromagnetycznym. Nie bez wpływu jest również dryft temperaturowy punktu pracy tranzystora. Poza tym nawet przy wykorzystaniu podziału indukcyjności do podłączenia anteny, to co się dzieje w jej bezpośrednim otoczeniu będzie wpływało na wartość cz. nośnej. Jedyną wg mnie zaletą przedstawionego układu jest to, że można z powodzeniem zastosować tu generator kwarcowy. Na koniec pytanie do autora: do czego miałoby to służyć?
  • #6 15270740
    Artur k.
    Nie jest tak kiepsko jak piszesz. W takim nadajniku owszem w znacznej mierze będzie modulacja AM, jednakże jak najbardziej będzie również występowała modulacja FM, a dokładniej PM. Taki sygnał bez problemu da się odebrać za pomocą zwykłego odbiornika FM.
    Modulacja amplitudy tutaj w niczym nie przeszkadza, ponieważ odbiorniki FM i tak mają ograniczniki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 15270845
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    Mam jeszcze fajniejszy schemat.
    Schemat mikrofonu bezprzewodowego - jaka antena i indukcyjność cewki?

Opisy i inne TUTAJ.
    Załączniki:
    • 111.jpg (110.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 15271625
    NeghMC
    Poziom 9  
    Artur k. - chodzi mi o urządzenie które będzie odbierać ten sygnał, z późniejszych postów wnioskuje ze wystarczy zwykłe radio. A jakzrobić, żeby sygnał z mikrofonu docierał do komputera?

aldus - jak napisałem wyżej, jest mikrofon bezprzewodowy, a dokładnie nadajnik dla mikrofonu.

Freddy - dzięki za schemat i strone, jeśli uda mi się kupić tego scalaka to spróbuję coś takiego zbudować i dam znać jak mi poszło. Tylko mam pytanie, czy wystarczy zwykłe radio do odbierania sygnału?

Chciałbym jeszcze dodać, że nie chodzi mi o jakąś super jakość dźwięku, jako że dopiero poznaję ogromny świat elektroniki chcę jedynie zrobić taki eksperyment edukacyjny na zasadzie - działa znosnie/nie działa aby zdobyć jakąś związaną z tym wiedze.

Pozdrawiam
  • #9 15271973
    Artur k.
    NeghMC napisał:
    Artur k. - chodzi mi o urządzenie które będzie odbierać ten sygnał, z późniejszych postów wnioskuje ze wystarczy zwykłe radio. A jakzrobić, żeby sygnał z mikrofonu docierał do komputera?

Tak, zwykły odbiornik FM. Proponowałbym znaleźć coś ze starym UKF - kupisz za grosze, a to pasmo jest aktualnie prawie nie używane, niczego nie będziesz zakłócał, ani nic Tobie nie będzie zakłócało.
    Jak podłączyć do komputera? Normalnie - odbiornik do wejścia karty dźwiękowej. Najpierw załatw odbiornik, a potem będziemy rozmawiali o jego podłączeniu.
  • Pomocny post
    #10 15272204
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    NeghMC napisał:
    Freddy - dzięki za schemat i strone, jeśli uda mi się kupić tego scalaka to spróbuję coś takiego zbudować i dam znać jak mi poszło. Tylko mam pytanie, czy wystarczy zwykłe radio do odbierania sygnału?
    Scalak jest w starych Nokiach. Scalak odbiornika też. Dokładniejsze opisy na stronie UA4LOU.
  • REKLAMA
  • #11 15273047
    aldus
    Poziom 14  
    Artur k. napisał:
    ...jednakże jak najbardziej będzie również występowała modulacja FM, a dokładniej PM.

Może to nie najlepsze miejsce na takie dywagacje i nie o to chodziło autorowi postu, ale wyjaśnij w jaki sposób powstanie w tym układzie modulacja kąta (fazy). Inaczej mówiąc w jaki sposób sygnał m. cz. z mikrofonu spowoduje zmianę wartości któregokolwiek elementu obwodu rezonansowego generatora.
  • #12 15273156
    Artur k.
    aldus napisał:
    w jaki sposób powstanie w tym układzie modulacja kąta (fazy). Inaczej mówiąc w jaki sposób sygnał m. cz. z mikrofonu spowoduje zmianę wartości któregokolwiek elementu obwodu rezonansowego generatora.

W skrócie rzecz ujmując, sygnał modulujący spowoduje zmiany pojemności złącz tranzystora, a dokładniej złącza CB.
    Zobacz sobie charakterystykę z Fig.5 w przykładowym tranzystorze BC547:
    https://www.fairchildsemi.com/datasheets/BC/BC547.pdf
  • #13 15273439
    NeghMC
    Poziom 9  
    jaką częstotliwosc mogę wybrać?
  • #14 15274105
    Artur k.
    To chyba oczywiste że taką, na jaką masz odbiornik i taką na której nic innego nie nadaje...
  • #15 15275926
    aldus
    Poziom 14  
    Artur k. napisał:
    Zobacz sobie charakterystykę z Fig.5 w przykładowym tranzystorze BC547:
    https://www.fairchildsemi.com/datasheets/BC/BC547.pdf

Nie bardzo rozumiem. Dywagujemy tu o urządzeniu pracującym w zakresie 70 - 100 MHz a Ty na poparcie swojej tezy o powstawaniu w nim użytecznej modulacji kąta odwołujesz się do parametrów tranzystora przeznaczonego do pracy w układach małej częstotliwości.
  • #16 15276119
    NeghMC
    Poziom 9  
    aldus - prosiłbym o pisanie odpowiedzi dotyczących tylko i wyłącznie tematu postu, jeśli chciałbyś podyskutować o czymś niedotyczącym prowadzonego tu problemu, napisz na priv.

Artur k. - posiadałbyś może jakiś schemat prostego odbiornika FM? Znalazłem jeden, ale on jest dla AM.
  • REKLAMA
  • #17 15276636
    aldus
    Poziom 14  
    NeghMC napisał:
    aldus - prosiłbym o pisanie odpowiedzi dotyczących tylko i wyłącznie tematu postu, jeśli chciałbyś podyskutować o czymś niedotyczącym prowadzonego tu problemu, napisz na priv.

OK, Ty tu jesteś Szefem (choć wydawało mi się, że piszę na temat) :))
  • #18 15277254
    Artur k.
    aldus napisał:
    Dywagujemy tu o urządzeniu pracującym w zakresie 70 - 100 MHz a Ty na poparcie swojej tezy o powstawaniu w nim użytecznej modulacji kąta odwołujesz się do parametrów tranzystora przeznaczonego do pracy w układach małej częstotliwości.

Po pierwsze podałem przykładowy tranzystor (pierwszy lepszy jaki mi przyszedł do głowy) żebyś zobaczył na charakterystyce o co chodzi, a po drugie BC547 ma Ft = 300MHz i powinien w tym układzie przy częstotliwościach rzędu 100MHz pracować prawidłowo.

NeghMC napisał:
    Artur k. - posiadałbyś może jakiś schemat prostego odbiornika FM?

Niestety z prostym odbiornikiem FM będzie problem ze względu na specyfikę modulacji FM oraz pasma UKF. Są proste odbiorniki jednoukładowe np. TDA7000:
    http://www.nxp.com/documents/data_sheet/TDA7000_CNV_2.pdf ale nie wiem czy da się ten układ gdzieś jeszcze kupić.
    Więcej schematów:
    https://www.google.pl/search?q=TDA7000&biw=10...ved=0ahUKEwi9l4mBoP_JAhVkJnIKHYIRBQgQ_AUIBigB

Na UKF warto pobawić się również odbiornikiem superreakcyjnym, np.:
    http://grzesiek21.republika.pl/nasluch_det.htm
    Jednak tego typu urządzenia mają spore wady i wbrew pozorom nie jest łatwo je prawidłowo zestroić.
  • #19 15279390
    NeghMC
    Poziom 9  
    Właśnie zauważyłem pewną zależność, modulacja AM trudniejsza do nadania, łatwiejsza do odbioru, FM, łatwiejsza do nadania, trudniejsza do odbioru. Każdy sposób ma swoje plusy i minusy, chociaż w przypadku mikrofonu to FM jest lepszą opcją, ponieważ prostszy nadajnik zajmuje mniej miejsca (nie zawsze, ale zazwyczaj), a to jest ważnym czynnikiem. Wkrótce zabiorę się za zbudowanie nadajnika.
    Tyle że mam jeszcze jeden problem z tą cewką na schemacie. Chodzi mi o obwód rezonansowy L1 C3. Jak chcę obliczyć częstotliwość rezonansową dla tego obwodu ze wzoru f=1/(2*3.14*pierwiastek(CL)), to C to C3, a L to L1? A co z tym oczepem? Jest napisane, że odczep dobrać eksperymentalnie, ale jest troszkę kombinacji. Prosiłbym o jakieś wskazówki co do tego.
  • #20 15280103
    Artur k.
    NeghMC napisał:
    Właśnie zauważyłem pewną zależność, modulacja AM trudniejsza do nadania, łatwiejsza do odbioru, FM, łatwiejsza do nadania, trudniejsza do odbioru.

To nie jest tak do końca prawda. Zarówno FM jak i AM są tak samo proste do uzyskania jak i nadania, FM ma jednak wiele zalet w porównaniu z AM, choć w niektórych zastosowaniach AM jest niezastąpiona.

NeghMC napisał:
    Chodzi mi o obwód rezonansowy L1 C3. Jak chcę obliczyć częstotliwość rezonansową dla tego obwodu ze wzoru f=1/(2*3.14*pierwiastek(CL)), to C to C3, a L to L1? A co z tym oczepem?

Tak, L to L1, C to C3 przy czym wartość C jest znana. Jest to trymer 20pF max. Musisz dobrać sobie jakiś trymer dostępny w handlu (najbliższy pasujący to 4.2-20pF) jako C wybierasz sobie połowę jego pojemności czyli ok. 12pF i liczysz z tego L.
    Dlaczego tak? Ano dlatego, że jak przyjmiesz sobie połowę pojemności to będziesz miał możliwość dość dużej zmiany częstotliwości w obrębie wybranej przez Ciebie częstotliwości nośnej.

Odczep to odczep, nie ma on wpływu na częstotliwość, bo przecież w obwodzie rezonansowym pracuje cała cewka, a nie tylko jej kawałek.
    Odczep jest po to, by dopasować się z anteną tak, by moc dostarczana do anteny była jak najwyższa.
  • #21 15281015
    aldus
    Poziom 14  
    Prawdopodobnie powinienem mieć TDA7000. Pamiętam, że kiedyś budowałem na tym odbiornik FM i o ile mnie pamięć nie myli z uruchomieniem nie było żadnych trudności. Jeśli jesteś zainteresowany to poszukam i wyślę Ci.
  • #22 15282439
    NeghMC
    Poziom 9  
    Udało mi sie znaleźć jakieś proste radyjko FM, tyle że jest już one przestawione na obecną częstotliwość.
  • #23 15283426
    Artur k.
    No to co że jest w nowym paśmie? Znajdź wolną częstotliwość i możesz się pobawić. Nikt Cię za to ścigał nie będzie, do 10mW nie trzeba mieć zezwolenia.
  • #24 15289247
    NeghMC
    Poziom 9  
    Zalazłem starą Unitrę jeszcze z dawnym ukf, więc spróbuje coś w tym paśmie zrobić. Przy 100 Megahercach jeden pF lub kilka nH może zmienić częstotliwość o sporo MHz więc łatwiej będzie zrobić to na "pustej przestrzeni".
  • #25 15292054
    NeghMC
    Poziom 9  
    Ale coś mi nie pasuje. Czy nie trzeba czasem połączyć masę układu z uziemieniem? Względem czego układ nadaje sygnał?

Złożyłem układ na płytce prototypowej i próbowałem odebrać sygnał przy pomocy radia. Napotkałem jednak problemy, gdyż radio posiada pewien przycisk, który może się znajdować w dwóch pozycjach ( obr1 ). Podejrzewam, że ma to związek z gniazdkami z tylnej części radia ( obr2 ). Wie może ktoś co i jak?
    Załączniki:
    • Schemat mikrofonu bezprzewodowego - jaka antena i indukcyjność cewki? Obr2.jpg (1.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat mikrofonu bezprzewodowego - jaka antena i indukcyjność cewki? Obr1.jpg (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 15292949
    Artur k.
    Ten przycisk dotyczy anteny AM - zewnętrzna/ferrytowa.

Układ złóż w pająku dbając o jak najkrótsze połączenia elementów. Na płytce prototypowej ma prawo nie działać - za duże pojemności oraz indukcyjności rozproszone. Te płytki nie nadają się do w.cz.
  • #27 15293279
    NeghMC
    Poziom 9  
    Czyli FM nie potrzebuje anteny, czy po prostu jest jakaś wbudowana?
    A co z tą masą i uziemieniem?
  • #28 15293291
    Artur k.
    Na FM nie ma wbudowanej anteny. Wetknij kawałek drutu w gniazdo, nie mniej jednak przy silnym sygnale powinno coś tam odbierać i bez anteny. Ten tuner to w ogóle sprawny jest?

Żadnej masy ani uziemienia podłączać nie musisz.
  • #29 15293682
    NeghMC
    Poziom 9  
    Sprawny, bez problemu odbiera sygnał Polskiego Radia, czeka na przestrojenie po moim eksperymencie :-)

W które gniazdo, drugie od prawej na obrazku?
  • #30 15294201
    Artur k.
    Tylko że Polskie Radio nadaje na falach długich, a Ty potrzebujesz UKF.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat schematu mikrofonu bezprzewodowego, w szczególności dotyczącego doboru anteny oraz indukcyjności cewki. Użytkownicy sugerowali, że antena może być wykonana z kawałka drutu, a jej długość powinna odpowiadać długości fali. Indukcyjność cewki zależy od wybranej częstotliwości, przy czym dla UKF zalecano wartości rzędu kilkuset nanohenrów. Wskazano również na konieczność użycia odbiornika FM, a także na problemy związane z modulacją AM i FM. Użytkownicy wymieniali różne elementy, takie jak tranzystory (np. BC547) oraz scalaki (np. TDA7000), a także omawiali kwestie związane z podłączeniem do komputera i odbiornikiem. Wskazówki dotyczyły także eksperymentów z odbiorem sygnału oraz doboru elementów obwodu rezonansowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA