logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytania o budowę nadajnika i odbiornika radiowego - cewka, antena, mikrofon

wolek14 14 Lip 2009 16:11 2085 3
REKLAMA
  • #1 6777952
    wolek14
    Poziom 31  
    Ocena: 81
    Witam!:)

Gdy zobaczyłem tematy w dziale "Radiotechnika - Początkujący" aż głupio mi było zakładać tam swój temat więc ląduje on tutaj:)

W związku z wakacyjną nudą, postanowiłem odpocząć od tych wszystkich wzmacniaczy, głośników itd. i wziąć się za konstrukcję czegoś nowego:)

Padło na nadajnik i odbiornik fal radiowych. Przeszukując sieć znalazłem dwa najprostsze układy jakie chyba w ogóle działają, i od razu nasunęło mi się kilka pytań z nimi związanych, na które nie mogłem sobie odpowiedzieć sam, gdyż moja wiedza z tego zakresu jest żadna.

Nadajnik:

Link
    Schemat jest banalny do wykonania, ale mam pewne wątpliwości:
    1. Jak ważna jest różnica grubości drutu z którego nawinę cewkę?
    2. Czy wymiary (długość) anteny mają duże znaczenie? Chodzi mi o to czy jej długość trzeba dopasować np. do długości fali itp?
    3. Czy mogę zastosować dowolny mikrofon, np. Shure 12A żeby nie kupować takiego jak jest w opisie?

Odbiornik:

Link
    1. Czy odbierze on sygnał nadany przez nadajnik wymieniony wyżej?
    2. Czy mogę zastosować filtr subsoniczny by wyeliminować zakłócenia z sieci?
    3. Gdzie dostanę kondensator nastawny taki jak w opisie?
    4. Jak tutaj wygląda sprawa anteny?

Zapewne wiele osób czytając moje pytania uśmiechnie się nie raz, lecz zaznaczam że wykonuję to tylko w celu zabicia nudy i nabrania praktyki. Nie jest dla mnie istotna jakość dźwięku ani długość na jakiej będą ze sobą te dwa urządzenia współpracowały. Jeśli usłyszę w głośnikach to co powiem do mikrofonu to będę zadowolony:)

Będę wdzięczny za wszelakie sugestie:)

Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #2 6778005
    mr.Sławek
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    Ten odbiornik odbiera AM a nadajnik jest FM czyli sie razem nie zgraja.
  • REKLAMA
  • #3 6778027
    L0bo
    Poziom 26  
    Ocena: 57
    Wiesz, to nie całkiem tak.
    Nadajnik w założeniu jest nadajnikiem FM.
    Ze względu na kiepską jakość sygnał wyjściowy zmodulowany jest także AM.
    Odbiornik jest odbiornikiem AM.

I może podpowiedzi do Twoich pytań:
    1. Im większa średnica tym lepiej, posrebrzony jeszcze lepiej (dobroć)
    2. Tak, o to chodzi. Lecz ponieważ układ jest jaki jest, reagujący na zbliżenie ręki, napięcie zasilające itp, dopasowanie impedancji anteny do wyjścia tego nadajnika jest trochę akademickim zagadnieniem.
    3. To ma być mikrofon elektretowy
    ========================================

1. Postawiony obok nadajnika odbierze, przy większej odległości wątpię.
    2. Przerost formy nad treścią. Zawsze będzie przydzwięk sieci, mniejszy lub większy.
    3. Praktycznie dowolne stare radio. Może jednak przed jego zakupem popatrz na częstotliwości pracy Twoich urządzeń.
    4. Zwyczajowo się mówi: Im dłuższa, tym lepsza.

P.S. Proponuję powtórnie przemyśleć problem.
  • #4 6778095
    wolek14
    Poziom 31  
    Ocena: 81
    Czyli skoro dobrze rozumiem to muszę poszukać albo nadajnika AM albo odbiornika FM tak? Z tego co widzę to łatwiej będzie zrealizować to drugie więc biorę się za szukanie.

Co do kondensatora nastawnego to akurat może coś znajdę, wtedy zajmiemy się tym problemem głębiej.

Co do mikrofonu to sprawa łatwiejsza bo mikrofon elektretowy to jest zwykła pojemnościówka z wbudowanym przedwzmacniaczem, co oznacza że podpinając dynamika przez przedwzmacniacz uzyskam prawie to samo. Problem pojawia się ze zniwelowaniem napięcia stałego zasilającego go w układzie.

Odezwę sie jak znajdę schemat i radio:)

P.S.
    W tym dziale nie można kliknąć "Pomógł"? Szkoda;( Więc moje wyrazy wdzięczności muszą kolegom wystarczyć:)
REKLAMA