logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Interpretacja wyników S.M.A.R.T oraz skanu dysku twardego.

Radzikkg 27 Gru 2015 02:42 1047 3
REKLAMA
  • #1 15272183
    Radzikkg
    Poziom 2  
    Witam.

Na wstępie chciałbym przybliżyć nieco problem.

Zaczęło się od informacji o uszkodzonym sektorze rozruchowym - system nie chciał się podnieść. Stwierdziłem, że najprostszym rozwiązaniem będzie szybki reinstall systemu, jednak proces instalacji trwał około 7 godzin, co już nie wróżyło dobrze. Po instalacji system właściwie nie chciał się załadować, a jeżeli już to zrobił, to właściwie był nie do użytku. Sytuacja identyczna zarówno w przypadku systemu Windows XP, jak i Windows 7.

Postanowiłem sprawdzić jak się zachowa się komputer przy uruchomieniu na Linuxie z USB (bez użycia dysku). Wszystko w jak najlepszym porządku.

Następnie przeszedłem do próby ocenienia wydajności dysku programem MHDD.

Próbowałem wyzerować dysk, jednak w trakcie tego procesu prędkość dysku spadała tak drastycznie (w pewnym momencie było to 63 kB/s), że według moich wyliczeń zerowanie dysku trwałoby około 3 miesięcy.

Nie jestem w stanie stwierdzić co działo się z laptopem przed tym wydarzeniem, ponieważ oczywiście nie należy do mnie, a jedynie zostałem poproszony o "naprawę".

Osobiście obstawiam na uszkodzenie dysku, chciałem kupić nowy, jednak zastanawiam się, czy jest możliwe, że w jakiś sposób uszkodzony jest cały kontroler, który odpowiada za przesył danych dysk -> płyta główna.

Jeżeli jest tu ktoś mądry to bardzo bym prosił o ocenę skanu dysku oraz jego SMART, ponieważ potrafię to zrobić, ale nie potrafię zinterpretować wyników i nie wiem, czy taka ilość błędów może powodować tak słabą pracę dysku (a w zasadzie jej totalny brak).

Interpretacja wyników S.M.A.R.T oraz skanu dysku twardego. Interpretacja wyników S.M.A.R.T oraz skanu dysku twardego.

Darowałem sobie opis specyfikacji laptopa, ponieważ nie ma to żadnego sensu.
    Jeżeli chodzi o dysk, to jest to zwykły 2,5 calowy WD (WD5000BEVT)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15272311
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    jurtur napisał:
    na dysk systemowy się nie nadaje.

Na nic się nie nadaje. Wyłącznie do utylizacji.
  • #4 15273184
    Radzikkg
    Poziom 2  
    Tak też czułem, dzięki bardzo ;)
REKLAMA