logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepszy dostawca internetu mobilnego no-limit do 100 GB miesięcznie - Plus czy Play?

wojciech928 28 Gru 2015 22:03 1167 4
REKLAMA
  • #1 15277726
    wojciech928
    Poziom 2  
    Witam,

niedługo kończy mi się umowa na internet mobilny (35 GB) w Orange i w związku z tym chciałbym, aby ktoś doświadczony mógł pomóc mi wybrać jak najlepszą ofertę, gdyż nie orientuję się za bardzo, co spodziewać się po każdym z operatorów...

Internet mobilny będzie wykorzystywany jako jedyne łącze z Internetem. Interesują mnie oferty wyłącznie typu 'no-limit' - obecnie wykorzystuję ok. 70-80 GB transferu miesięcznie, jednak biorąc pod uwagę, że z pewnością zacznę korzystać m.in. z usług streamingowych częściej niż dotychczas, myślę, że potrzebuję min. 100 GB transferu z pełną prędkością.

Prosiłbym również o wzięcie pod uwagę lokalizacji - przybliżone współrzędne to (ciach :D ). Wg wskazań z mojego telefonu, LTE jak na razie oferują tu Plus i Play. Jeśli byłoby to przydatne, to oczywiście mogę dokonać jakichś pomiarów tym telefonem.

Jeśli chodzi o sprzęt, to obecnie wykorzystuję combo TP-Link MR3420 V2 + Huawei E3131s-2 i jestem dość z niego zadowolony, wszystko odbywa się bezproblemowo. Wolałbym jednak zakupić urządzenie wspierające LTE, najlepiej coś typu router domowy, jak ZTE MF283+ - na pewno anteny wbudowane takiego urządzenia będą lepsze niż małego dongle'a na USB, co przełożyłoby się na lepsze osiągi. Dobrze byłoby, aby dany operator posiadał je w swojej ofercie.

Obecnie skłaniam się ku ofercie Orange - mimo iż nie mają u mnie jeszcze zasięgu LTE, to mogę u nich liczyć na zniżkę 10 zł z tytułu posiadania abonamentu komórkowego, a także i być może otrzymać jakieś dodatkowe upusty po złożeniu wypowiedzenia. Jestem dodatkowo pewny, że mogę spokojnie wykorzystać te 170 GB (w ofercie za 59,90) bez żadnego lejka, w przeciwieństwie do nieprecyzyjnie sformułowanych ofert Plusa i Play'a. Oferują też interesujące routery typu Alcatel H850, czy też wcześniej wspomniany ZTE (w tym przypadku mam jednak wątpliwości, gdyż model ten nie wspiera LTE 800 MHz, co może być pewnym ograniczeniem). Jestem oczywiście jednak otwarty na inne, Waszym zdaniem lepsze propozycje. Generalnie nie chciałbym płacić więcej niż 60 zł. A może lepiej odroczyć na razie decyzję z zawarciem umowy i kupnem sprzętu?

Jeśli byłaby konieczność coś sprawdzić itp., to nie ma oczywiście problemu.

Z góry dziękuję za pomoc!
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15277962
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5761
    A na jakiej podstawie sądzisz, że Orange nie ma u ciebie zasięgu LTE? Robiłeś testy? W tej lokalizacji jest zasięg LTE , czynne BTS-y LTE1800 Networks w Tarnowie (Jana Pawła II lub Błonie2). Pozwolenia w Woli Rędzińskiej możliwe , że działa). i Lisiej Górze. Wobec powyższego pora składać wypowiedzenie w Orange i negocjować z DUK Orange 30% rabat na abonament i większe limity a do tego MF283+ lub H850 z jakimś tabletem za niewielką kasę. Wprawdzie te routery ogólnie nie powalają ale za cenę jaką oferuje Orange żal nie brać. Do tego oczywiście antena Dual LTE na 1800MHz, sprawdzonego producenta. Dla takiej oferty abonamentowej w Orange w twoim przypadku brak konkurencji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 15278078
    wojciech928
    Poziom 2  
    Niestety, maszt w Woli Rzędzińskiej, mimo iż pozwolenia są, to nie działa, zarówno w UMTS, jak i LTE... Telefon łapie zasięg LTE dopiero ok. 50 m od domu - zapewne z masztu w Lisiej Górze - więc będę musiał koniecznie zamontować antenę zewnętrzną. Nie mam jednak bladego pojęcia, jaka by się nadawała - jakie są godne polecenia? Jeśli chodzi o sprzęt od Orange, to najprawdopodobniej wybiorę zestaw: tablet Lenovo 10 cali + ZTE MF283+ w abonamencie 59,90, chyba lepszego wyboru w tym momencie nie ma.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15278189
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5761
    Oczywiście, że wybór sprzętu dobry ale po wypowiedzeniu uzyskasz jeszcze rabat 30% na abonament i wyższe limity. Ten zestaw w taryfie za 59,90 (po rabacie 41,93 + noce poza limitem za free) można wyrwać taniej niż za 399 zł. Co do zasięgu to zakup anteny Dual LTE na 1800MHz konieczny, LTE wymaga dobrego sygnału. Ustawisz po kolei na te BTS-y NetWorks LTE1800 w pobliżu i zobaczysz jak działają. Polecana http://www.cybertech.com.pl/p114,antena-dualna-lte-4g-15dbi-mimo-do-zte-mf823-mf821.html kabel max. 10m.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 15278451
    wojciech928
    Poziom 2  
    OK, wielkie dzięki za pomoc! Czekam na kontakt z DUK:) Jeszcze tak gwoli ścisłości, antena z odpowiednim konektorem do tego ZTE to ta z końcówką SMA, tak? Czyli powinienem zakupić tę: Link
REKLAMA