logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór internetu mobilnego LTE na wsi - prośba o pomoc w wyborze.

neibuk 11 Mar 2021 01:13 435 2
REKLAMA
  • #1 19310312
    neibuk
    Poziom 2  
    Witam.
    Chciałbym zasięgnąć porady osób, które znają się znacznie lepiej ode mnie w kwestiach internetu mobilnego.
    Interesują mnie duże pakiety danych (>150-200 GB), ponieważ sporo korzystam z internetu (z resztą nie sam). Z tego też względu pod uwagę wziąłem trzy sieci: Orange (150GB + darmowy transfer w nocy), Play (oferta nawet 500GB z podobnej do Orange cenie) czy T-Mobile (nielimitowane dane, ale ograniczone prędkości do 40 Mbps - a wątpię, że w takiej lokalizacji będzie możliwe osiąganie wyższych prędkości). Ich zainteresowanie nimi wiąże się też z obecnością w pobliżu nadajników (Orange i T-Mobile ~4km - jeden na zachód a drugi na wschód, oba w podobnej odległości; Play niecałe 3 km na zachód), co zdaje się mieścić w optymalnym zasięgu dla LTE jakim jest bodajże 5km.
    Robiłem test na telefonie (speedtest) w przypadku Orange - D: ~23 Mbps, U: ~5 Mbps w budynku na piętrze (na zewnątrz nieznacznie więcej - o 1-2 Mbps w przypadku downloadu). Brak mi jednak wiedzy i doświadczenia żeby określić, która z ofert będzie najkorzystniejsza.
    Przybliżona lokalizacja to: 51.47069517944743, 21.53107221103929.
    Serdecznie z góry dziękuję za pomoc i instrukcje.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19310443
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    Play posiada w Zalesiu stację bazową z agregacją 4 pasm LTE i to on jest tam optymalnym operatorem ale trzeba zrobić jego test na zewnątrz na telefonie i pokazać screeny z aplikacji NetMonster i speedtesty, teraz w Play na pre-paidzie jest 100GB za darmo, edyny koszt tp 5 zł za starter z taryfą odNowa.
    NetWorks ma stację z LTE2100+1800+800 w Działakach Suchowolskich i Ponikle.
    Oferta Play z 500GB i sprzęt od operatora, ma szeroki wybór w przystępnych cenach, przy tej odległośći konieczna antena zew. do routera lub CPE LTE
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19311380
    neibuk
    Poziom 2  
    matek451 napisał:
    Play posiada w Zalesiu stację bazową z agregacją 4 pasm LTE i to on jest tam optymalnym operatorem ale trzeba zrobić jego test na zewnątrz na telefonie i pokazać screeny z aplikacji NetMonster i speedtesty, teraz w Play na pre-paidzie jest 100GB za darmo, edyny koszt tp 5 zł za starter z taryfą odNowa.
    NetWorks ma stację z LTE2100+1800+800 w Działakach Suchowolskich i Ponikle.
    Oferta Play z 500GB i sprzęt od operatora, ma szeroki wybór w przystępnych cenach, przy tej odległośći konieczna antena zew. do routera lub CPE LTE

Wykonane testy załączam poniżej jako screeny. Wykonane oczywiście na zewnątrz (tak tylko dodam, że dom piętrowy więc zrobiłem także testy na piętrze, gdzie jedyną barierą była szyba (wyjście na zachód, na stację bazową), więc jeśli będzie to zasadne, to mogę je również załączyć). Okiem laika wydaje mi się, że Play wypada znacznie lepiej, jednak proszę o Pana opinię.

Co do urządzeń dostępnych w Play, to czy jest jakiś konkretny router w wspomnianej przystępnej cenie, którym powinienem się zainteresować? Widzę że mają w ofercie zestawy router + antena zewnętrzna. Jaka jest Pana opinia o ZTE NET BOX WF830 (kat. 6) (koszt ~1000zł)? Nie kosztuje niesamowicie dużo w porównaniu z innym modelem, który widzę na ich stronie ZTE NETBOX 5G MC7010 + MF18A (aż 2700 zł). Jak przeczytałem w Pana ostatnim artykule miał Pan do czynienia zarówno w WF830 jak i z będącym przedmiotem artykułu MF258K (który jest trzecim o którym pomyślałem przeglądając ofertę Play) stąd też bardzo ważna jest dla mnie Pana opinia.
    Niestety nie mogę załączyć linków do routerów (są na stronie Play), gdyż zbyt krótki czas upłynął od rejestracji konta.

Spoiler:
    Wybór internetu mobilnego LTE na wsi - prośba o pomoc w wyborze. Wybór internetu mobilnego LTE na wsi - prośba o pomoc w wyborze. Wybór internetu mobilnego LTE na wsi - prośba o pomoc w wyborze. Wybór internetu mobilnego LTE na wsi - prośba o pomoc w wyborze.
REKLAMA