logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha HTR-3065 - brak dźwięku po wydłużeniu przewodów głośnikowych

Chmielu 28 Gru 2015 22:37 2100 4
REKLAMA
  • #1 15277884
    Chmielu
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam forowiczów.
    Mam problem z amplituner Yamaha model HTR-3065. Po załączeniu sprzętu słychać jedynie kilka trzasków (załączane przekaźniki) ale z głośników nie ma dźwięku. Nawet szumu, jakby były kompletnie martwe. Na wyświetlaczu również nie ma charakterystycznych ikonek głośników (w prawym górnym rogu nie pojawiają się literki L, R, SL, SR, C...). Problem pojawił się po tym jak wydłużyłem nieco przewody do głośników tylnych (prawy i lewy). Po pewnym czasie gdy załączałem sprzęt to nie było słychać dźwięku od razu lecz po pewnym czasie (na początku paru sekundach). Czas ten wydłużał się aż przestało grać.
    Dźwięk próbowałem testować na tunerze, stacje są znajdowane, potencjometr głosu działa.
    Przywróciłem ustawienia domyślne amplitunera ale to nic nie dało.
    Kilka pytań:
    - czy amplituner ma jakiś sposób wykrywania podłączonych głośników i tym samym jeśli jeden z głośników jest np. niesprawny/niepodłączony wyłącza głos we wszystkich?
    - czy firmware update może rozwiązać problem? Po wejściu do ustawień zaawansowanych nie jest pokazywana wersja firmware. Czy jest możliwość aktualizacji firmware (nie znalazłem na stronie producenta)?
    - czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, ewentualnie ma pomysł co można sprawdzić/naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 15278295
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15529
    Chmielu napisał:
    czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, ewentualnie ma pomysł co można sprawdzić/naprawić?

Przewody mogą być gdzieś zwarte - odłącz je i sprawdź na słuchawkach na początek.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 15283905
    Chmielu
    Poziom 13  
    Witam,
    Odłączyłem wszystkie kable. Na słuchawkach również cisza.
  • REKLAMA
  • #4 15284039
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15529
    Być może jak napisałem wcześniej gdzieś powstało zwarcie i uszkodziło końcówki mocy, choć ciekawi mnie
    Chmielu napisał:
    Na wyświetlaczu również nie ma charakterystycznych ikonek głośników
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 15285658
    Chmielu
    Poziom 13  
    Brak ikonek jest podejrzany. Dlatego myślę że przyczyna może być po stronie softu, stąd moje pytania odnośnie firmware. Być może upgrade rozwiązałby problem, tylko skąd go wziąć, na necie nie znalazłem chociaż w instrukcji jest opis jak należy wykonać.
REKLAMA