logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nsa320s - brak dostępu do panelu administracji przez przeglądarkę, działa tylko FTP

mirek210 29 Gru 2015 11:46 2253 21
  • #1 15278901
    mirek210
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    Witam serdecznie kolegów ,jak w temacie posiadam w/w "server" plików który posiadam od roku,niedawno zauważyłem że nie mogę wejść do panelu administracji przez przeglądarkę www,dotychczas wszystko było ok.
    Server działa tylko w trybie FTP mogę administrować wyłącznie tymi plikami ,aders przypisany na sztywno jaki automatycznie nie daje żadnych efektów, próbowałem już wszelkich resetów itp ale bez skutku.
    Po wpisaniu w przeglądarce ip 192.168.0.xxx nie wyświetla strony a komunikat brzmi ,nie udało się nawiązać połączenia.
    Kiedyś już miałem taki przypadek ale po uruchomieniu NSA bez HDD mogłem zalogować się do panelu administracji,wtedy zresetowałem NSA i po włożeniu HDD wszystko było ok,teraz niestety ten numer już nie przechodzi,proszę o pomoc i z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
    P.S na NSA przechowuję dane firmy które są bardzo ważne .
  • #4 15279126
    mirek210
    Poziom 16  
    Witam kolegę i dziękuję za zainteresowanie,ale firmware jest najnowszy ponieważ system aktualizuje się sam automatycznie, server działa również jako magazyn plików multimedialnych ponieważ jeśli podłączam się do niego z tv mogę oglądać filmy i zdjęcia.
    Zauważyłem wcześniej jedną anomalię,mianowicie po ponownym uruchomieniu NSA i wpisaniu adresu w przeglądarce na chwilkę wyświetlała się strona do logowanie ,po wpisaniu loginu i hasła jakby się logował ale trwało to wieczność bez skutku,po zresetowaniu przeglądarki już był komunikat nie można nawiązać połączenia.
    Sprawdzałem też ustawienia routera i wszystko jest ok więc nie wiem jak ugryźć problem.

Dodano po 2 [minuty]:

przeqpiciel napisał:
    grzebnac po ssh w celu sprawdzenia czy dziala usluga odpowiedzialna za www ?
    moze to nie jest standardowy port 80 ?
    czy jestes pewny adresu IP na ktory probujesz sie zalogowac ?

Tak jestem pewien ,ponieważ adres ip jest przypisany na sztywno a poza tym każda zmiana adresu jest do sprawdzenia programem dołączonym do
    NSA nsa starter utility.
  • #5 15279146
    RobSil
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Miałem podobny problem z zalogowaniem do rejestratora cctv przez przeglądarkę IE8 , a przez ''mozilla firefox'' bezproblemowo wszystko działało.Może zmiana ustawień kontrolek ActiveX w przeglądarce pomoże.
    http://windows.microsoft.com/pl-pl/internet-explorer/out-of-date-activex-controls
  • #6 15279328
    mirek210
    Poziom 16  
    Próbowałem na ie8 ale niestety to samo,NSa nie korzysta z wtyczek Acitve x,bardzo dziękuje za odzew .
    Najgorsze jest to że nawet NSA ma zewnętrzny adres ip poprzez ni-ip na który jest przekierowany DMZ w routerze no i niestety też nie działa,ten sam komunikat.
  • #8 15279396
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6507
    ZyXELe NSA "wystawione" do Internetu niestety szybko stają się ofiarą różnych ataków, jest spora szansa, że i Twój tak skończył i teraz robi za węzeł jakiegoś botnetu ;)
  • #10 15279676
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 111
    Zobacz tutaj: http://forum.nas-central.org/viewtopic.php?f=249&t=16953 , może przywrócenie ustawień fabrycznych pomoże, ale wcześniej i tak zabezpieczyłbym dane, bo w niektórych NAS, przywrócenie do stanu początkowego usuwa również dane z dysków.Tutaj niby nie, ale lepiej dmuchać na zimne...

Pozdr.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • #11 15298978
    mirek210
    Poziom 16  
    Właśnie dane juz zabezpieczyłem,próbowałem już wszystkiego od resetu po had-reset i nic działa tylko ftp i dostęp w sieci domowej i server mediów ,poza tym nie ma wciąż dostępu do administracji ,no chyba że można zmienić soft w inny sposób.
  • #15 15307488
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 111
    O ile jest włączony dostęp do SSH to za pomocą np. putty (http://www.putty.org/) logujesz się na adres/lokalny IP serwera, domyślnie port 22.
    Nie wiem jak "flaszujesz", ale tam w linku był opis związany z wgrywaniem firmware w trybie "na siłę", więc teoretyczne powinno wgrać się wszystko, co podasz na pendrive. Najlepiej poszukaj pomocy na forach dedykowanych, ja niestety nie posiadam Zyxela.

Pozdr.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • #16 15308306
    mirek210
    Poziom 16  
    Przez putty już próbowałem lecz wypisywało komunikat że brak połączenia,co do wgrywania na siłę właśnie tak robiłem ,z servera ZYXELA ściągnąłem wszystkie pliki potrzebne do tego ,niestety bez rezultatu.
  • #17 15309989
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    Zakładam że próbowałeś zarówno połączenia HTTP jak i HTTPS.
    Starsza seria (bez "s") ma wbudowanego backdoora dla dostępu serwisu z zewnątrz.
    Można sprawdzić czy taki sam istnieje dla Twojego modelu (chyba że ktoś już to zrobił przed Tobą). Sprawdź czy możesz się zatelnetować na adres serwera.
  • #18 15310031
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    mirek210 napisał:
    próbowałem już wszystkiego od resetu po had-reset i nic działa

Odłączyć się całkowicie od internetu, potem reset przyciskiem na obudowie, NIE podłączać się do netu (pobrać wcześniej obraz systemu), podłączyć się kablem RJ45 i zainstalować system.

A jeśli i to nie pomoże - to wyjąć dyski, sformatować wszystko i zainicjować je w Zyxelu ponownie i niestety zacząć wszystko od nowa.
  • #19 15310117
    mirek210
    Poziom 16  
    KOCUREK1970 napisał:
    mirek210 napisał:
    próbowałem już wszystkiego od resetu po had-reset i nic działa

Odłączyć się całkowicie od internetu, potem reset przyciskiem na obudowie, NIE podłączać się do netu (pobrać wcześniej obraz systemu), podłączyć się kablem RJ45 i zainstalować system.

A jeśli i to nie pomoże - to wyjąć dyski, sformatować wszystko i zainicjować je w Zyxelu ponownie i niestety zacząć wszystko od nowa.

Nie próbowałem jeszcze podłączać bezpośrednio do kompa,ale spróbuję,jeśli chodzi o dyski to próbowałem też bez nich i z nowym pustym dyskiem,jak NSA był nowy to pierwsze uruchomienie było przeprowadzone bez obecności dysków i wszystko śmigało ,ale spróbuję jeszcze podpiąć się bezpośrednio pod kompa ,bardzo dziękuję za zainteresowanie.
  • #20 15316821
    mirek210
    Poziom 16  
    Witam ponownie,przypomniało mi się że włączałem funkcje NFS w moim NSA,czy to może być powodem że nie można wejść do administracji.

Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

mirek210 napisał:
    Witam ponownie,przypomniało mi się że włączałem funkcje NFS w moim NSA,czy to może być powodem że nie można wejść do administracji.

Podaje link do do filmu przedstawiającego do jakiego momentu mogę się zalogować przez telnet,proszę o opinie ewentualnie o pomoc ponieważ nie wiem z czym się to je.

• #21 15331681
    mirek210
    Poziom 16  
    Witam ponownie po dłuższej nieobecności,widać że pomocy znikąd no i dałem radę sobie sam.
    Mianowicie,dla kolegów którzy będą mieli lub maja taki sam problem,wadą i całym zamieszaniem w NSA jest winne nowe oprogramowanie.
    Ale od początku jak udało mi się do tego dojść,zresetowałem NSA używając "hardresetu" przytrzymując przycisk reset z tyłu NSA przez 10 sekund po czym NSA zresetuje się ,wtedy można do niego dostać się przez www,poprosi o podanie nowego hasła co uczyniłem i wgrałem soft NSA320S_4.70(AANV.0)C0 ,po tej operacji skończyły się problemy . Po wgraniu ponownie softu NSA320S_4.70(AANV.1)C0 problem znów powrócił,więc moje stwierdzenie jest jasne ,nowy soft jest do bani.
    Wszystkie operacje wykonałem podłączając NSA bezpośrednio do komputera,żeby znaleźć ip NSA po podłączeniu do kompa należy użyć programu NAS Starter Utility.
    I to na tyle ,pozdrawiam wszystkich i zamykam temat.
  • #22 15331779
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6507
    Krótko posumuję temat - jak mawiał jeden z moich wykładowców "nieprawdziwa informacja jest znacznie gorsza niż brak informacji":
    mirek210 napisał:
    próbowałem już wszystkiego od resetu po had-reset i nic działa tylko ftp i dostęp w sieci domowej i server mediów ,poza tym nie ma wciąż dostępu do administracji
    mirek210 napisał:
    zresetowałem NSA używając "hardresetu" przytrzymując przycisk reset z tyłu NSA przez 10 sekund po czym NSA zresetuje się ,wtedy można do niego dostać się przez www,poprosi o podanie nowego hasła co uczyniłem

Z tego co widać na konsoli (poprawiłem link do filmu, wklejony był link do edycji, więc mógł go otworzyć tylko autor), to na dysku było FFP (Fonz Fun Plug), a nie oficjalny firmware. Logowanie do basha przebiegało jednak poprawnie i wydawał się działać normalnie. Instalacja FFP może sporo namieszać w konfiguracji urządzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dostępem do panelu administracyjnego serwera plików ZyXEL NSA320S przez przeglądarkę, gdzie jedyną funkcjonalnością pozostaje FTP. Po próbach resetowania i sprawdzania ustawień IP, użytkownik zauważa, że serwer działa w trybie multimedialnym, ale nie można uzyskać dostępu do interfejsu WWW. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie dostępu przez SSH, aktualizację firmware, a także przywrócenie ustawień fabrycznych. Ostatecznie użytkownik rozwiązuje problem poprzez twardy reset urządzenia oraz wgranie starszej wersji oprogramowania, co przywraca dostęp do panelu administracyjnego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA