logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna II 2.2 DCI 150 - wymiana świec żarowych

jankes3101 02 Sty 2016 18:51 4086 7
REKLAMA
  • #1 15292339
    jankes3101
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Witam

Zabieram się do wymiany świecy żarowej w mojej lagunie II 2.2 DCI 150 km. Właściwie to już zaczołem . Świece puściła lecz każdy ruch wymaga bardzo dużej siły a przy tym świeca strzela przy każdym milimetrze. prrzód tył i to samo. Proszę o pomoc w sposobach na poradzenie sobie z tym problemem.

Nie chce aby wymiana świecy skończyła się ściąganiem głowicy :(

- świece załałem wd 40
    -ogrzałem silnik lecz nie za mocno.

Boję się żeby czasem nie ukręcić świecy..
  • REKLAMA
  • #2 15293783
    RafalGT2
    Poziom 24  
    Ocena: 223
    Kolego złotego środka nie ma albo się zostawia taka świece albo próbuje na raty wykrecac od siebie dodam ze nigdy nie uzywam wiekszej grzechotki niz najmniejsza jaka występuje. I nie zdarzyło mi sie jeszcze żadnej swiecy urwać. Wiec moczenie ale jakoś do WD40 nie jestem przekonany lepiej kupić cos lepszego
  • REKLAMA
  • #3 15294009
    jankes3101
    Poziom 9  
    Zastanawiam się jeszcze nad wytrzymalascia materiału takiej swiecy na ile mogę sobie pozwolic z siłą odkrecania.
  • REKLAMA
  • #4 15294288
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Wytrzymałość niską. Ale skoro się kręci to jest dobrze.
  • REKLAMA
  • #5 15294474
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Świece wręcz papierowe, i jeszcze dość długie, mają gdzie się klinować.

Jeśli nie będzie chciała iść, zostaw, oddaj auto do mechanika, a fachowiec ma sprzęt, nawet jak się ukręci, rozwierci, prze gwintuje i zamontuje nową, bez demontażu głowicy.
  • #6 15295805
    jankes3101
    Poziom 9  
    I stało się ... Swieca pękła w pol. . szło szło az poszlo.
    Teraz czeka mnie gwintowanie w najlepszym przypadku.
  • #7 15295840
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    To tak ku przestrodze, aby nie przeliczać sił na zamiary.

Teraz to ładnie poskładaj i pojedź do mechanika, niech spróbuje to uratować, czym więcej będziesz się bawił z tym co zostało tym gorzej dla Ciebie.

Sztyft został w głowicy czy wyszedł z ukręconą częścią?
  • #8 15296009
    jankes3101
    Poziom 9  
    Wszystko zostało. Swieca pękła pionowo wzdluz, zaraz zagwintem. Wczoraj krecilem i poszedł kawalek, zostawilem i zalalem. Dziś na ciepłym silniku krece i nagle lekko zaczelo isc. Patrzę a tuu peknieta w pol.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podjął próbę wymiany świec żarowych w Renault Laguna II 2.2 DCI 150, jednak napotkał trudności związane z ich zacięciem. Mimo użycia WD-40 i podgrzewania silnika, świeca nie chciała się odkręcić, co prowadziło do obaw o jej złamanie. W odpowiedziach zasugerowano ostrożność przy używaniu narzędzi oraz ewentualne oddanie pojazdu do mechanika, który dysponuje odpowiednim sprzętem do rozwiercania i gwintowania. Niestety, świeca pękła podczas próby odkręcania, co wymaga teraz naprawy gwintu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA