logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet - Notoryczne rozłączanie połączenia internetowego

Podi93-93 15 Sty 2016 23:26 1671 5
REKLAMA
  • #1 15338750
    Podi93-93
    Poziom 2  
    Dobry wieczór, witam wszystkich serdecznie!

Mój problem wygląda następująco: od jakichś dwóch-trzech miesięcy (pierwszy miesiąc po założeniu usługi wszystko było OK) notorycznie rozłącza mi się połączenie internetowe. Powiedzmy, że po około 30 minutach prawidłowego działania (czasami częściej, rzadko rzadziej) internet rozłącza się na jakieś 2-3 minuty, po czym automatycznie łączy się z powrotem. Towarzyszy temu taki komunikat:

Dodatkowo znak X pomiędzy Sieć ---> Internet.

Wszystko jest podłączone do komputera stacjonarnego przez kabel Ethernet + puszczone Wi-Fi, z którego korzystam na telefonie i konsoli.

Przyznam, że problem jest strasznie uciążliwy. Szukałem w internecie, ale nie znalazłem rozwiązania.

Internet: Cyfrowy Polsat
    Modem: Huawei E3276
    Router: Edimax LT-6408n

Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 15338776
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5779
    A jak jest gdy korzystasz tylko na samym modemie E3276 wpiętym do komputera, z jakiej technologii korzystasz w CP?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 15339146
    Podi93-93
    Poziom 2  
    Nie sprawdzałem jak sprawa ma się przy modemie podpiętym do komputera. Natomiast w obecnej konfiguracji połączenie internetowe zrywane jest zarówno przez kabel, jak i przez wifi.
    Co do technologii.
    "Ciągłe światło w kolorze niebieskozielonym: modem USB jest podłączony do sieci HSPA+/LTE"
    No i też dioda w takim kolorze świeci u mnie, aczkolwiek wątpię, aby na wsi na której mieszkam był dostęp LTE. Tym bardziej, że internet działa z różnymi prędkościami, raz jest to tylko 0,5mb, innym razem 3-4, średnio około 1,5-2,5. Rekordowy, jednorazowy wyniki to 8,5mb. Mam też antenę zewnętrzną, którą można dokupić w salonie Plusa do zestawu.

Tak wygląda mapa dostępu, moja miejscowość Oska Piła.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15339683
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5779
    Ty nie masz anteny tylko tłumik. AC2uni czy AKC4 to szmelc a nie antena zewnętrzna to wątpliwa ozdoba domu. Na modemie E3276 wymuś tylko połączenie LTE lub tylko 3G i zrób test internetu na zewnątrz bez tego tłumika. Oczywiście wbrew temu co sądzisz dociera do ciebie zasięg LTE w CP. Prawdopodobnie z BTS-a LTE800Sferii w Twardogórze lub Międzyborzu( o ile działa). Pozwolenie tez w Bukowinie Sycowskiej i Drołtowicach ale nie działają. W Międzyborzu jest tez pozwolenie na LTE1800Mobylandu, trzeba sprawdzić czy działają. Zapytam na Forum Plusa. Na LTE800Sferii max. DL to 19Mb/s, na LTE1800 Mobylandu DL do 150Mb/s. Zasięg na LTE800 dużo większy. Zasięg 3G z BTS-a UMTS900 Aero2 w Bukowinie Sycowskiej. Sieć na UMTS900 może być przeciążona i te niskie wyniki to z niej. warto powalczyć o LTE bo w ofertach Power LTE na tej technologii internet jest teoretycznie bez limitu. Zrób testy. Sprzęt masz leciwy i o ile E3276 może być to ten złom Edimaxa jest kiepski. Brałeś pewnie kilka lat temu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15339888
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    Podi93-93 napisał:
    Nie sprawdzałem jak sprawa ma się przy modemie podpiętym do komputera.

To też trzeba sprawdzić.
    Podi93-93 napisał:
    Router: Edimax LT-6408n

Najnowszy soft do tego sprzętu:
    Załączniki:
    • 3G6408GN_EdimaxOBMPK_1.04z_upg.zip (5.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Aktualizacja oprogramowania sprzętowego routera Edimax LT6408n - wersja z.pdf (325.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 15361351
    Podi93-93
    Poziom 2  
    Witajcie.
    Zaktualizowałem soft, niestety nic nie pomogło.

Póki co podpiąłem modem pod komputer i od dobrej godzinki wszystko jest ok, nie rozłączył się ani razu.
REKLAMA