logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

samsung tv shd 85 - dolutowanie 2 diody i sterowanie z 2 pilotów

kult5 18 Sty 2016 20:43 1161 7
REKLAMA
  • #1 15347538
    kult5
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Witajcie
    Mój znajomy wpadł na trochę szalony pomysł.
    Chce zrobić sobie multiroom na 1 dekoderze, miało by to wyglądać następująco:
    Dekoder w jednym pomieszczeniu + tv po hdmi + pilot fabryczny;
    w drugim pomieszczeniu drugi tv z sygnałem z euro + pilot uniwersalny +... dioda podczerwieni dolutowana na przewodzie jako druga do dekodera.

Zależnie w którym pomieszczeniu by się znajdowali, oglądali by stacje z dekodera.

Co wy na to? Da się? jak zareaguje urządzenie na równoległe dolutowanie diody?
  • REKLAMA
  • #2 15348592
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Po co ma być dioda podczerwieni w dekoderze?
    Tam na 100% jest jakiś scalony odbiornik podczerwieni.

Koledze chodzi raczej o przedłużacz pilota (wątków nie brakuje).
  • REKLAMA
  • #3 15348616
    kult5
    Poziom 21  
    W zamyśle było wyprowadzenie drugiego odbiornika podczerwieni na zewnątrz dekodera,
    O przedłużaczach pilotów wcześniej nie słyszałem. Dopytam się o położenie pomieszczeń.

Ok, dowiedziałem się że chodzi o pomieszczenia położone na sobie, tzn tylko strop jest przeszkodą. W takim razie szukam wątków na temat tych przedłużaczy pilotów.

Dziękuję za udzielone wskazówki, również te które znalazły się w koszu.
  • #4 15348872
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    kult5 napisał:
    W zamyśle było wyprowadzenie drugiego odbiornika podczerwieni na zewnątrz dekodera,

I odpowiedzi powinny wyglądać, tak lub nie.
    Poprawny temat to, jak sterować dekoderem z drugiego pokoju.
    kult5 napisał:
    O przedłużaczach pilotów wcześniej nie słyszałem.

Jest wiele tematów na forum.
    Ale o punkcie 3.1.16 regulaminu też nie słyszałeś?
  • REKLAMA
  • #5 15350102
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    kult5 napisał:
    Co wy na to?

Wielokrotnie opisywane na forum.
    kult5 napisał:
    Da się?

Jeżeli dekoder podaje jednocześnie sygnał z HDMI I euro.
    kult5 napisał:
    jak zareaguje urządzenie na równoległe dolutowanie diody?

Przy Twoim poziomie wiedzy - uszkodzeniem.
  • REKLAMA
  • #6 15350172
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 975
    maksar napisał:

Niekoniecznie - w przypadku n-boxa operowanie przyciskiem "RES" ( lub "*" cyfra ) ale to dość kłopotliwe
    maksar napisał:

całkiem prawdopodobne
    Co do przedłużaczy pilota
    http://www.hollex.pl/akcesoria/przedluzacze-pilota/
    jest w tej ofercie i RF-mak, który w/g mnie wypada najkorzystniej ( od razu dostajemy dodatkowy zamiennik pilota)
    Ta oferta dodatkowo pozwala na uniknięcie prowadzenia kabla, ale zasięg dość mizerny - max sąsiedni pokój przy cienkich ścianach działowych. przez strop trochę gorzej
    http://www.hollex.pl/akcesoria/transmittery/884-transmitter-maximum-av-link-3-pojedynczy
  • #7 15353785
    kult5
    Poziom 21  
    maksar napisał:

Podaje

maksar napisał:

Co masz na myśli, uszkodzenia wynikające z nieumiejętnego montażu, czy potrzebę zabezpieczenia wyjść odbiorników podczerwieni?

RF mak wydaje się odpowiednim urządzeniem, jutro dopytam producenta o obsługę tego konkretnego dekodera.
    Co do transmiterów obrazu to na elektrodzie już widziałem wątki o problemach transmisji obrazu przez urządzenie mediona w kombinacji z tym dekoderem, więc w tego typu transmisję i sterowanie nie zamierzam wchodzić.
  • #8 15353821
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 975
    kult5 napisał:

RF mak wydaje się odpowiednim rządzeniem,

u-rządzeniem - też je lubię :D i polecam. Oczywiście w odpowiednich przypadkach i nie na siłę. Mamy wszak normalny multiroom.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa stworzenie systemu multiroom z jednym dekoderem, gdzie w jednym pomieszczeniu dekoder byłby podłączony do telewizora przez HDMI, a w drugim telewizor korzystałby z sygnału Euro oraz uniwersalnego pilota z dodatkową diodą podczerwieni. Forumowicze sugerują, że zamiast dolutowywania diody, lepszym rozwiązaniem może być użycie przedłużacza pilota, co pozwoli na zdalne sterowanie dekoderem z drugiego pokoju. Wskazano również na potencjalne problemy z równoległym podłączeniem diod oraz na konieczność zabezpieczenia wyjść odbiorników podczerwieni. Użytkownik planuje skonsultować się z producentem w sprawie kompatybilności urządzeń.
REKLAMA