logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w obliczeniach cewek i kondensatorów dla zwrotnicy 800/4800Hz 4Ω

Mefu 17 Cze 2005 19:37 1830 9
REKLAMA
  • #1 1585998
    Mefu
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Jak obilczm cewki i kondensatory na zwrotnice to wychodzą mi dziwne rzeczy. Mianowićie obliczam to WinISD i na stronie http://www.kolumny.prv.pl/. I takie są wyniki dla zwrotnicy 800/4800 dla głośników 4Ω:

WinISD:
    Bass: 70,33uF 1,125mH
    Tweeder: 5,86uF 0,094mH

Strona www.kolumny.prv.pl:
    Bass: 35.19uF 1.125mH
    Tweeder: 5.86uF 0.187mH

Więc z czego wynikają różnice cewki w GP i kondensatora w DP. Tak sie zastanawiam czy to nie wynika z połączenia. Bo na kolumny.prv.pl jest podane na pojedyńczy głośnik, a w WinISD jest zwrotnica dwudrożna.

I jeszcze jedno pytanie..... jeśli mam filtr DP 800Hz na basie i filtr GP 4800 na tweederze, to czy średniotonowy głośnik ma mieć to naodwrót ?? Czyli GP 800Hz a DP 4800Hz ?? Bo tak to wynika z logiki.

Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek POMOCNE odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #2 1586492
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Proste... wynikają z tego, że może być kilka różnychn zwrotnic na jedną częstotliwość. Weź pod uwage, zę zarówno cewka w szereg jak i kondensator równolegle, są swego rodzaju filtrami, kombinacji na filter -3dB może być dużo. Szczególnie dużo jesli chodzi o zwrotnice 2-ego rzędu, mówi się o filtrach Linkwitz-Rilleya, Czebyszewa, Bessela, Butherfortha, Gaussa, liniowej fazy itp... Wszystko zależy od danego brzmienia. Od przeznaczenia.

Po za tym z tych automatów trzeba umiec korzystać. Liczą one filter w przypadku liniowej charakterystyki głośnika, w rzeczywistości tak nie jest, trzeba znaleźć jakiś dobry moment na odcięcie, treba miec ku temu charakterystyke, i dać tam filter, tam, gdzie charakterystyka opada, lub zaraz przed stromizną, chodzi o to , zeby tłumienei głośnika dodało sie do tłumienia zwrotnicy, dzięki czemu uzyskujemy lepszą selektywność.

Wiec jeśli na przykład głosnik ma przy 4 kHz pik +3dB to można go spokojnie ciąć jakieś 3 kHz. Wtedy pik się uliniowi dzieki tłumieniu filtra, nastepnie dokładamy zwrotnicę od góry od jakichś 4,5 kHz...

Załóżmy jeszcze inaczej: głosnik ma przez 4kHz liniową charakterystyke, nastepnie mu opada skutecznosć o 3-4dB/oktawę od 8 kHz załózmy. Wygodnie jest tam wrzucić filtr pierwszego rzędu... Taniej i mniej smieci związanych z przesunieciami fazowymi, czystsze, bardziej klarowne brzmienie. Głośnik w końcu sam się nieźle "wytłumia".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 1586510
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Teoretyczne wyliczenia mozesz sobie wsadzic w d.. bo dotycza obciazenia rezystancyjnego zwrotnicy a glosnik to zupelnie inna sprawa. Bez pomiarow nic sie nia da zrobic. Taka teroretyczna zwronica moze Ci spalic wzmacniacz! Kup lepiej cos z JANBO.
  • #4 1586522
    Tremolo
    Poziom 43  
    irek dobrze prawi, jesli powiedzmy masz dwa głośniki 8 Ohm wysoki i niski, tniesz je od góry i do dołu idealnym filtrem powiedzmy 3 kHz to jeden gra do 3kHz + opadanie 12dB/oktawę a drugi ma od 3 kHz liniowo i do tych 3 kHz 12dB opadanie od strony lewej.

Na proste słowa przekłądając przy otoczeniu 3 kiloherców oba głośniki grają i mają w rezultacie 4 Omy
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 1586592
    Mefu
    Poziom 22  
    Czyli sprawa jest prosta :) chociaż chyba bardziej kosztowna :P Dzieki wielkie za porade. A co jezeli wszystkie głośniki odetne przed ich własnym spadkiem ?? bo na głośnikach tesli, patrząc po wykresach tak można....

Przykładowo:
    ARV-104-04/4
    2x ARN-226-07/8

Robiac z tego dwudrożną można to spokojnie odciać przy 2kHz bo nie jest to spadek ani jednego ani drugiego. Mam racje ??

Jeżeli te zwrotnice będą w racjonalnej cenie to sie skusze :)
  • REKLAMA
  • #6 1586945
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Jeżeli oba głośniki grają przy 3 khz to wzmacniacza nie spali, bez przesady.. To jest tylko ułamek pasma a poza tym w tej częstotliwości idzie już niewele mocy. A wystarczy dać cięcie np 3khz i 3200hz i już nie ma tego problemu. Na proste słowa wystarczy ciut rozsunąć cięcia i jest ok.
    Poza tym janbo właśnie robi zwrotnice o nakładających się cięciach, nie wiem dlaczego ich zwrotnica ma być w czymkolwiek lepsza od właściwie zaprojektowanej domoróbki. No i janbo bierze za dużo jak na ich jakość wykonania, a co do "dopasowania" ich zwrotek do konkretnych głośników to chwyt marketingowy kłamstwo i bzdura. Winisd liczy filtry butterwortha, czyli o największym spadku.
    Co do nachodzenia pasm to przy najniższym podziale warto rozsunąć cięcia - tak jak zrobiłem w hałaśnikach zresztą... niski do 800 średni od 900.
  • #7 1587129
    Mefu
    Poziom 22  
    i nie ma tam zbytniej dziury ?? Apropos.... czy w WinISD można zasymulować zwrotnice ??

Pozatym wydaje mi sie że jeżeli jest odcięcie na np. 800Hz to głośność w tym punkcie wynosi -3dB więc nie pokrywają sie.
  • #8 1587510
    Tremolo
    Poziom 43  
    Co do kwestii poruszonej Przez Pyroaniaha dorzuce dobrane przez nich bardzo niskie Cięcie na ARP 150 Tesli o 200 Hz za niskie, dzięki czemu moc całego głośnika spada o kilkadziesiąt procent ze względu na niskie cięcie. Moc przy 500Hz mogłaby być wyższa.

moim zdaniem co jak coale zachodzenia bym im nie zarzucił. Jednak to żę to sa zwrotnice akurat pod wszystkie tonsile i tesle o czym mówią już tak. Bo kazdy tonsil i tesla są inne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 1587614
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1587624
    Mefu
    Poziom 22  
    Tremolo..... jaką zwrotnice byś mi polecał na ARN 226/7 + ARP 150 + ARV 104/04 ?? Jakie cięcie i czy samoróbke czy JANBO ??

Dodano po 6 [minuty]:

ARN 2x 8ohm równolegle, ARP 4ohm, ARV 4ohm :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy różnic w obliczeniach wartości cewek i kondensatorów dla zwrotnic dwudrożnych 800/4800 Hz przy impedancji 4 Ω, uzyskiwanych z programów WinISD i strony kolumny.prv.pl. Różnice wynikają m.in. z różnych typów filtrów (np. Linkwitz-Riley, Butterworth, Czebyszewa) oraz sposobu połączenia głośników (pojedynczy głośnik vs. zwrotnica dwudrożna). Podkreślono, że teoretyczne obliczenia filtrów zakładają rezystancyjne obciążenie, podczas gdy rzeczywiste charakterystyki głośników są bardziej złożone, co wymaga pomiarów i dostosowania punktów odcięcia filtrów do charakterystyki częstotliwościowej głośników, aby uzyskać lepszą selektywność i uniknąć niepożądanych pików. Omówiono także zasadę nakładania się filtrów w zwrotnicach dwudrożnych, gdzie częstotliwości cięcia powinny być lekko rozstawione, aby uniknąć przerw w paśmie przenoszenia. Poruszono kwestię cięcia głośników przed ich naturalnym spadkiem charakterystyki, co może być korzystne, ale wymaga indywidualnego podejścia do konkretnych modeli. W dyskusji pojawiły się pytania o symulacje zwrotnic w WinISD oraz o praktyczne rozwiązania, w tym porównanie samodzielnych zwrotnic i gotowych produktów marki JANBO, z uwagą na ich cenę i jakość. Wspomniano o specyficznych modelach głośników Tonsil i Tesla oraz ich charakterystykach, które wpływają na projekt zwrotnicy. Poruszono także temat prostych zwrotnic z kondensatorem na wysokotonowy oraz konieczności zachowania odpowiedniej impedancji kolumny (np. 8 Ω dla wzmacniacza Toshiba).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA