logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć odtwarzacz MP3 do radia przez złącze antenowe?

MałyLesiu 20 Cze 2005 03:39 1821 22
REKLAMA
  • #1 1591779
    MałyLesiu
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Mam taki pomysl.A mianowicie zabysmy wspolnie zaprojektowali ukaladzik ktory umozliwial by podlaczenie przez zlacze anteny nap discmena czy odtwazacza mp3.Poprostu sygnal m.cz. z discmena bylby zamieniany na syg. w.cz. ,a nasze radyjko odbieralo by go na konkretbych falach. w ten sposob do kazdego radia nawet bez kaset mozna by podpiac inne zrodlo dzwieku. Co o tym sadzicie? Jak macie jakies pomysly to piszcie :)
    Pozdrawiam MałyLesiu
  • REKLAMA
  • #2 1591860
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 912
    Pomysł nie jest nowy i już dawno realizowany przez chińczków.
    O ile zaprojektowanie takiego modulatora FM nie jest trudne to już z koderem stereo i uzyskaniem odpowiedniej jakość robi się trudniejsze.
    Można już takie gotowe urządzenia kupić na allegro nawet dość ciekawie wyglądające i nie potrzebujące nawet połączenia z anteną. Bawiłem się markowym modulatorem Alpine i Pioneera a efekt uzyskałem całkiem przyzwoity. Nie wiem na sprawdza się chińszczyzna.

SławeK
  • #3 1592170
    provokator
    Poziom 12  
    ja sie caly czas tym bawie i powiem ze wilu mozna w konia zrobic ze istnieje fajna stacja radiowa
  • REKLAMA
  • #5 1592583
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    A w AVT kosztuje 30 zł :D
  • #6 1592884
    MałyLesiu
    Poziom 17  
    W ofercie AVT nie znalazlem :( moglbys podac mi linka bo moze cos przoczylem :) A chodzi mi o to zeby cos zrobic samemu bo kupic ta kazdy potrafi :) Ale i tak dzieki za pomoc :) Pozdrawiam MałyLesiu
  • #7 1593035
    Poziom 36  
    Ocena: 406
    MałyLesiu napisał:
    W ofercie AVT nie znalazlem :( moglbys podac mi linka bo moze cos przoczylem :) A chodzi mi o to zeby cos zrobic samemu bo kupic ta kazdy potrafi :) Ale i tak dzieki za pomoc :) Pozdrawiam MałyLesiu

koszt wykonania 100zl z tym ze jest taki kwrac ktorego nigdzie nie ma a jest konieczny do ukladu... oplaca sie nadal ?
  • #8 1594942
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Kupiłem 3 sztuki tych kitów po 18 zł (promocja była). Płytka, częsci opis. Normalna cena kitu B jest 30 zł, nie wiem gdzie jest problem z kwarcem za 100 zł.
  • REKLAMA
  • #9 1595241
    MałyLesiu
    Poziom 17  
    A mozesz mi podac nr tego kitu bo nie moglem tego znalezc na stroncce sklepu AVT.
  • #10 1595265
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 159
    Ja też nie znalazłem, może djlj24 wykupił wszystko?
    A ten kwarc jaką ma częstotliwosć i jaki jest scalak?
    Pozdr. N.
  • REKLAMA
  • #13 1596360
    wader_669
    Poziom 28  
    Ocena: 15
    slyszalem ze jest to nielegalne i latwo namierzyc czy to prawda? i czy juz kogos namierzyli?
  • #14 1596649
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zależy od mocy i zasięgu. Nie pamiętam ile ale chyba do 10mW jest dozwolone. Oczywiście pod warunkiem że nie zakłóca sąsiadom i nie dzwonią oni do PARu. A jak już PAR przyjedzie mierzyć i kogoś namierzy to lepiej nie mówić.

SławeK
  • #15 1598110
    wader_669
    Poziom 28  
    Ocena: 15
    a ma ktos shemat jakiegos silnego nadajnika fm?
    mozna by bylo zrobic prosty nadajnik i podlaczyc pod to wzmacniacz antenowy dzialalo by cos takiego?
  • #17 1608418
    MałyLesiu
    Poziom 17  
    Nie chodzi mi o zbudowanie nadajnika tylko samego uzadzenia ktore przetwazalo by syg. m.cz. na w.cz. Antena salochodowa mial by byc do tego podpieta a dopiero z tego uzadzona szedlby przedow antenowy do radja.Bo po co nadawac sygnal w samochodzie i odbierac go powiedzmy metr dalej. Sygnal w.cz. bylby podawany odrazu po przewodzie od anteny do radia ( oczywiscie na czestotliwosci niezajmowanej przez zadna stacje bo to bez sensu zeby sie pokrywaly dwa syg.)
  • Pomocny post
    #18 1608472
    SlaweK
    Poziom 43  
    Czyli potrzebujesz kodera stereo i modulatora FM. Było w prasie elektronicznej kilka artykułów na ten temat. Zestrojenie może Ci sprawić kłopot. Fabryczne takie urządzenia odcinają sygnał z anteny aby przypadkiem nie nałozyła się jakaś stacja, zakres FMu jest dość mocno obstawiony stacjami.
    Poszukaj w prasie kilka lat do tyłu.

SławeK
  • #19 1612062
    MałyLesiu
    Poziom 17  
    Ok wielkie dzieki za podpowiedz :) Jesze jak bys wiedzial ktore roczniki i jaka prasa bylo by mi latwiej poszukac bo pracuje i strasznie brakuje mi czasu:(
    Pozdrawiam MałyLesiu
  • #20 1615355
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 159
    To zupełnie inaczej niż my tu wszyscy - nikt nie pracuje i każdy czeka na twoje zlecenie.
    Pozdr. N.
  • #21 1617425
    MałyLesiu
    Poziom 17  
    Ale zupelnie nierozumiem o co ci teraz chodzi. Wychpodze z domu o 5 rano a wracam ok 20 i mysle tylko zeby cos wszamac i walnoc sie w kime .A ty mnie chyba posadzasz o to ze wam cos zlecam i czekam na gotowe.A to nie tak.Poprostu pomyslalem ze jak ktos by wiedzial w jakim roczniku to bym sie moze na 10 min wyrwal jakos z roboty i skoczy do biblioteki i sobie to ksernol. Z tego co widze to na neci siedzisz w samo poludnie tzn ze albo siedzisz w pracy albo w domu.Ale to nie istotne! :) Jeszcze raz wielike dzieki za pomoc.
  • #22 1617476
    SlaweK
    Poziom 43  
    Myślę Panowie że to nie temat do dyskusji. Gdybym pamiętał to bym Ci napisał pewnie ale mnie też szkoda czasu na wertowanie roczników. Ale tak sobie myślę że gdybyś codziennie przeznaczał temu tematowi po 10min to będziesz budował to urządzenie kilka lat. Widzę że nie zdajesz sobie sprawy z poziomu komplikacji takiego urządzonka (a choćby po tym że nie potrafiłeś wcześniej określić z jakich bloków się składa, myślę o koderze stereo i modulatorze FM). Z tego co pamiętam to tmte konstrukcje były dla amatorów na popularnych częsciach w tamtym czasie. Choć chinśkie wyglądają na malutki i proste to są trochę bardziej zaawansowane niż by się wydawało. I osiągnięcie efektu jakie da Ci urządzonko za kilkadziesiąt złotych w warunkach amatorskich zajmie Ci naprawdę sporo czasu. Nie chcę Cię zniechęcać ale skoro koledzy podpowiadali kit z AVT to chociaż wypadało by się zapoznać z tym urzadzeniem choćby odnajdując je w ofercie AVT a potem poszukać tego numeru na papierze.
    Po prostu myślę że czasem lepiej się albo wyspać albo wziąść nadgodziny w pracy a za to kupić gotowe. To akurat na początek przygody z elektroniką jest trochę za trudne a uzyskany efekt może Cię zniechęcić. Elektronika idzie teraz tak do przodu że trudno nadąrzyć za nowościami.

SławeK
  • #23 1618117
    MałyLesiu
    Poziom 17  
    Mysle ze mozna zakonczyc ten temat bo nic nowego nie jest wnoszone a zajmujemy tylko miejsce na serweze. :) Dzieki wszystkim za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomysłu zbudowania układu umożliwiającego podłączenie odtwarzacza MP3 lub discmana do radia samochodowego przez złącze antenowe, poprzez przetworzenie sygnału niskoczęstotliwościowego (m.cz.) na wysokoczęstotliwościowy (w.cz.) w paśmie FM. W praktyce jest to realizacja modulatora FM z koderem stereo, który emituje sygnał na wybranej częstotliwości, odbieranej przez radio. Temat nie jest nowy i istnieją gotowe urządzenia, także chińskie, dostępne na rynku (np. na Allegro), które oferują zasięg około 10 metrów i kosztują od 18 do 60 zł. W Polsce popularne są zestawy (kity) do samodzielnego montażu, np. oferowane przez sklep AVT, jednak pojawiają się problemy z dostępnością niektórych elementów, jak kwarc stabilizujący częstotliwość. Stabilizacja kwarcowa jest niezbędna, zwłaszcza w warunkach samochodowych, ze względu na zmiany temperatury. Istotne jest także unikanie zakłóceń innych stacji radiowych oraz przestrzeganie przepisów dotyczących mocy nadajnika (do około 10 mW dozwolone bez zezwoleń). Konstrukcja takiego urządzenia wymaga znajomości elektroniki i cierpliwości, gdyż zestrojenie i uzyskanie dobrej jakości stereo jest wyzwaniem. W prasie elektronicznej sprzed kilku lat można znaleźć schematy i artykuły dotyczące kodera stereo i modulatora FM. Pomysł podłączenia sygnału w.cz. bezpośrednio do przewodu antenowego radia, zamiast nadawania w eter, jest rozważany jako sposób na uniknięcie zakłóceń i problemów prawnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA