Odnośnie cen prądu ... czy wzrośnie ? Nie wiem. Jak już to głównie z powodu polityki PIS a nie z realnych cen które w Europie spadają ze względu na rozwój innych technologii.
Zobacz ile zakładów energetycznych chce sprzedawać prąd z gwarancją ceny - nawet na 3 lata. Myślisz że to z powodu iz ceny wzrosną ?
Jesli prąd zdrożeje to gaz również. Oczywiście w teorii cena za kWh z gazu jest mniejsza. Ale sporo zależy od warunków jego spalania - od sprawności piecyka, technologii itp.
Wiele osób nie dolicza kosztów serwisowania piecyka, wymaganego co roku kominiarza (moim zdaniem potrzebne tylko do polisy PZU). Dochodzi róźnica w cenie zakupu i instalacji. I w kontekście 12 lat eksploatacji już nie będzie to takie łatwe.
ZE instalają liczniki inteligentne po to aby sprzedawać zalegające nadwyżki prądu - to szansa właśnie dla bojlerów. Uważam że to w ciągu 2-3 lat zacznie realnie zagrażać gazowi
I wiele osób nie wie że przechodząc na taryfę prądu G12 może mniej płacić za prąd. Wystarczy aby tylko ok 33% prądu zużyć w taniej taryfie aby uzyskać cenę z obecnego rachunku G11. Każdy procent więcej to już zysk.
Ja namawiam do sprawdzenia u siebie (każdy z osobna czy warto) zmienić. Kolega ma gaz w kuchni i jeśli jest z tego zadowolony to rzeczywiście warto pozostać przy gazie (ekonomia). Ale jeśli by nie miał to już niekoniecznie.
Ja nie namawiam tylko proponuje rozważenie i przeliczenie samemu. Bo u nas pokutuje myślenie że prąd jest strasznie drogi. A tak nie jest. Czy to źle że ktoś może wybrać mając więcej argumentów ?
Dodano po 2 [minuty]: p.s. nie jestem związany zawodowo z gazem ani z prądem. A Ty ?
Dodano po 7 [minuty]: deus.ex.machina napisał: u mnie wyeliminowali piece gazowe bo nie chcieli robić remontu kominów - dołożyli rurę z ciepłą woda i tyle
Takie działania uważam że powinny być dotowane przez gminy itp. Usunięcie gazu z mieszkań i postawienie wspólnego pieca dla budynku/klatki wspomaganego kolektorami i może nawet PV.
Ale dopóki ludzie nie będą o to pytać to gminy i zarządy/wspólnoty nie będą tym zainteresowane (oszczędnościami z tego tytułu)