logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja lutownicza z odłączaną kolbą, regulacją temperatury do 150 zł - co wybrać?

abdul.98 05 Mar 2016 20:51 4740 26
  • #1 15497627
    abdul.98
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Witam.
    Jako że dziś padła lutownica kolbowa postanowiłem przerzucić się na wagę ciężką i kupić stacje lutownicza, niestety nie znam się na tym i nie wiem co wybrać.
    Moje oczekiwania to odłączana kolba i łatwa w zakupie, gdy stara się uszkodzi, regulacja temperatury oraz w miarę tanie i łatwo dostępne groty. Kwota jaką chciał bym przeznaczyć to 100-150zł znajdzie się coś sensownego?
  • #2 15497712
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 292
    Najważniejsze - co masz zamiar tym lutować?
  • #3 15497713
    HSWG
    Poziom 21  
    Ocena: 354
    Bardzo trwałe lutownice (grzałki, groty) produkuje solomon, ale to jest poza Twoim budżetem.
    Znacznie tańsze są stacje Zhaoxin seria 936 (A, D) i reszta chińskich klonów. Nie ma problemu z częściami zamiennymi (grzałki, groty, całe kolby).
    Alternatywa w Twoim budżecie to kit AVT-987 i kolba solomon.
  • #4 15497719
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam.

Również dołączam do rozmowy, a planuje kupić sprzęt do wymontowywania i lutowania SMD. Lutowałem wcześniej elementy elektroniczne lutownicą transformatorową. Jaki sprzęt polecacie na początek.

Pozdrawiam.
  • #5 15497730
    tomiok
    Poziom 33  
    Tutaj się okaże że będziesz potrzebować HotAira (bardzo przydatny nie tylko to tego), ale sam HotAir nie wystarczy.
    Więc HotAir + stacja lutownicza.
    Przy budżecie ok 200 PLN polecam niezłą stację BAKON 950D (na znanym portalu).
    Hot Air od ok 100 PLN wystarczy.
  • #6 15497819
    abdul.98
    Poziom 14  
    Co będę tym robić? No lutownica lutować. :)
    A tak dokładniej, to najczęściej zajmuję się elementami przewlekanymi, czasami zdarzają się elementy SMD, ale bardzo rzadko się tym zajmuję ze względu że lutownicą ciężko jest to robić.
  • #7 15497857
    tomiok
    Poziom 33  
    Jak przewlekane elementy to weź zobacz tego BAKON-a 950D.
    Ma rzeczywiście moc 75W (a nie tylko szczytową), nawet fajnie się tym (grotem typu szpatułka) czyści BGA (sam sprawdzałem).
    Do tego stacja jest mobilna, i łatwo schować do szuflady jak nie potrzebna, lub zabrać na naprawę.
    Groty szeroki wybór.
    Nie są najtańsze, ale dlatego że są z wbudowaną grzałką, dzięki czemu szybciej się nagrzewają,
    nie ma strat na styku grzałka/grot.

Groty serii T12 są wzorowane na Hakko i z nimi kompatybilne.
    Dodatkowo testowałem w stacji AOYUE 2702 te groty i pasują oraz działają - choć (w drugą stronę) ze stacji AOYUE 2702 do Hakko/Bakon już nie podejdą - różnią się nieco długością.
  • #8 15497897
    abdul.98
    Poziom 14  
    Ten BEKON całkiem fajny ale wolał bym coś większego tak by w spokoju stało sobie na biurku.
    Druga sprawa, nie wiem czy dobrze rozumiem, ale wymieniając grot wymieniam grzałkę?
    W takim razie jak z cenami grotów? Dodatkowo chciałbym się zapytać, jak to jest z tymi kolbami?
    Każda pasuje do każdej stacji, czy nie do końca?
  • #9 15497921
    tomiok
    Poziom 33  
    Większego?
    Rozumiem stacjonarnego (nie wielkość jest najważniejsza) ;)
    Zobacz BGA GM-951 - na te same groty - T12.

Tak tutaj przy grocie T12, wymieniasz grot wraz z grzałką (i wbudowaną termoparą).

Każda kolba jest do innej stacji - w bardzo dużym skrócie.
    Czasami można w niektórych stacjach zamiennie stosować, np. zmieniając wtyczki (albo i nie), jednak generalnie każda stacja ma swoją kolbę, oczywiście są odstępstwa (jak wyżej wspomniałem) ale to na inny (dłuższy) temat.
  • #10 15497955
    abdul.98
    Poziom 14  
    Tak patrzę to stacje BGA GM-951 i trochę wykracza poza mój budżet, prawie 2 krotnie. :P
    Wolałbym coś, gdzie grzałka jest stała, 92zł za 1 grot to trochę dużo, tym bardziej że nie pracuje (szkoła), a elektroniką zajmuję się hobbistycznie.
  • #11 15497994
    tomiok
    Poziom 33  
    Za grot około 27 PLN:
    http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p...g=grot+t12&bmatch=base-relevance-uni-1-1-0229

Z naprawdę najtańszych (których osobiście nie polecam) to w znanym serwisie wpisz "stacja 936", albo (rzetelniej podają dane) "repro stacja 936".
    Nie patrz na opisy, generalnie wszystkie mają moc ok 50W (albo i mniej), do tego śmiesznie tanie części i groty.
    Jednak to jest to stacja, której generalnie nie polecam, ale jak się nie ma co się lubi - to się lubi co się ma.
  • #12 15498009
    abdul.98
    Poziom 14  
    Ok. To teraz ostatnie pytanie, co było by lepsze, ta stacja 936, czy kit podany wyżej. Oczywiście kit wychodzi znacznie drożej, ale czy jest lepszy?
    O polutowanie jego się nie martwię, koleżanka z klasy (elektronicznej) polutuje.
  • #13 15498038
    tomiok
    Poziom 33  
    Kit będzie lepszy, z dwóch powodów.
    Po pierwsze, robiąc go zdobywasz wiedzę, szkoda że to koleżanka ma lutować, a nie Ty. :(
    Po drugie wiesz co masz, i to Ty możesz decydować jaką kolbę (24V/50W) tam dasz (np. dość trwałą od Solomona lub Hakko).
  • #14 15498053
    abdul.98
    Poziom 14  
    OK. Czyli decyzja podjęta, kupię kit. Wiadomo że budując zdobywam wiedzę, ale ja lutownicy nie mam. Jak bym poprosił to by mi pożyczyła, ale koleżanka ma mniejszą wiedzę niż ja, i nauka lutowania jej się przyda, ja zajmę się nadzorem i ew. poprawkami.
  • #15 15498069
    tomiok
    Poziom 33  
    Ok.
    Pochwal się tutaj jak to wyszło.
    Jestem ciekawy wyników oraz Twojej opinii.
  • #16 15498092
    abdul.98
    Poziom 14  
    Ok postaram się jak najszybciej. Tematu nie będę zamykał tutaj dodam jak złożę
  • #17 15499785
    jmnlabs
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    abdul.98 napisał:
    OK. Czyli decyzja podjęta, kupię kit.

Jeśli chodzi o kity jeśli jeszcze nie kupiłeś to warto zajrzeć tutaj:

http://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&i..._20160306060755&SearchText=t12+controller+kit

Sam używam GM-951 (kopia Hakko FX-951 kupiona na Alle..) natomiast groty do niej kupiłem w Chinach, tam jest taniej. Jak na kopię stacja sprawuje się ok. Mam też starego Elwika i PT-968 z hotairem (też jakaś kopia Hakko) jednak GM-951 jest wygodniejsza w użyciu. Na plus duży wybór zintegrowanych z grzałką grotów i stosunkowo wysoka moc (75W).
  • #18 15499935
    romeo743
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam ,czy kolega może powiedzieć więcej o tej stacji lutowniczej -GM-951 ,czy warta jest swojej ceny ? Dla mnie to finansowo maximum co mogę wydać na stacje .
  • #19 15500156
    abdul.98
    Poziom 14  
    Nie jeszcze nie kupiłem ale zostanę chyba przy tym pierwszym kicie.
  • #20 15500209
    HSWG
    Poziom 21  
    Ocena: 354
    jmnlabs napisał:
    Jeśli chodzi o kity jeśli jeszcze nie kupiłeś to warto zajrzeć tutaj:

http://www.aliexpress.com/whol...&SearchText=t12+controller+kit

Linki które podałeś nijak mają się jakościowo do kolby solomon i zestawu AVT-987. Na korzyść oczywiście niższa cena, lutować też będzie. Różnica jest taka, że zarówno grot jak i grzałka solomona przy amatorskim używaniu wytrzymają LATA, kit AVT987 to sprawdzony układ z regulacją PID (stabilność). W zestawach z klonami hakko grzałki padają jak muchy, w kontrolerze temperatura lata jak szalona, zresztą tu jest wszystko pokazane: https://www.youtube.com/watch?v=PRJB8oNGEmU
  • #21 15500276
    abdul.98
    Poziom 14  
    HSWG napisał:
    Różnica jest taka, że zarówno grot jak i grzałka solomona przy amatorskim używaniu wytrzymają LATA
    Osobiście powiem że lutuje sporo dziennie potrafię nawet 6 godzin pracować lutownica bez przerw oczywiście często używam znacznie krócej ale zdarzają się i nawet dłuższe czasy
  • #22 15500297
    jmnlabs
    Poziom 19  
    romeo743 napisał:
    Witam ,czy kolega może powiedzieć więcej o tej stacji lutowniczej -GM-951 ,czy warta jest swojej ceny ? Dla mnie to finansowo maximum co mogę wydać na stacje .

Witam,
    Stację jak pisałem kupiłem na Alle.. Z uwagi na masę i wymiary koszty sprowadzenia z Chin są podobne. Stacja to prawie dokładna kopia Hakko, trochę lepiej mogła by być rozwiązana regulacja temperatury (wymaga włożenia klucza do stacji) ale w oryginale też tak jest zrobione. Jakość wykonania oceniam na 4 (widoczne delikatne nadlewy z wtryskarki ale skalpel i 5 minut roboty i po kłopocie). Nie ma w porównaniu do oryginału czujnika w podstawce lutownicy, w związku z tym nie działa funkcja oszczędzania obniżająca temperaturę grotu po odłożeniu. Grot sprzedawany z tą stacją (typu T12-I) raczej na 99% nie był oryginałem Hakko (brak laserowo wygrawerowanego loga). Poza tym jego kształt - ostry stożek predestynuje go raczej do drobnicy SMD. Ja dokupiłem groty na Aliexpres i przyszły oryginały Hakko z laserowo wygrawerowanym logo firmy.

Kupiłem dwie minifale 2 i 3 mm (T12-BCM2 i T12-BCM3),
    wąską szpatułkę 11 mm (T12-1401)
    i zestaw 10 grotów:

http://www.aliexpress.com/item/10PCS-LOT-T12-...Rework-Station-FX-951-FX-952/32467474659.html

w zestawie:
    T12-B
    T12-BC2
    T12-D4
    T12-C1
    T12-C4
    T12-D08
    T12-D24
    T12-I
    T12-JL02
    T12-K

Ceny 2-2,5 raza niższe niż na Alle... i mam zapas na parę lat.

Jeśli chodzi o walory użytkowe, stacja nagrzewa się do 350°C ok 25 sekund, rączka jest bardzo lekka i wygodna, przewód łączący miękki z niezłej jakości silikonu. Warto rozkręcić stację i zakleić taśmą klejącą buzzer bo przynajmniej dla mnie był za głośny. Przy okazji można sprawdzić i ew. poprawić luty. Groty sprawują się doskonale, nie ma problemów z nietrzymaniem cyny. Polutowałem trochę TQFP i SOIC, minifalą i z dobrym topnikiem sama przyjemność. Większymi grotami próbowałem elementy przewlekane i przewody i tu przydaję się spora moc grzałki. Ogólnie jestem zadowolony. Za tą cenę dostajemy naprawdę sporo. Chyba wystawię Elwika na Alle..
    Osobiście nie pracowałem na oryginalnej stacji, może wypowie się ktoś kto miał z nią do czynienia.

Pozdrawiam
    jmnlabs
  • #23 15500617
    yild
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    jmnlabs napisał:
    rączka jest bardzo lekka i wygodna

Może jest lekka i wygodna ale ta dostarczona ze stacją to jakaś niedorobiona jest, gumka nie zasłania w pełni grotu i można powiedzieć że masz pod palcami (w dłoni) nieosłonięty grot...

Poniżej zdjęcie kolb oryginał na górze, zamiennik u dołu

Stacja lutownicza z odłączaną kolbą, regulacją temperatury do 150 zł - co wybrać?

Potwierdzam, że powyższa kolba o oznaczeniu 912 jest kompatybilna z GM-951.

W mojej musiałem 912 rozłożyć w celu poprawy położenia jednej z blaszek kontaktowych - przed poprawką stacja wyświetlała mi błąd E-5 - brak grota.
    Prosta operacja, wymaga nieco wyczucia - wepchnąć kabel w stronę oprawki.

Zakup robiłem jakieś 2 tyg. temu, do samej stacji nie mam zastrzeżeń (jak do tej pory...).

ps. co do tego 'klucza' umożliwiającego zmiany nastaw... muszę sobie dorobić zamienny 'klucz' z laminatu lub innego plastiku - ten oryginalny za bardzo wystaje z obudowy i gdy jest włożony jest trudność z odpięciem kolby oraz z wciskaniem przycisków - (moja stacja stoi na półce na wysokości głowy, dostęp do przycisków dolnych jest niewygodny z kluczem).
  • #24 15500737
    tomiok
    Poziom 33  
    Klucz jest po to, aby pracownik np. na produkcji nic nie zmieniał sam, jak ma ustawione tak ma pracować, tylko "kierownik" z kluczem może to pozmieniać.
  • #25 15501240
    jmnlabs
    Poziom 19  
    yild napisał:
    jmnlabs napisał:
    rączka jest bardzo lekka i wygodna

Może jest lekka i wygodna ale ta dostarczona ze stacją to jakaś niedorobiona jest, gumka nie zasłania w pełni grotu i można powiedzieć że masz pod palcami (w dłoni) nieosłonięty grot...

Ja ze stacją (GM-951) dostałem taką rączkę: (zdjęcie z netu)

Poniżej oryginały Hakko dla porównania:

Stacja lutownicza z odłączaną kolbą, regulacją temperatury do 150 zł - co wybrać? Stacja lutownicza z odłączaną kolbą, regulacją temperatury do 150 zł - co wybrać?

BTW ta żółta gumka na Twoim zdjęciu jest źle założona.
  • #26 15501495
    yild
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Tak było założone od początku. Próbowałem to wcześniej zdjąć ale było bardzo ciężko przesunąć tą gumę, myślałem że przyklejona jest... teraz pobawiłem się trochę... i udało się :)

Wielkie dzięki za info.
  • #27 15762680
    abdul.98
    Poziom 14  
    Jak obiecałem, Lutownica dzisiaj przyszła złożyłem choć nie bez problemów. Już wyjaśniam potencjometr w kicie jest nie po tej stronie płytki co trzeba po prostu zasłania go kondensator przełożenie na drugą stronę rozwiązało problem. Miałem jeszcze chwilę zastanowienia jak zamontować gniazdo dla kolby ale to rozwiązało się samo. :) Co do całości bardzo brakuje w zestawie gniazda na kabel sieciowy oraz wyłącznika to musiałem dokupić w własnym zakresie no i obudowa którą proponują jest trochę upierdliwa gdyż nie ma otworów by skręcić całość mimo że kołki do tego są. lutownicą zdążyłem się chwilę pobawić i muszę powiedzieć że całkiem przyjemnie się tym lutuje tylko jeszcze muszę przyzwyczaić się że teraz mam dodatkowe przyciski. :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał stacji lutowniczej z odłączaną kolbą i regulacją temperatury w budżecie 100-150 zł. W odpowiedziach zasugerowano kilka modeli, w tym stacje Zhaoxin serii 936 oraz kit AVT-987. Użytkownicy podkreślili, że stacje Zhaoxin są tańsze, ale mają gorszą jakość, a groty i grzałki są łatwo dostępne. Z kolei stacja BAKON 950D została polecona jako lepsza opcja, oferująca moc 75W i szeroki wybór grotów T12, które są kompatybilne z innymi stacjami. Użytkownik zdecydował się na zakup kitu, co pozwoli mu zdobyć wiedzę na temat lutowania. W dyskusji poruszono również kwestie wymiany grotów i kolb, a także ich kompatybilności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA