logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 6GH 2008 - Bose GS1E 66 920A Historia pewnego wzmacniacza part 1

KrisNext 01 Kwi 2016 15:32 74853 53
Najlepsze odpowiedzi

Why does the Bose GS1E 66 920A amplifier in a Mazda 6 produce crackling, intermittent audio, or a constant machine-gun-like noise, and how can it be repaired?

The fault is usually in the DSP power section: in this repair the ST2L05-3300 regulator was outputting an unstable 1.25 V rail instead of a steady 1.25 V, which reset/blocked the DSP and caused the crackles and audio dropouts [#15619616] [#15682785] The diagnostic path was to verify the supply rails first (+12 V, REMOTE ON, 5 V, 3.3 V, 1.25 V); if those are present but the DSP does not communicate normally, the DSP or its supply/regulator is the likely culprit [#15619616] [#16097006] The original poster reported that replacing the DSP brought the amplifier back to life, and replacing the ST2L05-3300 removed the remaining noise so the amp worked normally again [#15619616] [#15682785] Another user noted that a cracked solder joint under the ST2L05-3300, especially on the ADJ/feedback side, can make the 1.25 V rail float and damage the DSP [#17916763] The DSP firmware is stored in external serial memory, so the DSP chip can be replaced without reprogramming it [#15679406] [#16134831] Practical repair advice from the thread: desolder the DSP and regulator, fit a new ST2L05-3300 first, confirm stable voltages, then reinstall the DSP; some successful repairs also replaced CS42438 and DSPB56374AE as a set [#15682785] [#16434837]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 17214432
    adimixer
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    KrisNext Było by miło. Dodam, że preout z Alpine = 2V/10k ohm maksimum.
    Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #32 17770054
    laser666
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam.

Chciałbym podziękować za wskazówki w naprawie wzmacniacza. U mnie pomogło i jeżeli ktoś by potrzebował pomocy w naprawie z Warszawy i okolic to służę pomocą w naprawie (mam części i mogę je wymienić)
  • REKLAMA
  • #34 17916763
    xdiax
    Poziom 22  
    Ocena: 212
    Dzisiaj ta sama usterka wystąpiła w mojej Maździe 6, środkowy przedni głośnik wydaje dźwięki niczym karabin maszynowy, reszta milczy. Natrafiłem na ten temat, za który bardzo dziękuję Autorowi :) Po wymontowaniu wzmacniacza wszystkie objawy się pokrywają, tj. ciągłe resety z głównego stabilizatora i nieodpowiadający DSP. Pływające napięcie 1,25V prawdopodobnie jest winą nie tyle stabilizatora ST2L05, co lutów pod nim - jak można zauważyć w datasheecie układu, tylko napięcie 3,3V jest ustawione "na sztywno" w strukturze, druga gałąź jest regulowana.

Na płytce pin ADJ jest podłączony bezpośrednio do wyjścia, przez zworkę 0Ohm. Prawdopodobnie pęknięcie lutu na tejże nóżce (od wibracji), powoduje przerwanie pętli sprzężenia zwrotnego i występowanie napięć uszkadzających DSP.

Pozdrawiam serdecznie, dziękuję autorowi i życzę reszcie powodzenia w naprawach :D
  • #35 17917516
    KrisNext
    Poziom 12  
    Ocena: 108
    Po naprawie sprawdź jeszcze stabilność temperaturową. Spotkałem się z układem który niby działa poprawnie ale po zamontowaniu do auta w duże mrozy zaczyna szumieć
  • REKLAMA
  • #36 18301517
    Zwornik
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć Kris. Z którego roku była twoja Mazda? Która to była generacja modelu?
  • #38 18301905
    Zwornik
    Poziom 2  
    Dzięki. No tak, przecież jest w tytule. Bardzo ładny rysuneczek, dzięki za niego.

Ja mam wzmacniacz oznaczony GS1E 66 A20 w Mazdzie 6 GH z 2010 z UK.

Myślisz, że podłączenia będą wyglądały tak samo? Wtyczki są takie same.

U mnie działa ten sprzęt Bose tak wspaniale, że właśnie kupuję radio Alpine i podepnę je bez tego gówna z Bose. Nie wiem kto wymyślił, że to Bose to dobra firma. U mnie wszystko gra tak jak powinno, z tym, że nie słychać połowy niższych częstotliwości mimo subwufera w kole zapasowym. Doskonale słychać natomiast dudnienie, przy każdym uderzeniu bębna. Lepszą jakość dźwięku miał mój kasetowy Kasprzak wieki temu.
    Bose omijać szerokim łukiem, bo tylko są kłopoty z podłączeniem radia od innego producenta, bo wtyczki nie pasują i trzeba kupować przejściówkę.
  • #39 18301966
    KrisNext
    Poziom 12  
    Nie wiem jak jest w innym modelu wzmacniacza i w innym rocznikowo samochodzie może być tak samo ale może też być inaczej.
    Jeśli jesteś niezadowolony ze sprzętu bose to napisz to do fabryki, bo ja się jakoś nie poczuwam... Możesz również mieć coś popsute...
  • #40 18302820
    Zwornik
    Poziom 2  
    To oczywiście nie miał być przytyk do Ciebie.

Je tylko tak, być może będzie ktoś to kiedyś czytał szukając informacji dlaczego tak tragicznie jego sprzęt gra i zobaczy, że ten sprzęt tak ma po prostu.
  • REKLAMA
  • #41 18302862
    KrisNext
    Poziom 12  
    Ja jestem bardzo zadowolony z jakości dźwięku z systemu Bose. Oczywiście są z nim czasem jakieś problemu techniczne ale to można powiedzieć o większości sprzętu.
    Nie wiem co u ciebie jest nie tak, ale to jest dziwne że sprawny sprzęt gra tak źle jak mówisz. No chyba że jednak cos masz uszkodzone.
  • #42 18384738
    polcraft
    Poziom 11  
    Hej KrisNext fajnie że poświęciłeś swój czas aby podzielić się z innymi swoją wiedzą. Dzięki czemu trafiłem na Twój post. Pisałeś wcześniej że próbowałeś podłączyć i uruchomić wzmacniacz na stole. Mam akurat zestaw głośników z mazdy 6 gh i ten wzmacniacz ale chciałbym domowym sposobem zrobić sobie kolumienki i oddzielnie podłączyć subwoofer (też z mazdy). Nie jestem elektronikiem tylko majsterkowiczem ale jakieś tam podstawy znam. Czy mogę Cię prosić o przygotowanie schematu jak uruchomić taki zestaw na stole a konkretnie jak sterować mocą wzmacniacza za pomocą potencjometru ew. z pilota?

Z tego co wiem jest też chyba nowsza (nie wiem czy lepsza) wersja tego wzmacniacza o symbolu GJE8 66 920 który można kupić już za 100zł na allegro. Gniazda chyba ma te same.
  • #43 18742452
    myszowaty23
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Witam. Zasiadlem do takiego uszodzonego wzmacniacza. Sprawdzilem napiecia zgodnie z instrukcja i u mnie nic nie faluje, wartosci sa prawidlowe. Koncowki mocy grzeja sie momentalnie tak ze w palce parza. Co moge jeszcze sprawdzic nie majac oscyloskopu?
  • #44 18857392
    Tattoo_hh
    Poziom 1  
    Potwierdzam beznadziejność dźwięku Bose , wywalam dziś radio ze wzmacniaczem, subwooferem i środkowym przednim głośnikiem ! Jeśli dla większości oddawanie dźwięku przez głośniki jest wystarczające to jego sprawa. Jeśli jednak ktoś ma większe wymagania i wrażliwe ucho, to nie dziwię się, mi wystarczyło położenie na tylnim siedzeniu Bumbooxa JBL i oddtworzenie przez BT dźwięku z 2 źródeł i porównanie. Wiem że posypie się krytyka, ale ja wymagam minimum jakości a nie popierdzania :D
    Zamówiłem sobie super sprawdzone radyjko z naprawdę super paramertrami i bajerami, zamontowałem i gitarka gra :DDDDD

• #45 18882737
    nohits
    Poziom 2  
    Hi . I took amplifier GS1E 66 920A out of car becouse I wanted to put new cooling paste on chips and resolder problemable parts to prevent silent or machinegun sound. While I put the amplifier back to car, no sound comes from speakers. I measured all important power points on PCB (including stabilizers) and everything is ok: 12V, 12V Enable, 3.3V and 1.25V. Remote pin (AMP CON) from radio to activate amplifier have only 10,5V, but I suppose it is not a problem becouse 12V Enable pin on 5V stabiliser turns it on. End chips for speakers heat usually. No shorts on soldered parts. Cooling paste is unleaded. I suspect CS42438 chip, but there is no power output to check. Only audio outputs. I don't have osciliscope, only TRMS multimeter.

Do you have any ideas guys? There is picture of my PCB. That mess on board is rest of clear-coat after cleaning for better parts visibility.
  • #46 18902024
    nohits
    Poziom 2  
    Update: i did bypass from input pins directly to end level chips, still silent. Its warm but muted. Solving this problem could be activating this chips. Does somebody have datasheet of Bose chips? Mazda 6GH 2008 - Bose GS1E 66 920A Historia pewnego wzmacniacza part 1
  • #48 19987380
    Subba68
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    witam, wznawiam post, po wielu badaniach wylądowałem na tej stronie. Piszę z Włoch i ten wzmacniacz jest fabrycznie montowany w kilku modelach Alfy Romeo. to co mi przywieźli do naprawy to zamontowane na alfie romeo Mito, małym sedanie o sportowym charakterze zbudowanym na bazie Fiata Grande Punto ale też na modelu Giulietta, mam nadzieję, że ten post będzie pomocny dla wielu posiadaczy ten wzmacniacz ( sygn. 955 -50508505), który psuje się po kilku trzaskach i wyładowaniach. Ponadto wymiana kosztuje dużo i przynajmniej we Włoszech nie ma na ten temat dokumentacji. ten "wzmacniacz" (to nie jest klasyczny wzmacniacz bo korzysta z wysokopoziomowych wyjść radia) złącze i pinout są identyczne jak mazda a także obwód wewnętrzny. Zrobiłem test stanowiskowy i w punktach pomiarowych za regulatorem l05-s300 mam tylko 3,3v zamiast 1,25v. dsp staje się bardzo gorący jak ncv8141 i absorpcja jest wysoka powyżej 1A (maksymalna wartość wybrana przeze mnie). Myślę, że może wchłonąć więcej. myślisz, że może to być w skrócie dsp? Spróbowałem go odlutować i ponownie przetestowałem napięcia. Zamówiłem zestaw na aliexpress ze wszystkimi 4 komponentami, których dotyczy problem. dzięki
  • #49 20277839
    evlo2
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Cześć, czy wiesz, czy wzmacniacz Mazdy pobiera dźwięk na poziomie liniowym lub głośnikowym z jednostki głównej? Nigdzie nie mogę znaleźć ostatecznych informacji. Wygląda mi to na poziom głośników, ale nie jestem pewien.
  • #50 20513248
    augustoponti
    Poziom 1  
    wejście wzmacniacza jest na wysokim poziomie, w okablowaniu nie ma ekranowanych przewodów.
  • #51 20891284
    neo_84
    Poziom 15  
    Ocena: 96
    KrisNext a powiedz mi jak odkodowałeś że ta końcówka to TDA8595 ? szukam info w necie i nie mogę nic znaleźć bo na kości całkowicie co innego jest napisane.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznym kondensatorem i układem scalonym.
    Mój egzemplarz to BOSE GER466A20 wsad do pamięci eprom AT24C256 udostępniłem na elektrodzie. Może komuś się przyda ...
  • #52 21626863
    revolt2
    Poziom 17  
    Ocena: 115
    Hej Neo_84 możesz kopsnąć ten wsad do bose AT24C256 ?
  • #54 21794347
    kPATm
    Poziom 1  
    Ożywienie wątku na ten temat, jeśli to w porządku. Miałem ten sam problem z moim AMP. Wymieniłem układ DSP i wydaje się, że to naprawiło problem na kilka tygodni. Właśnie zaczęły się te same objawy, więc wymieniłem chip CS4. Teraz dźwięk wydobywa się tylko z lewego przedniego i prawego tylnego głośnika. Czy jest jakiś konkretny element, który może powodować ten problem? Sprawdziłem wszystkie przewody prowadzące do radioodtwarzacza i wszystko wydaje się w porządku. Kupiłem 3 chipy, a jedynym, którego nie wymieniłem, jest chip ST2. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy samochodowego wzmacniacza Bose GS1E 66 920A z Mazdy 6 GH, objawiającego się trzaskami, zakłóceniami, zanikami dźwięku i okresowym brakiem audio. W toku diagnozy ustalono, że przyczyną była niestabilna praca stabilizatora ST2L05-3300, który powinien generować 3,3 V oraz 1,25 V dla układu DSP; zamiast prawidłowego napięcia 1,25 V pojawiało się zawyżone i pływające napięcie, widoczne także na oscyloskopie jako sygnał przypominający audio. Po wymianie DSP i stabilizatora wzmacniacz ożył, a finalnie po wymianie ST2L05-3300 urządzenie zaczęło grać bez trzasków i zakłóceń. W dalszej części wątku potwierdzono, że w niektórych przypadkach konieczna była również wymiana DSPB56374AE oraz CS42438, a program DSP znajduje się w zewnętrznej pamięci szeregowej. Omówiono też znaczenie sygnału REM/RemoteOn, poziom wejścia audio z jednostki głównej, możliwość uruchomienia wzmacniacza na stole oraz praktyczne wskazówki dotyczące diagnostyki, lutowania SMD i sprawdzania stabilności temperaturowej naprawionego układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA