Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Whirlpool ADG 8280 IX, pompa myjąca nie uruchamia się prawidłowo.

sero6661 10 Kwi 2016 18:02 876 7
  • #1 10 Kwi 2016 18:02
    sero6661
    Poziom 5  

    Witam,

    Mam następujący problem, podczas mycia na programie 60-70 stopni po załączeniu grzałki pompa zaczyna głośno chrobotać, jakby nie mogła się prawidłowo uruchomić. Po pewnym czasie wyłącza się całkowicie i słychać tylko szumienie grzałki. Po przerwaniu i ponownym uruchomieniu programu (otwarcie i zamknięcie zmywarki) ponownie słychać jak pompa próbuje się uruchomić, niestety bezskutecznie. Dopiero po przejściu do kolejnego etapu zmywania zaczyna ponownie pracować aby po kilkudziesięciu minutach ponownie dać powyższe oznaki. Na innych programach problem nie występuje (przynajmniej na początku, nie puszczałem ich w całości). Rozebrałem zmywarkę i przeczyściłem wszystko, jednak problem nadal występuje.
    Zmywarka Whirlpool ADG 8280 IX, pompa myjąca nie uruchamia się prawidłowo.20160410_1..028.jpg Download (3.34 MB)

    Zastanawiam się nad wymianą samego kondensatora, czy to może pomóc? Proszę o rady.

    Pozdrawiam.

    0 7
  • Pomocny post
    #2 10 Kwi 2016 22:33
    andrzej1959
    Specjalista AGD

    Możesz wymienić kondensator ,ale bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie pompy .

    0
  • #3 10 Kwi 2016 22:53
    sero6661
    Poziom 5  

    No cóż, tego właśnie się obawiam, bo różnica w kosztach spora. Ale skoro jest szansa to zacznę od samego kondensatora. Dodam, że jak już uda się pompie ruszyć to działa do następnego incydentu. W każdym razie jutro postaram się wymienić kondensator i dam znać czy pomogło. Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam :)

    0
  • #4 10 Kwi 2016 23:53
    mychaj
    Poziom 30  

    Jak masz to już rozbebeszone , wymontuj pompę i sprawdź czy nie ma luzów na łożyskach albo czy coś w nią nie wpadło (czasami się zdarza). Chrobotanie i problem z rozruchem to często przyczyna uszkodzonego łożyskowania .

    0
  • #5 11 Kwi 2016 00:05
    sero6661
    Poziom 5  

    Wszystko czyściłem, powypadało trochę syfu ale nie wiem czy wszystko. Pompa niestety jest nirozbieralna i nie ma jak się bezpośrednio dostać do wirników, wyczyściłem to co było w zasięgu i przepłukałem wodą pod ciśnieniem z obydwu stron. Luzów raczej nie wyczułem, więc jestem dobrej myśli. Ale jak kondensator nie pomoże, to wymiany raczej nie uniknę, może coś nie tyle z łożyskiem co z samym silnikiem, zauważyłem lekkie okopcenie na jego obudowie :(.

    0
  • #6 12 Kwi 2016 13:53
    sero6661
    Poziom 5  

    Wymiana kondensatora sprawiła, że częściej się włącza, jednak wciąż ma problemy. Jeszcze raz wymontowałem pompę (jednak daje się ją bardziej rozebrać nie zauważyłem tego wcześniej) i okazało się, że magnes na wirniku jest pęknięty, wydaje mi się że to on odpowiada za awarię. I teraz pojawia się moje pytanie, czy jest szansa aby kupić samą turbinę bez silnika? Może być w sumie też bez obudowy, ale z nią też nie zaszkodzi.
    Chodzi dokładnie o część zaznaczoną na zdjęciach poniżej, niestety nie udało mi się, bądź nie potrafię jej znaleźć.
    Zmywarka Whirlpool ADG 8280 IX, pompa myjąca nie uruchamia się prawidłowo.4UZ-PM-CLM...-W4A,0.jpg Download (65.2 kB) Zmywarka Whirlpool ADG 8280 IX, pompa myjąca nie uruchamia się prawidłowo.GU1-M0-CLM...-W4A,0.jpg Download (53.07 kB)

    0
  • Pomocny post
    #7 12 Kwi 2016 14:55
    mychaj
    Poziom 30  

    Poszukaj na www.north.pl ale raczej będzie dostępna cała pompa.

    0
  • #8 12 Kwi 2016 15:00
    sero6661
    Poziom 5  

    Tak też niestety myślałem. Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia.

    0