logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić tester RLC półprzewodników z Gotronik? Dokładność i obudowa

patryk5883 02 Maj 2016 08:52 3948 11
REKLAMA
  • #1 15644219
    patryk5883
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam drodzy forumowicze jako że jestem początkującym elektronikiem chciałbym sobie zakupić ten miernik:

http://www.gotronik.pl/tester-miernik-elementow-rlc-polprzewodnikow-p-3909.html

który znacznie ułatwił by mi pracę i stąd moje pytanie czy warto taki miernik zakupić jaka jest jego dokładność ? czy można badać nim elementy elektroniczne wlutowane w układ ? I gdzie można dokupić obudowę do takiego miernika ? proszę o wyrozumiałość i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 15644231
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    Miernik jak najbardziej wspomoże pracę, ale warto też obejrzeć się za zwykłym miernikiem.
    patryk5883 napisał:
    czy można badać nim elementy elektroniczne wlutowane w układ
    - raczej nie nada się do takich pomiarów, dla tego proponuję zakup zwykłego miernika.
    patryk5883 napisał:
    gdzie można dokupić obudowę do takiego miernika ?
    - musisz dopasować do wielkości płytki, wiele firm oferuje pudełka, od dedykowanych do uniwersalnych. Myślę że w Zamościu (choć nigdy tam nie byłem- a szkoda ;) ) jest sklep z częściami elektronicznymi i tam będą mieli w ofercie. Jeśli nie, oferta w sieci przebogata. Możesz też zaadaptować obudowę z innego urządzenia.
  • REKLAMA
  • #4 15644272
    anders11
    Poziom 30  
    Ocena: 204
    Bardzo przydatna rzecz, zwłaszcza jeśli będziesz stosował elementy z odzysku, ale
    nie nazwał bym tego miernikiem ,to raczej tester
    Radziłbym jednak za te pieniążki kupić multimetr uniwersalny(w tej cenie zakupisz już dość dobre urządzenie) , a tester zrobić sobie samemu .Jest sporo schematów na elektrodzie, nawet z pomiarem napięcia zenera
    Przykładowo ten:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2756223.html
  • REKLAMA
  • #5 15644299
    patryk5883
    Poziom 7  
    Zwykły multimetr już posiadam ale wszystkiego nie da się nim sprawdzić dlatego ten ułatwił by mi pracę i nie musiał bym ustawiać odpowiednieko zakresu jak w przypadku miernika chętnie zrobił bym sam ten miernik ale z tego co wiem to atmege328 musiał bym sam zaprogramować a w tym temacie jestem jeszcze kompletnie zielony;p

Dodano po 1 [minuty]:

sory tester nie miernik ciągle zapominam ;p
  • #6 15644323
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 568
    @patryk5883 od chińczyka kupisz to znacznie taniej, na ebaju. Polecam, naprawdę przydatne i nie szkoda jak się zepsuje.
  • REKLAMA
  • #7 15645325
    Pan Pytalski
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Patryk,, a ja polecam model M12864 kupiony jako kit do samodzielnego poskładania ze strony bangg..d.com
    Pół roku temu dałem za niego z przesyłka ok. 70 zł. Opłata w PLN. Wysyłka z Europy. Czas oczekiwania tydzień. Zero problemów z uruchomieniem. Bardzo funkcjonalny gadżet w warsztacie elektronika. Nie zastąpi dokładnego miernika ale jako tester do szybkich, powtarzalnych pomiarów jest O.K. W załączniku zdjęcia mojego testera. W górnej części obudowy zamontowałem dwa złącza BNC - jedno do wejścia pomiarowego częstościomierza a drugie jako wyjście generatora.
    Załączniki:
    • Czy warto kupić tester RLC półprzewodników z Gotronik? Dokładność i obudowa DYI M12864.jpg (158.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy warto kupić tester RLC półprzewodników z Gotronik? Dokładność i obudowa M12864_finish.jpg (51.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 15645354
    salawalas
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Ostatnio sam kupowałem dla kogoś, ten miernik + obudowa, która nieco jest niedopracowana, ale od biedy ujdzie:
    Link za 90zł.
    Czy warto kupić tester RLC półprzewodników z Gotronik? Dokładność i obudowa Czy warto kupić tester RLC półprzewodników z Gotronik? Dokładność i obudowa Czy warto kupić tester RLC półprzewodników z Gotronik? Dokładność i obudowa [/img]
    Pirewsze wnioski, bo go składałem. Przydatna rzecz, ale... bateria 9V to nieporozumienie, lepszy będzie zewnętrzny zasilacz, albo akumulatorek everActive 6F22/9V Ni-MH 320 mAh ;). Trzeba by pomyśleć o wyprowadzeniu na zewnątrz płytki do pomiarów elementów w smt oraz złącza do pomiaru częstotliwości, jeśli chce się z tego korzystać oczywiście.
  • #9 15647748
    patryk5883
    Poziom 7  
    Ok dzieki za pomoc chyba zdecyduje się na ten M12864 podoba mi się i wydaje się być solidny tylko trochę się obawiam z tym kitem czy jak złoże to będzie działać jest gdzieś jakaś instrukcja montażu do tego testera ?
  • #10 15647849
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 835
    Wszystkie te mierniczki to takie zabawki raczej do ustalenia czy dany element jest sprawny czy nie a nie do jakich kolwiek w miarę wiarygodnych pomiarów się nie nadają.
    Zamiast kupować chinczyka to lepiej kupić Polską wersję o ile jest robiona w Polsce
  • #11 15648214
    Pan Pytalski
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Patryk - zajrzyj do tego pdf. Znajdziesz tam instrukcję montażu i uruchomienia tego testera.
    http://tiny.pl/grm8h
  • #12 15648518
    patryk5883
    Poziom 7  
    Ale skoro pokazują dany element i zblizone wartości to chyba nie są takie złe a o to właśnie chodzi żeby sprawdzić badany element czy jest sprawny czy nie a szczególnie dotyczy to tranzystorów i jest to też wygodne w przeciwieństwie do zwykłego multimetru bo nie muszę ustawiać za każdym razem innego zakresu ;p tester zamówiłem w polskim sklepie w razie czego przynajmniej bedzie gwarancja;p
    Pan Pytalski wielkie dzięki właśnie o to mi chodziło bardzo mi pomogłeś pozdrawiam ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują na temat zakupu testera RLC półprzewodników z Gotronik, podkreślając jego przydatność w pracy z elementami elektronicznymi, zwłaszcza z odzysku. Wiele osób sugeruje, że tester może być użyteczny, ale nie zastąpi dokładności multimetru. Wskazują na możliwość zakupu tańszych modeli z Chin oraz na dostępność obudów w sklepach internetowych. Pojawiają się również rekomendacje dotyczące samodzielnego montażu testera M12864, który jest funkcjonalny, ale wymaga ostrożności przy składaniu. Użytkownicy podkreślają, że testery te są bardziej zabawkami do szybkich pomiarów niż profesjonalnymi narzędziami, ale mogą być wystarczające do podstawowych zastosowań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA