logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 1.8 125 KM '95 - Ściąga w prawo mimo wymiany zawieszenia i maglownicy

juri-1986 04 Maj 2016 18:24 7305 17
REKLAMA
  • #1 15649912
    juri-1986
    Poziom 9  
    Witam. Posiadam audi a4 1.8 benzyna 125 KM 95r. ściąga cały czas w prawą stronę, wymienione całe przednie zawieszenie, zbieżność jest w porządku, przekładanie kół nic nie dało, nawet została wymieniona maglownica i dalej bez zmian. Jeśli ktoś miał podobny problem będę wdzięczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 15649945
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 15650007
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6615
    Jedź tam gdzie zrobią ci porządne pomiary.
  • #4 15650247
    Kune
    Poziom 24  
    Ocena: 212
    A masz wydruk z geometrii/zbieżności?
    Robiłes ustawienie przodu i tyłu? Czy tylko przodu (co jest częste gdy naprawiają tylko przednie zawieszenie).
  • REKLAMA
  • #5 15650835
    rafal.jaro
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 1045
    W audi a4 są dwa rodzaje zbierzności, główna którą się robi na regulacji końcówki względem drążka, i "połówkowa" którą ustala się śrubą wkręcaną od góry w sworzeń końcówki drążka, to ta śruba którą mechanicy wkręcają do oporu, po czym skręcają śrubą na przestrzał zwrotnice zaciskając swożeń. Na sworzniu jest półfasolka do regulacji. Temat jest mało znany mechanikom a od tego może ściągać, ciąć opony na zakrętach itp cuda.
  • #6 15650889
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Krzysztof Rypiński napisał:
    Witam, ja też miałem taką sytuację, męczyłem się przez rok, aż do momentu lekkiej naprawy zawieszenia i przede wszystkim zmiany serwisu.
    Nowy serwis wykonał naprawę i ustawienia zbieżności, okazało się (dla mnie), że są samochody których zbieżność należy robić pod obciążeniem, czego nie wiedzieli w poprzednim serwisie.(zbieżność robili na podnośniku)
    Pozdrawiam.

Idź gdzie indziej bajki pisać. Nie ma takich partaków - geometrię zawsze robi się na kołach, żeby to wiedzieć, nie trzeba specjalnych szkół kończyć. Zresztą ciekawe do czego na podnośniku mierzyli kąty kół.

Dodano po 7 [minuty]:

rafal.jaro napisał:
    W audi a4 są dwa rodzaje zbierzności, główna którą się robi na regulacji końcówki względem drążka, i "połówkowa" którą ustala się śrubą wkręcaną od góry w sworzeń końcówki drążka, to ta śruba którą mechanicy wkręcają do oporu, po czym skręcają śrubą na przestrzał zwrotnice zaciskając swożeń. Na sworzniu jest półfasolka do regulacji. Temat jest mało znany mechanikom a od tego może ściągać, ciąć opony na zakrętach itp cuda.

Piszesz kolego sam nie wiesz o czym widzę. Zbieżność, to zbieżność - polega tylko i wyłącznie na ustawienia kół jak najbardziej równolegle do siebie z określoną odchyłką na "+" bądź "-" w zależności od rodzaju napędu. Do tego są jeszcze dwa istotne parametry - oczywiście zakładając że samochód nie jest pokolizyjny i nie ma przesuniętych punktów mocowania zawieszenia - kąt pochylenia zwrotnicy i kąt wyprzedzenia dolnego sworznia zwrotnicy. Generalnie trzeba znaleźć lepszy warsztat, który nie posługuje się ślepo tylko i wyłącznie płyta najazdową, która najdokładniejsza nie jest.
  • REKLAMA
  • #8 15651002
    rafal.jaro
    Specjalista grupy V.A.G.
    robokop napisał:

Piszesz kolego sam nie wiesz o czym widzę. Zbieżność, to zbieżność - polega tylko i wyłącznie na ustawienia kół jak najbardziej równolegle do siebie z określoną odchyłką na "+" bądź "-" w zależności od rodzaju napędu. Do tego są jeszcze dwa istotne parametry - oczywiście zakładając że samochód nie jest pokolizyjny i nie ma przesuniętych punktów mocowania zawieszenia - kąt pochylenia zwrotnicy i kąt wyprzedzenia dolnego sworznia zwrotnicy. Generalnie trzeba znaleźć lepszy warsztat, który nie posługuje się ślepo tylko i wyłącznie płyta najazdową, która najdokładniejsza nie jest.

Piszę wiem o czym tylko nie znam fachowego określenia tego. Może tu nie chodzi o zbierzność a pochylenie koła przy skręcaniu ale problemy z tego powodu mogą występować podobne. A może skoro podważasz moją wypowiedź to powiedz jak to jest z dokręcaniem śrubyswożnia końcówki na klucz 13 w wielowachaczu audi a4 b5?
  • #9 15651058
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Te śrubki służą raz do ustawienia sworzni w gniazdach na mniej więcej jednej wysokości, a dwa do dopieszczenia samej zbieżności - po wstępnym ustawieniu długością drążków.
  • #10 15651415
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 15651426
    Kune
    Poziom 24  
    Ocena: 212
    Ale zaraz - na jakim podnośniku? Kolumnowym? Bo to przecież dużo lepsza opcja niż skakać po kanałach.
    Bo tu chyba jest "niedomówienie".

Co do obciążania samochodu, to rozumiem, że masz na myśli odważniki wkładane do auta?
    Nie wiem jaki mają sprzęt, ale w Audi jest różnica w ustawieniu dla zawieszenia sportowego i dla Quattro. Geometria była robiona dla przodu i tyłu? Gdzie masz wydruk?
  • #12 15651487
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 15652366
    rafal.jaro
    Specjalista grupy V.A.G.
    Hmm a ciekawe czy mechanicy prawidłowo zamontowali wachacze na tulejach? Może nie w te dziury w saniach, bo da się taką machlojkę zrobić.
  • #14 15653488
    juri-1986
    Poziom 9  
    Wachacze na pewno są dobrze wysadzone, wszystko robiłem sam, także co do tego jestem pewny. Zbieżność była ustawiana na plytach, wydruków nie mam. Niedługo pojade gdzie indziej na spr. całej geometrii zobacze co tam wyjdzie.
    (,
  • REKLAMA
  • #15 15655426
    andrend
    Poziom 26  
    Ocena: 603
    Jeszcze w żadnej literaturze serwisowej nie spotkałem się żeby w audi dociążać fotele. Pełen zbiornik paliwa i do dzieła.
  • #16 15655845
    Dawid W
    Poziom 15  
    Ocena: 87
    kolego może dużo nowego nie wniosę do tematu ale jedno jest pewne Dobry serwis to podstawa. Powinieneś dostać wydruk po robocie i tam powinny być wartości jak było ustawione przed ustawione przed i po robocie oraz jakie sa tolerancje. Jak będziesz chciał to mogę wrzucić ci coś takiego ale z cordoby. Samo ustawienie zbieżności to mało, dochodzi do tego kąt pochylenia koła jak i kąt wyprzedzenia koła jeśli występuję plus ustawienie tyłu jeśli się ustawia. Z tego co pamiętam tył ustawia się pierwszy. I auto stało na kołach bez żadnych obciążeń. Najpierw założyli na 4 koła jakieś urządzenia a później to już komputer mówił co dalej.
  • #17 18226690
    Showbiz32
    Poziom 6  
    Ocena: 81
    rafal.jaro napisał:
    robokop napisał:

Piszę wiem o czym tylko nie znam fachowego określenia tego. Może tu nie chodzi o zbierzność a pochylenie koła przy skręcaniu ale problemy z tego powodu mogą występować podobne. A może skoro podważasz moją wypowiedź to powiedz jak to jest z dokręcaniem śrubyswożnia końcówki na klucz 13 w wielowachaczu audi a4 b5?

Krzywa zbieżności się to nazywa, trzeba mieć do tego przyrząd, to w vagach tylko jest

Moderowany przez T5:

3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

• #18 18227056
    pioter488
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Kąty pochylenia koła należy wyregulować jednakowo po obu stronach poprzez zmianę pozycji ramy pośredniej
    Warto również pamiętać że na ściąganie pojazdu mają również i przede wszystkim opony, stan zawieszenia: sprężyny tuleje gumowo-metalowe amortyzatory

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A4 1.8 z 1995 roku zgłasza problem z ciągnięciem pojazdu w prawo, mimo wymiany całego przedniego zawieszenia oraz maglownicy. W dyskusji poruszono kwestie związane z ustawieniem zbieżności, które powinno być przeprowadzane pod obciążeniem, a także różne rodzaje zbieżności w Audi A4. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić poprawność montażu wahaczy, stan opon oraz ewentualne uszkodzenia zaworu sterującego wspomagania. Wskazano również na konieczność wykonania dokładnych pomiarów geometrii w dobrym serwisie, który dostarczy wydruki z pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA