logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż fotokomórek w szerokich murowanych słupach

kamo502 12 Maj 2016 14:29 7989 13
  • #1 15668013
    kamo502
    Poziom 20  
    Ocena: 140
    Witam

Czy macie jakiś patent na montaż fotokomórek w podobnych słupach ogrodzeniowych?
    Montaż wewnątrz bramy chyba mija się z celem, Zabezpieczy ale nie do końca. Najgorzej jak ktoś stanie za widokiem fotokomórki ale w miejscu gdzie brama się domyka.

Zdjęcie poglądowe z internetu.

• #2 15668102
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2110
    Nie bardzo rozumiem pytanie. Montujesz normalnie na kołki rozporowe. , w skrzydłówce zawsze na zewnątrz.
  • #3 15668124
    kamo502
    Poziom 20  
    Może źle opisałem.

Chodzi o prowadzenie przewodu.
    Przewiert w głąb słupka i szukanie (trafianie) wiertłem od wewnątrz?

• #4 15668142
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Wierć z jednej(prawie do samego końca) a potem z drugiej strony słupka. Tym sposobem nie odłamie(odłupie) Ci się nic gdy będziesz wiercił. Kup fotki np. beninca pupilla czyli takie które da sie regulowac o kąt 90 stopni i montujesz tam gdzie otwór który wierciłes. Mogę jasniej...
  • #5 15668176
    kamo502
    Poziom 20  
    Fotokomórki Faac XP20D

@adjan_ek Chodzi Ci na przestrzał? Będą odstawały od słupka. Trochę nie estetycznie. I będą się rzucały w oczy. Żeby jakiemuś "uprzejmemu" przechodniowi się nie spodobały
  • #6 15668220
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

Przy bramach uchylnych powinny być dwa komplety fotokomórek (na słupach - od strony zewnętrznej i dodatkowe wewnątrz posesji) zgodnie ze schematem:

Nie wiem dlaczego większość "fachowców" montujących napędy do takich bram stosuje tyko jeden komplet fotokomórek (na słupach od zewnątrz) zapominając o tych wewnętrznych?

Pozdrawiam.
  • #7 15668284
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Tak, na przestrzał. Jak mają się nie spodobać to choćby były przezroczyste to i tak zrobi swoje :)
    Jeśli chodzi o odstawanie to możesz przyszlifować powierzchnie słupka w miejscu gdzie będzie fotokomórka. Już tak robiłem w przypadku pustaków ogrodzeniowych łupanych. Trzeba się trochę pobawić ale się da.
    Inne rozwiązanie to wiercenie po skosie w miejsce docelowe(też na przestrzał) lub też tak jak narysowałeś. Tylko oczywiście na dwa razy czyli z jednej i drugiej strony i pod lekkim skosem. Potem bierzesz kawałek kabla utp. zdejmujesz izolację wierzchnią na odcinku około 10cm i z kazdej żyły też. Robisz z tego takie 'oczko' i wpychasz w dziurę. Latarka i patrzysz w drugą dziurę czy jest 'oczko'. Jeśli jest to drut miedziany 1,5 mm2 ze zrobionym małym haczykiem na końcu i próbujesz zahaczyć za oczko.
    Wiele razy robiłem już takie roboty. Każdy chciał mieć napęd i żeby nie było widać kabli. Ale kabli wcześniej nie położył-standard.
    Jednak przyznam, że w prawdziwych kamiennych słupkach nie wierciłem.
  • #8 15671312
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Często puszczamy kable w fugach. Nacinam lekko fugę, wpuszczam kabel i fuguję ponownie tym samym czym była oryginalna. Ale jak napisał przedmówca rzadko mi się zdarzały słupki kamienne. Właściwie tylko raz. Wtedy też tak zrobiłem tyle że zamiast kątówki był młotek i meselek ( i dużo czasu) a zaprawa na szczęście nie była supertwarda.
  • #10 15676649
    tomek201
    Poziom 15  
    Ocena: 61
    Klient nie patrzy na bezpieczeństwo a na koszty. Zważając na cenę słupków oraz dodatkowy zestaw fotokomórek i okablowania nie ma co liczyć na mniej jak 500 zł za kpl. Dodam, że klient nie zdaje sobie sprawy, że w momencie założenia automatyki bramowej, brama jest maszyną i jedynie stosowne oświadczenie które zawsze daję do podpisu, po części zwalnia mnie z "obowiązku" pilnowania czy obtarte auto czy przygniecony piesek są błędem montażowym.
  • #11 15684965
    kamo502
    Poziom 20  
    Mam jeszcze pytanie odnośnie siłowników i podpięcia.

Patrząc od wewnątrz posesji:
    -lewe skrzydło ma otwierać się pierwsze
    -prawe drugie (zamontowana listwa maskująca)

Napędy podpinam
    M1 - lewy
    M2 - prawy

?
  • #12 15685062
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Podaj kolego jaki napęd. Już się rozpisałem bo myślałem że to nice wingo. Sory...
  • #13 15685169
    kamo502
    Poziom 20  
    Przepraszam, myślałem że podawałem wcześniej

Faac 414
    Centrala jak dobrze pamiętam 452

Druga sprawa
    Czy w fotokomórkach podłączając skrętkę są jakieś ogólne zasady?
    Czy kolory "jak leci"

Planuje dać zasilanie
    -Czerwony +
    -Biały -
    -Niebieski -Tx
    -Pomarańczowy NC
    -Czarny COM
  • #14 15685384
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Dużo Ci nie pomogę. Z faac 414 miałem styczność bardzo dawno temu.
    Jeśli chodzi o kabel to raczej nie masz utp-skrętki. Ale nieważne. Podłączaj tak jak Ci wygodnie tzn. tak żebyś się nie pomylił. Ja z reguły podłączam same kolory jeśli ich starcza a białe zostawiam w spokoju jeśli jest ich więcej niż jeden. Z tematu wnioskuję, że podłączasz na zamykanie czyli 14 na COM w fotce a NC na 12. Nie zapomnij zmostkować 19 z 13 w centrali.
    Siłowniki raczej dobrze myślisz podłączyć. Mogę Ci podpowiedzieć tyle co sam wyczytam z instrukcji.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie montażu fotokomórek w szerokich murowanych słupach ogrodzeniowych. Użytkownicy sugerują różne metody prowadzenia przewodów, w tym wiercenie z dwóch stron słupka oraz wykorzystanie kabli UTP do ułatwienia instalacji. Zwracają uwagę na estetykę montażu, proponując szlifowanie powierzchni słupka, aby fotokomórki nie odstawały. Podkreślają również znaczenie posiadania dwóch par fotokomórek dla zapewnienia bezpieczeństwa, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz posesji. W kontekście podłączenia siłowników, omawiane są zasady dotyczące kolorów przewodów oraz konkretne modele napędów, takie jak Faac 414.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA