logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotokomórki w bramie dwuskrzydłowej

Piotr1. 24 Maj 2017 14:57 26514 17
  • #1 16493163
    Piotr1.
    Poziom 14  
    Ocena: 139
    Kupując zestaw do otwierania bramy wjazdowej w komplecie mamy fotokomórki. Zastanawiam się tylko czy je w ogóle montować, a jeżeli tak to w jakim miejscu. Mam bramę dwuskrzydłową zamontowaną na słupkach metalowych 10/10 cm. Na środku płaszczyzny słupków są przyspawane zawiasy i stąd moje pytanie w jakim miejscu te fotokomórki zamontować, a może ich w ogóle nie montować?
  • #2 16493173
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 618
    Poszukaj czujników montowanych na froncie bramy. Można w nich obrócić płytkę z czujnikami.
    Np. Focus Slim
  • #3 16493484
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15501
    Piotr1. napisał:
    Na środku płaszczyzny słupków są przyspawane zawiasy

Zajrzyj do instrukcji napędu i sprawdź na jakiej wysokości powinny być zamontowane fotokomórki.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 16494154
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 147
    Tak naprawdę powinny być dwie linie foto, a na każdy problem jest sposób. W takim przypadku montujesz fotki na podstawkach lub montujesz obracane tak jak kolega napisł np Beninca Pupila
  • #5 16522206
    janek ie
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam tak jak koledzy pisza powiny byc zamontowane dwa zestawy jedne na zewnatrz bramy drugie w srodku czyli na na podworku ja zawsze montuje na slupkach 10 /10 to te fotokomorki ktore sa z mozliwoscia obkrecania ,a co do fotokomorek wewnatrz to po otwarciu bramy 20cm od bramy czyli brama sie otwiera na 1,5m to montuje na 1,7 m jezeli nie zamontujesz to musialbys moim zdaniem miec zamykanie nie automatyczne tylko sterowanie pilotem pozdrawiam
  • #6 16522222
    marek49ae
    Poziom 24  
    Ocena: 254
    janek ie napisał:
    jezeli nie zamontujesz to musialbys moim zdaniem miec zamykanie nie automatyczne tylko sterowanie pilotem
    Fotokomórki mam odpięte, a brama i tak się automatycznie zamyka. Fotokomórki są pewną gwarancją bezpieczeństwa podczas zamykania. Ja odpiąłem, bo podczas opadów, brama potrafiła się cały czas otwierać i zamykać. Fotokomórki FAAC.
  • #7 16522250
    janek ie
    Poziom 13  
    wiesz tak sa pewna gwaracja bezpieczenstwa tak jak piszesz to jest fakt zbyt duze opady deszczu czyli duze krople moga spowodowac przeciec fotokomorki i jej nie zamkniecie jezeli jest otwarta czy sniek zimowa pora tez moze to spowodowac To ja na twoim miejscu bym zlikwidowa automatyczne zamykanie tylko zostawil sterowanie pilotem czyli sygnal brama otwiera sie drugi sygnal brama stoi i trzeci sygnal brama sie zamyka to wszstko dal bezpieczenstwa
  • #8 16522621
    marek49ae
    Poziom 24  
    Ocena: 254
    Istnieje coś takiego--jeden sygnał--brama się otwiera i automatycznie po upływie zadanego czasu zamyka. Druga możliwość--jeden sygnał brama się otwiera, drugi sygnał--stop, trzeci sygnał--brama się zamyka. Tak jest zaprogramowane w sterowniku.
  • #9 16522678
    janek ie
    Poziom 13  
    to jezeli masz tak zaprogramowane to ok nic nie powino sie stac tylko jezeli ktos inny posiada jeszcze pilota do bramy a ktos bedzie w bramie stal samochode i ta druga osoba bedzie chciala wjechac na posesje i da sygnal pilotem do otwarcia a brama jest juz otwarta i ten sygnal spowoduje zamkniecie bramy ja na twoim miejscu jezeli nie chcesz montowac fotokomore zainstalowal bym sobie wykrywacz metalu i podlaczyl go pod fotokomorki co wrazie czego nie spowoduje zamkniecie bo czesc auta zawsze bedzie lapac ten wykrywacz metalu sam mam zamontowany wykrywacz metalu na otwarcie bramy i pod fotokomorki
  • #10 16523870
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    marek49ae napisał:
    Fotokomórki mam odpięte, a brama i tak się automatycznie zamyka
    To nic. Ja odciąłem hamulce, a samochód dalej jechał ;) Problem nie w tym, że brama nie będzie działała w układzie automatycznego zamykania, tylko w tym, że jak pisali koledzy jest to po prostu niebezpieczne.
    pozdrawiam
  • #11 16756318
    Piotr1.
    Poziom 14  
    Ocena: 139
    Informacje udzielone wyżej wiele mi objaśniły w temacie montażu fotokomórek. Dziękuję wszystkim. Temat zamykam.
  • #12 19826079
    enginegarage
    Poziom 12  
    Ocena: 248
    Witam na wiosną mam zamiar zamontować automat do bramy i zastanawiam się jak zabezpieczyć zaznaczone pole na czerwono jest tam 1.75m
    Załączniki:
    • Fotokomórki w bramie dwuskrzydłowej brama.jpg (19.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 19826460
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 220
    Może się przyda:
    Fotokomórki w bramie dwuskrzydłowej
    Pozdrawiam
    PROXIMILIAN
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl
  • #14 19828067
    enginegarage
    Poziom 12  
    rozumiem ze w takim razie potrzeba 6 fotokomórek ?
  • #15 19828193
    PROXIMA sj

Hmm...
    Raczej 4.
    - Jedna chroniąca zamykanie, gdy auto wjechało nieco przez otwartą bramę na podwórko z ulicy, a brama zaczyna się zamykać,
    - dwie chroniące otwieranie, o ile istnieje możliwość przygniecenia osób przez otwierające się skrzydła bramy,
    - i jedna chroniąca i otwieranie, i zamykanie, gdy auto stoi na podwórku i jest w zasięgu zarówno otwierającej jak i zamykającej się bramy...

Pozdrawiam
    PROXIMILIAM
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
  • #16 19830171
    enginegarage
    Poziom 12  
    ok przyjmijmy ze skrzydlo ma 1.75m po otwarciu dzieciak zostawia rower na środku podjazdu gdzie czujki nie sięgają
    w tym przypadku ta strefa nie jest zabezpieczona Fotokomórki w bramie dwuskrzydłowej
    w przypadku bramy przesuwnej nie ma problemu bo tam zabezpieczyłem ja również 4 fotokomórkami przed i za , tutaj jednak widzę troszke wiecej strefy niezabezpieczonej. niestety jestem zmuszony założyć bramę skrzydłową .
  • #17 19830183
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    No trudno, nie da się założyć fotek w miejscu, gdzie przelatują skrzydła bramy ;) . Ale możesz dać zestaw (przeważnie z silownikami na silnikach 24V) z dokładnie działajacym antyzgnieceniem amperometrycznym.
  • #18 19830928
    PROXIMA sj

No i osoba kontrolująca bramę powinna obserwować obszar działania bramy.
    Jeżeli skrzydło Twojej bramy nie szura po podwórku, możesz też zainstalować kilka fotokomórek OZ w poprzek podwórka, poniżej skrzydła bramy.

PROXIMILIAN
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat montażu fotokomórek w bramie dwuskrzydłowej. Użytkownicy zalecają instalację dwóch zestawów fotokomórek: jednego na zewnątrz bramy, a drugiego wewnątrz, aby zapewnić bezpieczeństwo podczas otwierania i zamykania. Sugerowane jest umieszczanie fotokomórek na słupkach bramy na wysokości około 1,7 m, z możliwością ich obrotu, co ułatwia dostosowanie do warunków montażowych. Wskazano również na problemy związane z działaniem fotokomórek w trudnych warunkach atmosferycznych, takich jak deszcz czy śnieg, co może prowadzić do nieprawidłowego działania systemu automatycznego zamykania. Użytkownicy podkreślają znaczenie bezpieczeństwa, sugerując alternatywne metody, takie jak wykrywacze metalu, w przypadku rezygnacji z fotokomórek.
REKLAMA