logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicia 1.3 1998 - Jak uzyskać +12V po pierwszym przekręceniu kluczyka?

BrucieK 12 Maj 2016 19:54 6234 12
REKLAMA
  • #1 15668719
    BrucieK
    Poziom 15  
    Ocena: 64
    Witam,
    Wiem, że w tym samochodzie +12v po stacyjce to po prostu zapłon, chciałbym zrobić tak, żeby +12v pojawiało się też po przekręceniu kluczyka tylko raz w prawo, czyli jeszcze przed włączeniem zapłonu. Chce zrobić sobie automatyczne włączanie i wyłączanie radia i zapalniczki, jeśli chodzi o radio to +12v w pozycji zapłonu odpada bo wyłączenie silnika = wyłączenie radia.

Wg schematu elektrycznego kostki stacyjki pozycja pierwsza jest w ogóle nieużywana:
    Spoiler:
    Skoda Felicia 1.3 1998 - Jak uzyskać +12V po pierwszym przekręceniu kluczyka?

Mam starą kostke i próbowałem przekręcić blaszke od obwodu testowania kontrolki układu hamulcowego (styk 16), niestety +12v po takiej modyfikacji jest tylko w pozycji pierwszej, w drugiej (zapłon) i trzeciej (kręcenie rozrusznikiem) już nie ma. Przyszedł mi do głowy inny pomysł. Styk P jest nieużywany i jest na nim +12v w pozycji zerowej. W każdej innej styk jest odłączony. Stosując przekaźnik rozwierany otrzymałbym to czego mi trzeba. Stacyjka w pozycji zerowej podawałaby +12v przez styk P na przekaźnik powodując jego rozwarcie i wyłączenie prądu dla radia i zapalniczki. Po przekręceniu kluczyka przekaźnik zamykałby obwód i radio byłoby zasilane.
    Jednak czy pobór prądu przez taki przekaźnik podczas postoju samochodu nie będzie za duży? A może są jakieś przekaźniki pobierające bardzo mało prądu? Druga sprawa, czy taki przekaźnik może cały czas pracować z załączoną cewką?

A może ktoś ma inny pomysł jak dodać taką funkcjonalność do tego auta?
  • REKLAMA
  • #2 15668811
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1121
    Przekaźniki bywają NC i NO.
    Albo oba typy styków w jednym przekaźniku.

Po prostu odwróć logikę myślenia o przekaźniku i problem masz z głowy ;)
    Styki NC, i przekaźnik NIE zasilany zwiera.
  • #3 15669248
    BrucieK
    Poziom 15  
    Tak, tylko taki przekaznik nc bedzie zasilany podczas postoju auta, bo stacyjka na styku P podaje prad gdy jest w pozycji zerowej. I to jest wada tego rozwiazania, w tym temacie z podstawami widzialem, ze moze pobierac nawet 150mA a to sporo. Po prostu jaki bym nie dal przekaznik bedzie on zasilany podczas postoju bo tak dziala styk P.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15669302
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1121
    To źle cię zrozumiałem.
    W takim razie bez przeróbki kostki stacyjki się nie obędzie. A skoro ją rozbierałeś i nie wyszło to pewnie się nie da. Ja na oczy rozebranej kostki od Felicji nigdy nie widziałem, więc pojęcia nie mam czy jest to wykonalne.

Załóż dodatkowy włącznik na obwód radia/zapalniczki. Najprostsza opcja.
    Można by też zbudować układ, zakładając że dobrze rozumiem funkcjonowanie tej stacyjki:
    Jeśli na P nie ma napięcia i jednocześnie nie ma napięcia na styku 15, uznajemy że stacyjka jest w pozycji 1 (która nie ma styku) to dajemy zasilanie na radio.
    Można by to zbudować na tranzystorach, a może i na przekaźnikach nawet, zakładając że P w momencie braku zasilania ma potencjał bliski "masy". Bo styk 15 najpewniej taki potencjał by posiadał.

Inną opcją jest adaptacja całej stacyjki z jakiegoś innego modelu samochodu która posiada pozycję ACC. Jednak mechanicznie to może być dość skomplikowana sprawa.
  • REKLAMA
  • #5 15669356
    RAKIETAM
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Czy zasilanie na styku P jest również jak wyjmiesz kluczyk ze stacyjki?
  • #6 15671649
    BrucieK
    Poziom 15  
    Karaczan napisał:
    Można by też zbudować układ, zakładając że dobrze rozumiem funkcjonowanie tej stacyjki:
    Jeśli na P nie ma napięcia i jednocześnie nie ma napięcia na styku 15, uznajemy że stacyjka jest w pozycji 1 (która nie ma styku) to dajemy zasilanie na radio.
    Można by to zbudować na tranzystorach, a może i na przekaźnikach nawet, zakładając że P w momencie braku zasilania ma potencjał bliski "masy". Bo styk 15 najpewniej taki potencjał by posiadał.

Hmm, w sumie wystarczyło by "patrzeć" tylko na P, po przekręceniu stacyjki na pierwszą pozycje i dalsze nie ma na tym styku napięcia. Niestety styk jest całkowicie odłączany, czyli albo jest +12v, albo styk "wisi" sobie w powietrzu. Dało by się w takim przypadku zrobić to na tranzystorach?

RAKIETAM napisał:
    Czy zasilanie na styku P jest również jak wyjmiesz kluczyk ze stacyjki?

Raczej tak, bo na wyciągniętej kostce jest.

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden sposób, a właściwie rozwinięcie tego z pierwszego postu. Po przekręceniu środkowej blaszki o 90° 12v pojawia się na styku 16 tylko na pierwszej pozycji. Mógłbym użyć tego sygnału do sterowania przekaźnikiem NO. Dodatkowo do przekaźnika dołączyłbym przewód od styku 15 (+12v po zapłonie). Miałbym już 12v w każdej pozycji oprócz zerowej. Dodatkowo trzeba by było dodać diodę pomiędzy styk 15 a przekaźnik aby zapłon nie był włączany w pierwszej pozycji. Dobrze kombinuję? Jaka musiałaby być to dioda i czy to dobre rozwiązanie?
  • Pomocny post
    #7 15671822
    RAKIETAM
    Poziom 13  
    Podobnie myślałem ze stykiem P dlatego moje pytanie , zasil radio z przekaźnika a przekaźnik załączaj dwoma plusami oddzielonymi diodami .
  • #8 15674158
    BrucieK
    Poziom 15  
    Udało się :) Rozebrałem stacyjke i przekręciłem blaszke o 90°. Do styku 16 i 15 podłączyłem cewkę przekaźnika poprzez 2 diody 1n4007. Dodatkowo dałem równolegle diode 1n5819 żeby zabezpieczyć się przed skokami napięcia przy wyłączaniu przekaźnika. Działa dokładnie tak jak chciałem. W sumie można by było już tak zostawić ale przy przełączaniu z pierwszej pozycji na drugą przekaźnik wyłącza się i włącza. Czy da się temu jakoś zapobiec, np. stosując kondensator?
  • #9 15674175
    lukasixthm
    Poziom 23  
    Ocena: 381
    Nie wiem jaki zastosowałeś przekaźnik. Pisałeś coś na początku o 150mA poboru prądu. Żeby kondensator podtrzymał Ci cewkę choćby 3 sekundy musiałby być bardzo dużej pojemności.
  • Pomocny post
    #10 15674222
    RAKIETAM
    Poziom 13  
    Do podtrzymania samego przekaźnika samochodowego przy poborze ok. 150mA przetestowałem kondensator 6800uF - trzyma ok. 1,5s.
  • #11 15677148
    BrucieK
    Poziom 15  
    Ok, czyli będę musiał jeszcze przy czasie sprawdzić ile pobiera przekaźnik. Taki kondensator wpiąć równolegle tak jak diodę zabezpieczającą, wystarczy 16v albo 25v? Czy napięcie indukowane na cewce przekaźnika nie będzie zagrażało kondensatorowi? I jeszcze jedno, czy szeregowo z kondensatorem wpiąć rezystor ograniczający prąd ładowania?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 15677158
    lukasixthm
    Poziom 23  
    Ocena: 381
    Wystarczy na 16V. Sprawdź polaryzację. Plus do plusa minus do minusa. Jeśli podłączysz odwrotnie prawdopodobnie wybuchnie. Napięcie z cewki nic mu nie zrobi. Jeśli wepniesz ten rezystor to kondensator będzie potrzebował chwili żeby się naładować. Można dać powiedzmy z 5-10ohm 1W i zobaczyć jaka wyjdzie stała czasowa.
  • #13 15729165
    BrucieK
    Poziom 15  
    Układ już wykonałem, przekaźnik jest sterowany plusem z pierwszej pozycji i plusem z drugiej (zapłon) poprzez dwie diody. Równolegle z cewką przekaźnika umieściłem diode zabezpieczającą i dwa kondensatory 6800uf i 10000uf (poprzez rezystor 5ohm). Po odłączeniu cewki przekaźnik działa jeszcze prawie 3s, więc jest ok.

Dziękuje wszystkim za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na uzyskanie +12V po pierwszym przekręceniu kluczyka w Skodzie Felicii 1.3 z 1998 roku, aby automatycznie włączać i wyłączać radio oraz zapalniczkę. Po analizie schematu elektrycznego stwierdził, że styk P w kostce stacyjki jest nieużywany, ale dostarcza +12V w pozycji zerowej. Użytkownik zaproponował użycie przekaźnika, aby uzyskać pożądane napięcie. W dyskusji omówiono różne rozwiązania, w tym zastosowanie diod i kondensatorów do stabilizacji napięcia. Ostatecznie użytkownik zbudował układ z przekaźnikiem, diodami oraz kondensatorami, co pozwoliło na uzyskanie +12V w odpowiednich pozycjach stacyjki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA